KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Britannian uusi oikeistohallitus syöksi talouden kaaokseen alle kuukaudessa – 6 kysymystä ja vastausta syöksyn syistä

Britannian pääministeri Liz Truss ja valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng talotehtaalla Lontoossa syyskuun loppupuolella. Kaksikon junailema minibudjetti on vienyt maan talouden keskelle kaaosta.

Britannian pääministeri Liz Truss ja valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng talotehtaalla Lontoossa syyskuun loppupuolella. Kaksikon junailema minibudjetti on vienyt maan talouden keskelle kaaosta. Kuva: Lehtikuva/Dylan Martinez

Liz Truss nousi Britannian pääministeriksi 6. syyskuuta. Uuden hallituksen alkua voi kutsua vauhdikkaaksi.

Jussi Virkkunen
29.9.2022 7.30

Kesällä skandaalien ryvettämä Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti erostaan. Liz Truss nousi Johnsonin seuraajaksi, kun hän voitti konservatiivien jäsenäänestyksessä vastaehdokkaansa Rishi Sunakin.

Liz Truss on ollut alle kuukauden Britannian pääministeri. Siinä ajassa punnan arvo on romahtanut ja maan valtionvelan korot nousseet jyrkästi. BIOSin ekonomisti Jussi Ahokas, mitä Trussin hallinto oikein teki?

Jussi Ahokas: Trussin hallitus avasi kautensa isolla energiakriisiin ja erityisesti kansalaisten sekä yritysten energialaskun kompensoitiin suunnatulla talouspaketilla. On arvioitu, että sen kokonaiskustannus viiden vuoden aikana nousee yli 150 miljardiin puntaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Veronalennuksia rikkaille alijäämien kasvusta välittämättä.”

Lisäksi viime viikolla Trussin hallitus kertoi vastavalitun valtiovarainministeri Kwasi Kwantengin suulla, että se aikoo lisätalousarviolla leikata merkittävästi ennen kaikkea kaikkein hyvätuloisimpien brittien verotusta. Tämän veropaketin nettohinnaksi on laskettu 45 miljardia puntaa.

Näiden pakettien yhteisvaikutus on varmasti ollut vaikuttamassa punnan arvoon ja valtionvelan korkojen nousuun. Markkinoilla on ajateltu, että jo valmiiksi vaikea Britannian maksutasetilanne pahentuu entisestään eikä korkeaa inflaatiota saada hallintaan ilman, että ennen pitkää raha- ja finanssipolitiikkaa selvästi kiristetään. Siksi puntaa ja valtion velkaa on alettu myydä tavallista vauhdikkaammin tässä kohtaa.

Tietenkin pohjalla on se, että ympäri maailman keskuspankit ovat viime kuukausina siirtyneet kiristävän rahapolitiikan tielle. Korot olivat Isossa-Britanniassakin nousussa jo ennen Trussin hallituksen lupauksia.

Ison-Britannian keskuspankki Bank of England on ollut yksi nopeimmin rahapolitiikkaa kiristäneistä suurista keskuspankeista. Viime viikkoina korkojen nousu ja monien valuuttojen kurssin heikentyminen suhteessa dollariin on ollut erittäin voimakasta muuallakin kuin Isossa-Britanniassa.

Maailmantalous flirttailee vahvasti finanssikriisin kanssa. Kuinka paljon punnan romahtaminen lopulta oli Trussin hallinnon ansiota tai syytä ja kuinka paljon yleisten rahataloudellisten olosuhteiden seurausta, jää avoimeksi kysymykseksi.

Eli samaan aikaan kun keskuspankki yrittää hillitä inflaatiota kiristämällä rahapolitiikkaa, Trussin hallinto yrittää keventää finanssipolitiikkaa. Vai?

JA: Juuri näin. Tällaista talouspolitiikan epäsymmetrisyyttä on havaittu viime aikoina muuallakin kuin Isossa-Britanniassa. Esimerkiksi Manner-Euroopan sota- ja energiabudjetit ovat ajoittuneet hetkeen, jolloin keskuspankki EKP on viimein aloittanut rahapolitiikan kiristämisen. Sama meno jatkunee vielä jonkin aikaa.

Ennen kaikkea tässä ovat taustalla kuitenkin ne yhteiskunnalliset erityisolosuhteet, jotka Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan loi Eurooppaan. On vaikea sanoa, että tässä olisi kyse jostain yleisemmästä talouspolitiikan käännöksestä, jossa finanssipolitiikalla elvytetään rahapolitiikan linjasta välittämättä. Nyt valtioiden on vain ollut pakko reagoida kansalaisten ja yritysten hätään kasvavien kustannusten puristuksissa.

Lopulta valtioiden alijäämäinen kulutus ei näissä olosuhteissa ole välttämättä edes kovin elvyttävää, sillä merkittävä osa rahavirroista kulkeutuu tällä hetkellä pois talouden kierrosta – kotitalouksien säästöihin, energiatuottajien taseisiin sekä pankkien ja rahoituslaitosten taseisiin.

Trussin hallinnon toimia on verrattu Britannian pääministerinä vuosina 1979–1990 toimineen Margaret Thatcherin talouspolitiikkaan. Truss on myös kutsunut Thatcheria esikuvakseen. Onko talouspolitiikan vertailuissa perää?

JA: Siinä mielessä kyllä, että varsinkin tämä veropaketti on tulonjaollisesti hyvätuloisia suosiva. Perinteistä oikeistolaista talouspolitiikkaa siis. Jatkossa sitten nähdään, erityisesti jos Ison-Britannian talouden ulkoinen kestävyys horjuu, mistä Trussin hallitus lähtee hakemaan julkisen talouden säästöjä kautensa aikana.

Jos suuria leikkauksia tulee sosiaaliturvaan ja Ison-Britannian terveyspalvelujärjestelmään (NHS), voidaan vertausta Thatcheriin pitää entistä osuvampana. Olen ajatellut, että Trussille Thatcher on enemmänkin poliittinen esikuva yleisellä tasolla, mutta aika näyttää, kuinka paljon heidän toimeenpanemansa talouspolitiikat lopulta muistuttavat toisiaan.

Voisiko joku yrittää väittää, että kyse on vain alkushokista ja pian se on Truss, joka nauraa.

JA: Nykyään voi väittää kaikenlaista, se on selvä. Oman tulkintani mukaan Ison-Britannian taloustilanne on rakenteellisesti niin vaikea, että tällaiselle talouspolitiikan linjalle on lähes mahdotonta povata menestystä.

Nyt pitäisi saada nopeasti vaihtotasetta tasapainoon kotimaista tuotantoa lisäämällä ja ulkomaisten panosten käyttöä vähentämällä. Mitään täsmätoimia Trussin paketissa ei näiden tavoitteiden edistämiseksi ole.

Brexit ja energiariippuvuus ulkomaista painavat lisäksi harteilla. Iso-Britannia on todella tukalassa tilanteessa, eikä ”toivotaan, toivotaan” -talouspolitiikka taida nyt riittää. Valitettavasti.

Yhdysvalloissa Donald Trump teki presidenttikaudellaan vastaavaa eli laski veroja ja paikkasi budjettivajeen velalla. Miksi se toimi Yhdysvalloissa mutta ei Britanniassa?

JA: Se ei toimi siksi, että Iso-Britannia ei ole Yhdysvallat. Ja ennen kaikkea siksi, että punta ei ole samanlaisessa reservivaluutta-asemassa maailmantaloudessa kuin dollari. Vaikka Yhdysvaltojen maksutaseeseen syntyisi kuinka suuria alijäämiä, se ei tällä hetkellä heikennä dollarin kurssia nimeksikään.

Tälläkin hetkellä Yhdysvaltojen vaihtotase on todella pahasti alijäämäinen, mutta dollari vain vahvistuu vahvistumistaan oikeastaan kaikkiin muihin maailman valuuttoihin nähden. Punta puolestaan kärsii, jos kauppa-, vaihto- ja pääomataseen tasapainosta ei pystytä Isossa-Britanniassa huolehtimaan.

Ja mitä keveämpänä talouspolitiikka pyritään pitämään, sitä suuremmaksi muodostuvat noiden taseiden alijäämät. Lisäksi punnan heikentyminen lisää inflaatiopainetta ja syntyy itseään vahvistava negatiivinen kierre.

Kun Trussin politiikalle etsittiin vertailukohtaa Thatcherista, itselleni tuli mieleen Ronald Reaganin (USA:n presidentti 1980–1988) talouspolitiikka. Veronalennuksia rikkaille alijäämien kasvusta välittämättä. Ehkä Truss harjoittaakin hallituksensa kanssa jonkinlaista Reagan–Trump-talouspolitiikkaa ilman reservivaluutan tuomaa turvaa. Se on melkoista uhkapeliä, joka todennäköisesti päättyy nöyrtymiseen jossain vaiheessa matkaa.

Onko Trussin ja valtiovarainministeri Kwasi Kwantengin talouspolitiikka vastuutonta?

JA: Kysymykseen sisältyy vahva moraalinen lataus. Mahdollinen vastuuttomuus tai vastuullisuus ovat aina katsojan silmässä.

