Rakennusliitto vastustaa hallituksen suunnitelmia uudistaa palkansaajan työssäoloehtoa, eli euroistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Euroistaminen tarkoittaa sitä, että ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan oikeuttavan työssäoloehdon peruste olisi työstä maksettu palkka. Nykyään perusteena on tehdyn työn määrä.
Rakennusliiton näkemyksen mukaan uudistuksen tarkoituksena oli yksinkertaistaa työssäoloehdon tarkastelua siirtymällä tuloperusteiseen malliin ja samalla yksinkertaistaa työttömyyskassojen työtä. Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että uudistuksen perusmotiiviksi on muodostunut tavoitteeksi asetetut säästöt.
– Tämä romuttaa koko uudistuksen perusajatuksen, joka lähti siitä ajatuksesta, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin pääseminen sujuvoituu euroistamisen johdosta, Harjuniemi sanoo liiton tiedotteessa.
”Tämä malli ei kannusta silpputyön ja matalapalkkaisen osa-aikatyön vastaanottamiseen.”
”Tulee lisäämään toimeentulotukea hakevien määrää”
Rakennusliiton mukaan hallituksen mallissa esitetty puolikkaan kuukauden tulojen nostaminen työssäoloehdon täyttäväksi kokonaiseksi kuukaudeksi aiheuttaa palkansaajalle tilanteen, jossa päivärahan määrä tulee laskemaan huomattavasti.
– Tämä malli ei kannusta silpputyön ja matalapalkkaisen osa-aikatyön vastaanottamiseen, Matti Harjuniemi sanoo.
– Tämä ei tarkoita sitä, etteikö työhalukkuutta olisi vaan sitä, etteivät palkansaajat tule toimeen nyky-yhteiskunnassa pienellä päivärahalla.
Rakennusliitossa arvioidaan, että euroistamisen myötä lyhyiden pätkätöiden tekijät ovat yksi niistä ryhmistä, joilla ansiopäiväraha tulee seuraavan määrittelyn yhteydessä todennäköisesti putoamaan reilusti. Liitto katsoo, että erityisesti alle 18 viikkotyötunnin osa-aikatyön vastaanottamiseen luodaan tällä tavalla tarpeeton kynnys.
– Ansiopäivärahan putoaminen peruspäivärahaa vastaavaksi tulee lisäämään toimeentulotukea hakevien ihmisten määrää ja siten myös lisäämään eriarvoisuutta ja taloudellisia ongelmia, Matti Harjuniemi toteaa.
Tuki SAK:n muutosesitykselle
Rakennusliitto sanoo, ettei se kannata mallia, joka asettaa työntekijät työsuhteiden keston ja alan kausivaihteluiden takia eriarvoiseen asemaan. Sen sijaan Rakennusliitto antaa tukensa SAK:n muutosesitykselle, jossa puolikkaat kuukaudet huomioidaan päivärahan määrittelyssä vain siinä tapauksessa, jos työssäoloehto ei jakson aikana täyty kokonaisilla kuukausilla.
Palkkatuetussa työssä työssäoloehdon kertyminen tulee Rakennusliiton mukaan olla 100 prosenttia.
– Tämä väylä tukee ja kannustaa osatyökykyisten työelämään paluuta ja kannustaa työnantajia työllistämään tuetusti, Harjuniemi sanoo.