KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ikääntyvä Kuuba potee kroonista lääkepulaa – Musta pörssi kukoistaa mutta solidaarisuuttakin ilmenee

Kuuban pääkaupungissa Havannassa toimivan apteekin farmaseutti suostui kuvattavaksi nimettömänä. Lääkepula on arkea hänenkin työpaikallaan.

Kuuban pääkaupungissa Havannassa toimivan apteekin farmaseutti suostui kuvattavaksi nimettömänä. Lääkepula on arkea hänenkin työpaikallaan. Kuva: IPS/Jorge Luis Baños

Havanna – IPS/Luis Brizuela
2.6.2023 14.00

Kuubaa on jo pitkään vaivannut lääkepula, ja yhä useampi joutuu etsimään apua pimeiltä markkinoilta. Lääkkeiden kysyntää kasvattaa väestön nopea ikääntyminen, jonka myötä elintasosairaudet yleistyvät.

– Verenpainelääkkeitäni, kaptopriiliä ja hydroklooritiatsidia, ei saatu yli neljään kuukauteen. Huhtikuun lopulla pystyin ostamaan niitä apteekista mutta en riittävästi. Myyjä selitti, että tarjonta on edelleen epävakaata, Holguínissa asuva somevaikuttaja Leonardo Brito, 41, kertoo.

Hänellä todettiin jo 16-vuotiaana verenpainetauti, jonka pitäminen aisoissa vaatii jatkuvaa lääkitystä. Brito tunnustaa viime viikkoina pienentäneensä annoksia reippaasti saadakseen tabletit riittämään.

Eläkkeellä oleva isäni on diabeetikko ja tarvitsee glibenklamidia. Olen etsinyt sitä mustasta pörssistä, mutta hinnat ovat niin korkeat, ettei palkkani riitä tarvittavan annoksen hankintaan.

Verenpaine- ja nesteenpoistolääkkeiden ohella Kuuban apteekeissa on pulaa antibiooteista, ahdistuksen lievittämiseen käytetyistä anksiolyyteistä, psykoosilääkkeistä, antihistamiineista ja injektoitavista lääkkeistä.

Liian kallista

– Eläkkeellä oleva isäni on diabeetikko ja tarvitsee glibenklamidia. Olen etsinyt sitä mustasta pörssistä, mutta hinnat ovat niin korkeat, ettei palkkani riitä tarvittavan annoksen hankintaan, havannalainen opettaja Bárbara Cruz valittaa.

Kuuban valtiollisen bio- ja lääketeollisuuden yritysryhmän BioCubaFarman operaatio- ja teknologiajohtaja Rita María García ilmoitti toukokuun alussa, että tiettyjen välttämättömien lääkkeiden saatavuutta parannetaan.

Hän myönsi, että sekä kotimaisten että ulkomailta tuotavien lääkkeiden saatavuudessa on yhä ongelmia.

– Kaikkia tarpeita ei pystytä tällä hetkellä tyydyttämään.

BioCubaFarman vastuulla on 525 Kuuban kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän perusluettelon 849 lääkkeestä, jotka ovat maksuttomia maan 11,1 miljoonalle asukkaalle.

Taustalla talouskriisi ja saarto

García listasi lääkepulan syiksi talous- ja rahoituskriisin sekä Yhdysvaltain kauppasaarron kiristymisen.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön myöntämät luvat kyllä mahdollistavat lääkkeiden ja terveystarvikkeiden ostamisen. Kuuban mukaan Washingtonin asettamat pakotteet kuitenkin estävät kansainvälisten luottojen saannin ja vaikeuttavat rahtikuljetuksia.

Kuuban talous on ollut kriisissä Neuvostoliiton romahtamisesta asti eli yli 30 vuotta. Se on heikentänyt infrastruktuuria sekä sairaaloiden ja poliklinikoiden kaikille maksuttomia palveluja.

Terveydenhuollon ammattilaisten laaja maastamuutto on kärjistänyt tilannetta. Lisäksi koronapandemia hyydytti kaikkea tuotantoa, lääkkeiden ja terveystuotteiden valmistus mukaan lukien.