Sanoisin, että heidän talouspolitiikkansa on melko perinteistä oikeistolaista talouspolitiikkaa. Lisäksi se on määrätietoista ja rohkeaa, kun Ison-Britannian tämänhetkiset talouspolitiikan rajoitteet tunnetaan. Katsotaan, kuinka käy.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ruandassa on investoitu tulvien torjuntaan, mutta se ei estänyt ihmishenkien menetyksiä kevään tuhotulvissa. Yksi syy on puutteellinen tieto, jonka varassa esimerkiksi Länsi-Ruandan vuorilta virtaavaa Sebeyajokea luultiin vaarattomaksi.

Jokivallien eroosio nakertaa elintilaa Ruandan tulva-alueilla

Eurooppalaisten vaatteet tehdään suurelta osin Aasiassa ja Afrikassa, ja sinne ne jälleen käytettyinä myydään. Kuvassa pakistanilaisia farkkuja odottamassa pääsyä maailmalle.

Eurooppa ostaa vaatteet Aasiasta ja Afrikasta ja myy ne käytettyinä takaisin

Luonnonvaraisista villieläimistä saatava liha on suosittua Afrikassa, vaikka metsästys ja kuolleiden villieläinten käsittely altistaa ihmisen eläinperäisille tarttuville taudeille. Myös kirahvi saattaa päätyä ruokapöytään. Kuva Etelä-Afrikan Madikwen riistareservaatista.

Viidakkoliha maistuu Afrikassa, vaikka eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit uhkaavat

KU keskusteli vasemmiston kriisistä Linkeen sidoksissa olevan Rosa Luxemburg -säätiön tutkijoiden Conny Hildebrandtin ja Florian Hornin kanssa.

Saksan vasemmistopuolue on kriisissä – ”Tällä tavalla jatkaminen ei ole enää järkevää”, sanoo asiantuntija ja pitää puolueen hajoamista todennäköisenä

Uusimmat

Ruandassa on investoitu tulvien torjuntaan, mutta se ei estänyt ihmishenkien menetyksiä kevään tuhotulvissa. Yksi syy on puutteellinen tieto, jonka varassa esimerkiksi Länsi-Ruandan vuorilta virtaavaa Sebeyajokea luultiin vaarattomaksi.

Jokivallien eroosio nakertaa elintilaa Ruandan tulva-alueilla

Eurooppalaisten vaatteet tehdään suurelta osin Aasiassa ja Afrikassa, ja sinne ne jälleen käytettyinä myydään. Kuvassa pakistanilaisia farkkuja odottamassa pääsyä maailmalle.

Eurooppa ostaa vaatteet Aasiasta ja Afrikasta ja myy ne käytettyinä takaisin

Veikka Lahtinen.

Sunnuntaivieras: Taantumus, liberaalien liittolainen

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kommentti: Jättäkää Inarijärvi rauhaan, miljonäärit

 
02

Valtiovarainministeriön kanta ay-maksujen verovähennyksen poistoon hämmästyttää – ”Ministeriöltä voisi edellyttää kelvollisia perusteluja”

 
03

Tehdäänkö osa-aikatyötä, vaikka kokoaikatyötäkin olisi tarjolla? – PAM vastaa professori Hiilamolle

 
04

SAK:n Katja Syvärinen arvostelee hallitusneuvottelijoiden tavoitteita: ”Suorastaan pelottava skenaario!”

 
05

Alkuvuodesta pankkeja kaatuili tiuhaan tahtiin – Ollaanko nyt matkalla kohti uutta finanssikriisiä?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Alkuvuodesta pankkeja kaatuili tiuhaan tahtiin – Ollaanko nyt matkalla kohti uutta finanssikriisiä?

04.06.2023

Viidakkoliha maistuu Afrikassa, vaikka eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit uhkaavat

03.06.2023

Mielipide: Uusi kynnysraha luo lisää ongelmia

03.06.2023

Saksan vasemmistopuolue on kriisissä – ”Tällä tavalla jatkaminen ei ole enää järkevää”, sanoo asiantuntija ja pitää puolueen hajoamista todennäköisenä

03.06.2023

20 vuotta sitten: USA ja Britannia valehtelivat Irakin joukkotuhoaseista

02.06.2023

Ikääntyvä Kuuba potee kroonista lääkepulaa – Musta pörssi kukoistaa mutta solidaarisuuttakin ilmenee

02.06.2023

Perussuomalaiset ammentaa samoista lähteistä kuin muut läntisen maailman äärioikeistopuolueet

02.06.2023

Vasemmiston Saramo kritisoi hallitusneuvottelujen verosuunnitelmia: Tavallisilta työntekijöiltä viedään rahaa, jotta rikkaille saadaan lisää omaisuutta

02.06.2023

Vasemmiston Koskela muistuttaa: Aborttioikeudessa on kyse ihmisoikeudesta – kristillisdemokraatit tavoittelevat Säätytalolla abortin saamisen vaikeuttamista

01.06.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään