Naisjärjestöt painottavat, että tasa-arvoa edistetään parhaiten yhteisenä rintamana ketään syrjimättä.
– Nyt Pride-viikolla koemme erityisen tärkeänä sen, että transihmisten perusoikeudet tunnistetaan ihmisoikeuskysymyksinä, järjestöt korostavat tiedotteessaan.
Naisjärjestöt kertovat kantavansa huolta laajemmasta liikehdinnästä, joka pyrkii edistämään syrjiviä, vihamielisiä asenteita sukupuolivähemmistöjä kohtaan ja kieltämään sukupuolen moninaisuuden. Naisten moninaisuus ei ole uhka, vaan voimavara.
Tukea Oikeutta olla -kansalaisaloitteelle
Naisjärjestöjen Keskusliitto ja NYTKIS tukevat Oikeus olla -kansalaisaloitetta. Järjestöt peräänkuuluttavat itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille.
– Voimassa oleva laki loukkaa ihmis- ja perusoikeuksia, ja jättää huomiotta transnuoret, järjestöt toteavat.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeudet tulee naisjärjestöjen mielestas turvata.
– Toimimme kaikkien naisiksi ja tytöiksi identifioituvien puolesta, juridisesta sukupuolesta riippumatta. Erityisen huolestuneita olemme transihmisiin kohdistuvasta väkivallasta, ja pidämme tärkeänä, että sukupuolen moninaisuus huomioidaan väkivallan kokijoille tarkoitetuissa palveluissa. On tärkeää, että myös henkinen väkivalta, kuten vihapuhe, tunnistetaan osana naisiin ja erityisesti vähemmistöihin kuuluviin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, tiedotteessa todetaan.