Koska kotimainen maataloustuotanto ei ole riittävää, Kuuba joutuu tuomaan elintarvikkeita vuosittain lähes kahden miljardin euron edestä. Sekään ei tyydytä kysyntää, joten terveellinen ruokavalio on monessa perheessä utopiaa.

Kehittynyttä tuotantoa

Kuuballa on kuitenkin merkittäviä saavutuksia terveysalalla. Se on kehittänyt vuosikymmenten ajan bioteknologista teollisuutta, joka pystyy valmistamaan 8 maan rokotusohjelmaan sisältyvistä 13 rokotteesta ja monia nykyaikaisia lääkkeitä.

Kuuba kehitti ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana omat koronarokotteet. Niistä kolmen avulla rokotettiin ennätysajassa koko väestö mukaan lukien lapset ja nuoret.

Pandemian aikana ruoka- ja lääkepula sekä pitkittyneet sähkökatkot herättivät kuubalaisten protestimielialan ja heinäkuussa 2021 nähtiin mielenosoituksia yli 40 kaupungissa.

Saman kuukauden lopulla tulliviranomaiset antoivat ulkomailta palaaville kuubalaisille luvan tuoda omaan käyttöön lääkkeitä sekä ruokaa ja hygieniatuotteita ilman rajoituksia ja tullimaksuja. Lupa on sittemmin uusittu puolen vuoden välein.

Keinottelu suututtaa

Käytännössä se tarkoittaa, että osa kansalaisista voi nauttia tuotteista, jotka eivät ole kaikkien saatavilla. Niitä myös välitetään pimeästi korkeilla hinnoilla. Epävirallisen dollarin kurssin mukaan laskettu kuubalaisten keskipalkka on reilut 21 euroa ja eläke alle 9 euroa kuussa.

Apteekissa asiointi vetää kuubalaiset mietteliäiksi, sillä tarvittavia lääkkeitä ei usein ole saatavilla. Kuvan apteekki sijaitsee La Playan alueella Havannassa.

Apteekissa asiointi vetää kuubalaiset mietteliäiksi, sillä tarvittavia lääkkeitä ei usein ole saatavilla. Kuvan apteekki sijaitsee La Playan alueella Havannassa. Kuva: IPS/Jorge Luis Baños

Kymmenen tablettia tavallisimpia antibiootteja maksaa pimeillä markkinoilla noin 1,60 euroa ja sama määrä särkylääkettä noin 1,30 euroa. Ryöstöhinnat ja korruptio suututtavat kansalaisia.

– Someryhmissä on tarjolla tavaraa opiaateista ja verenpainelääkkeistä foolihappoon, anestesia-aineisiin tai puuvillasiteisiin ja ompelulankaan. Osa on tuotu ulkomailta, mutta toiset ilmeisesti valmistetaan täällä tai niitä pihistetään sairaaloista ja apteekeista, jotka ovat miltei aina tyhjillään, kirjastonhoitajana Holguínissa työskentelevä Maritza Rivero pohtii.

Solidaarisuuttakin löytyy

Nettiin on kuitenkin syntynyt myös avustusverkostoja, joissa ihmiset jakavat ulkomailta omaisilta tai hyväntekijöiltä saatuja välttämättömiä lääkkeitä niitä tarvitseville, havannalainen toimittaja Damaris Carballo iloitsee.

Hän sai solidaarisuusverkoston kautta 62-vuotiaalle äidilleen epilepsialääkkeitä, joita ei onnistunut löytämään Kuubasta.

– Eikä maksanut mitään. Lääkkeen minulle antanut henkilö asetti ehdoksi vain sen, että julkaisen ryhmässä, mihin olin sitä käyttänyt.

Eläkkeellä oleva lääkäri Rosalía Armenteros muistuttaa, että lääkkeiden tuotannon ja jakelun aukot on ennen pitkää täytettävä.

– Jokapäiväisen elämän vastoinkäymiset, stressi ja pulat vaikuttavat myös terveyteen, erityisesti kroonisesti sairailla ja iäkkäillä ihmisillä.

Vaikka jotkut kivut voi hoitaa luonnonlääkkeillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla, Armenteros tähdentää, että on hätätapauksia, jotka vaativat lääkkeitä ja niitä usein puuttuu sairaaloiden ensiavusta.

Elintasosairaudet yleistyvät

Kuubalaisista reilut 21 prosenttia eli lähes 2,4 miljoonaa on yli 60-vuotiaita, ja heistä lähes joka kymmenes elää yksin.

Väestön ikääntymisen myötä yleistyvät ei-tarttuvat taudit. Ne edellyttävät lääkitystä ja elintapojen muutoksia, mikäli kuubalaisten eliniänodote halutaan pitää nykyisessä 78 vuodessa, asiantuntijat painottavat.

Terveysministeriön tilastojen mukaan kuubalaisten yleisimpiä kuolinsyitä ovat jo nyt sydän- ja verisuonitaudit, syövät, diabetes, kirroosi ja muut krooniset maksasairaudet.

 Vuoden 2020 terveyskysely paljasti, että kuubalaisista 37 prosenttia kärsii kohonneesta verenpaineesta. Diabetes oli vuonna 2010 todettu 4 prosentilla mutta vuonna 2019 jo 6,7 prosentilla asukkaista.

 Espanjankielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Liberia on viimeisiä Länsi-Afrikan maita, joissa yhä kasvaa mahtavia metsiä. Liberiassa yhteisöt omistavat noin 70 prosenttia maasta, ja kolmannes väestöstä asustaa metsäalueilla. Kun valtio ja Arabiemiraattien konsulttiyritys Blue Carbon sopivat metsien käytöstä, asukkaita ei kuunneltu.

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

Entinen kalastajakylä Albertjärven Ugandan puoleisella rannalla lähellä Kongon demokraattisen tasavallan rajaa. Asukkaat kertovat, että öljyhankkeet ovat muuttaneet heidän elämäänsä.

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

Afganistanilainen oopiumiviljelmä Wikipediassa julkaistussa arkistokuvassa. Oopiumiunikon siemenkodasta saatavaa maitiaisnestettä käytetään heroiinin raaka-aineena.

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

Uusimmat

Minkkejä häkissä.

Tänään vietetään Eläinten päivää – Vasemmistoliitto lakkauttaisi turkistarhauksen ja lisäisi kasviperäistä ruoantuotantoa

Li Andersson

Vasemmistoliitolta soterahoituksen korjaussarja: ”Hallitus ei voi laittaa päätään pensaaseen”

Oikeusministeri Leena Mei (ps.) epäilee komission näkemystä. Kuvassa mukana elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.).

Vasemmistoliiton Honkasalo varottaa oikeusministerin venkoilusta kiihottamispykälän suhteen: EU vaatii tiukentamaan lakia, perussuomalaiset löysentämään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Runoilija Aija Andersson on kuollut

 
02

Taas löytyi hassu kirjaus hallitusohjelmasta: ”Ei hyödytä ketään”

 
03

Kansanedustaja kysyy Purralta: Miksi 60 miljoonaa on pieni summa, kun se annetaan rikkaille, mutta vammaisten kohdalla puolet pienempi summa on pakko säästää?

 
04

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

 
05

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Suomen Yrittäjien sairauspoissaolokysely naurattaa: ”Yllyttää kyttäämiskulttuuriin”

03.10.2023

Taas löytyi hassu kirjaus hallitusohjelmasta: ”Ei hyödytä ketään”

03.10.2023

Runoilija Aija Andersson on kuollut

02.10.2023

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

02.10.2023

Härskin hauskaa menoa Tuomas Liusin liioittelevassa ekojännärissä Sikojen lahti

01.10.2023

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

01.10.2023

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

01.10.2023

Muutama kilometri erottaa äänestysaktiivisuuden ääripäät – ”Koulutuksen ja tulotason osalta moni helsinkiläinen naapurusto vastaa Lapin syrjäseutuja”

01.10.2023

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

30.09.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään