KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Koronaepidemia vaikuttaa elintarvikealalla kaksijakoisesti

– Äärettömän kurja tilanne, mutta tämä muistuttaa huoltovarmuuden ylläpitämisen tärkeydestä monenkin asian osalta, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

– Äärettömän kurja tilanne, mutta tämä muistuttaa huoltovarmuuden ylläpitämisen tärkeydestä monenkin asian osalta, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Kuva: Emma Grönqvist

Elintarvikealalla osa paahtaa lisätyövuoroja ja viikonlopputöitä koronaepidemian aiheuttaman kulutuspiikin vuoksi.

Sirpa Puhakka
14.6.2020 12.00

Maaliskuun loppupuolella nähtiin koronaepidemian synnyttämä hamstrausvimma. Sen jälkeen elintarvikkeiden kulutus on tasoittunut, mutta edelleenkin se on normaalia korkeammalla tasolla.

Kaupan paistopisteiden pakkaamattomat ja kuluttajien valittavissa olevat leivät, pullat ja muut herkut katosivat kaupan tiskeiltä. Kaupassa paistettavia raakapakasteita ja puolivalmisteita tuottavat yritykset ovat lomauttaneet työntekijöitään.

– Eräänlainen pussitetun leivän paluu on tapahtunut. Ihmiset haluavat ostaa pakattua leipää, toteaa Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vastakysymys työnantajille kuluu: Miksi Suomi on ollut näin vahva kohtaamaan koronakriisin?

Elintarvikeala on selvinnyt moneen muuhun alaan verrattuna suhteellisen kuivin jaloin koronaviruksen kurimuksesta. Noin 700 työntekijää on lomautettu. Kotona leipomiseen käytettävien jauhojen tuotantomäärät ovat kasvaneet. Makaronit ovat tehneet paluun pöytiin – ja sen myötä on tullut työtä.

Koronaepidemian vaikutus elintarvikealaan on ollut kaksijakoinen. Toisaalta osa elintarvikealan työpaikoista lomauttaa, ja osalla työpaikoista työmäärä on lisääntynyt. Elintarviketeollisuus ei juuri kohtaa vientiteollisuuden ongelmia eikä näkyvissä ole viennin romahdusuhkaa kuten vientiteollisuudessa pelätään.

– Elintarviketeollisuus on edelleen voimakkaasti kotimarkkinateollisuutta, vaikka vientiponnisteluja on tehty viime vuosina ja onnistuneestikin. Vientiteollisuuden merkitys elintarvikealalla on kasvanut, sanoo Kuntonen.

Koulujen ja ravintoloiden
avaaminen tuo työtä

Haastatteluhetkellä (toukokuun viimeisellä viikolla) ei ollut tiedossa myöskään katkoksia elintarviketeollisuuden raaka-aineiden saannissa. Jonkin verran varjoja elintarviketeollisuuden työpaikoille heittää maatalouden huutava työvoimapula. Kovin suureksi Kuntonen ei vaikutusta kuitenkaan ennakoi.

– Jos tuotanto supistuu kotimaan maanviljelyksessä, vaikkapa marjojen tuotannossa, se vaikuttaa jonkin verran jalostavan teollisuuden työpaikkoihin.

Koulujen avaaminen lisäsi ruuan kysyntää ja helpotti työpaikoilla. Lisäkysyntää odotetaan myös ravintoloiden avattua ovensa. Ne yritykset, jotka tuottavat niin vähittäiskauppaan kuin ravintoloihin ja julkiseen ruokahuoltoon, ovat voineet siirtää työntekijöitään vähittäiskauppaan valmistavaan teollisuuteen.

– Vähittäiskaupan kautta tapahtuva myynti on lisääntynyt, koska lähes kaikki ruoka hankitaan kaupasta.

Myös matkustaja- ja lentoliikenteeseen ruokaa valmistavat yritykset ovat joutuneet lomauttamaan, kuten on tapahtunut myös omien kahvioidensa kautta myyvissä leipomoyrityksissä.

– Eniten on kärsinyt Food Service -ala, joka tuottaa puolivalmisteita ravintoloille ja julkisen sektorin keittiöille. Valmistus pysähtyi pitkälti maaliskuun loppupuolella, summaa Kuntonen.

Toisesta suupielestä
kuuluu sanelu

Elintarvikealan työpaikoilla – ainakin osalla niistä – on löydetty yhteisymmärryksessä ratkaisuja koronan selättämiseksi.

Työvuoro- ja muilla järjestelyillä on vähennetty fyysisiä kontakteja sairastumisten ja karanteenien välttämiseksi, jotta näiden seurauksena ei jouduttaisi laittamaan tuotantoketjuja tai tuotantolaitoksia kiinni. Näistä taas seuraisi lomautuksia.

– Tätä on tehty työpaikoilla hyvässä hengessä, mikä on kaikille tärkeää, sanoo Kuntonen.

Kuntonen korostaa, että tasapainoista ratkaisua haettiin myös työmarkkinoilla työntekijöiden ja työnantajien sopiessa koronan vastalääkkeistä. Työmarkkinajärjestöt esittivät pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle heti kriisin alettua yhteisen toimenpidepaketin lomautusten helpottamiseksi ja irtisanomisten välttämiseksi.

– Lomautusten helpottaminen ja työttömyysturvan parantaminen määräajaksi on eräällä tavalla vastinpari. Yksin lomautusten helpottaminen ei olisi toteutunut, jos ei olisi parannettu työttömyysturvaa tälle ajalle. Kysymys oli tasapainoisesta ratkaisusta. Silloin niitä on mahdollista tehdä.

Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK), Suomen Yrittäjien, keskuskauppakamarin ja oikeistopuolueiden julkinen laulu paikallisesta sopimisesta ei miellytä.

– Tästä lamasta ei muka selvittäisi millään muulla kuin paikallisella sopimisella ja eräillä työmarkkinoiden rakennemuutoksilla. Monet näistä paikallisesta sopimisesta puhuvista vaativat voimakkaasti paikallisen sopimisen vapauttamista. Toisesta suupielestä kuuluu sanelu.

Kyllä paikalliselle sopimiselle vain pelisäännöillä

Paikallinen sopiminen ei ole ongelma, jos se toteutuu reilujen pelisääntöjen puitteissa ja sopiminen tapahtuu työnantajan ja luottamushenkilöiden välillä organisoidusti.

– Itse olen tehnyt useita paikallisia sopimuksia pääluottamusmiehenä. Alaraja on meidän työehtosopimuksen normit. Tiedän, että paikallisia sopimuksia tehdään kaikilla aloilla, että työehtosopimuksen normisto on alarajan normisto, sanoo Kuntonen.

Suomen Yrittäjille ei käy sopijapuoleksi pääluottamusmies tai luottamusmies.

– Silloin tullaan siihen todellisuuteen, ettei haluta sellaista sopimista, jossa toisella osapuolella olisi ammattiliiton turva.

Kuntonen huomauttaa kriisin tehneen näkyväksi osin kehittyneidenkin maiden heikkouden, kun ei ole kunnon työmarkkinajärjestelmää tai sosiaaliturvaa.

– Vastakysymys kuuluukin: Miksi Suomi oli ja on näin vahva kohtaamaan koronakriisin?

Sopimusyhteiskunnan vahvuus on siinä, että sopimisessa eri osapuolten näkökulmat pyritään ottamaan huomioon.

Hän tyrmää täysin ajatuksen, että jälleenrakentaminen tapahtuisi työehtoja heikentämällä.

– Sitä ei olla nielemässä, sanoo Kuntonen.

Syvän 1990-luvun laman seuraukset ovat edelleen hyvin muistissa. Kuntonen painottaa, että tuolloin niin sanotut epätyypilliset työsuhdemallit lähtivät leviämään. Osa-aikaistamiskehitys ja työvoiman vuokrausbisnes mahdollistivat työvoiman myynnin halvemmalla kuin suoran työsuhteen kautta.

– Nykyisin viheliäisimmät ovat nollasopimukset ja alustatalouden pakkoyrittäminen tai välimuoto, jossa ollaan työsuhteessa mutta yritykset hyödyntävät pakkoyrittäjyyttä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Uusimmat

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään