Historiasarjan Amerikka värikuvissa (America on Color, 2017) toisessa osassa tehdään jälleen antoisa kiertoajalu menneessä maailmassa. Vuorossa on 1930-luku, jota pidetään erittäin tärkeänä jaksona Yhdysvaltain historiassa.
1920-luku päättyi suureen lamaan, talousromahdus ajoi kansan ahtaalle. Työttömyys oli miljoonille arkipäivää, kuvaan kuuluivat myös väkivaltaiset yhteenotot muun muassa Fordin autotehtaalla.
1933 presidenttinä aloittaneen Franklin D. Rooseveltin johdolla käynnistettiin ripeä ja tarmokas, taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia sisältänyt New Deal -ohjelma. Siinä keskeistä oli valtion voimakas mukaantulo niin pankkikriisin, työttömyyden kuin sosiaalisten uudistustenkin suhteen. Näkyvää tulosta syntyi jo muutamassa vuodessa.
Tärkeä hahmo FDR:n rinnalla oli hänen puolisonsa Eleanor Roosevelt. Dokumentissa hänestä puhutaan valtionaisena, joka ajoi etenkin sorrettujen ja unohdettujen asiaa. Käynnistetyistä hankkeista esimerkiksi ohjelma nuorten saamisesta opintojen pariin ja heidän ammattiin kouluttamisensa kelpaa yhä malliksi missä päin maailmaa tahansa.
Kiintoisa tilastotieto työttömyyden huippuvuosilta kertoo, miten mustien kohdalla prosentti oli peräti 50, kaksi kertaa suurempi kuin valkoisilla. Asia ilmaistaan suoraan: työllisyysohjelmat syrjivät afroamerikkalaisia.
Suurten yhteiskunnallisten kysymysten vanavedessä jakso nostaa esille monia 1930-luvun kuuluisuuksia ja merkkitapahtumia. Niissä paikkansa on niin jättimäisillä rakennushankkeilla (Golden Gate -silta), gangstereilla (John Dillinger ja Konepistooli-Kelly) kuin heidän jahtaajillakin (J. Edgar Hoover ja FBI), huimilla lentoprojekteilla ässinään Amelia Earhart ja Howard Hughes, radion mahdilla (Orson Welles ja Maailmojen sota– kuunnelma) ja värielokuvan hohdolla (Ihmemaa Oz).
Historia: Amerikka värikuvissa. Osa 2/3: 1930-luku. Teema Fem tiistaina 3.4. klo 21.00, perjantaina 6.4. klo 13.57. Areena.