Teollisuusliitto aloittaa järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun vastalauseena työntekijöiden oikeuksia, etuuksia ja työehtoja kurjistaville politiikkatoimille, joita Petteri Orpon (kok.) johtama hallitus valmistelee. Järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun aloittamisesta linjasi Teollisuusliiton hallitus tiistaina 22. elokuuta pitämässään kokouksessa.
– Orpon hallituksen kolmikantainen valmistelu on osoittautunut näennäiseksi. Työntekijöiden ääntä ollaan kuulevinaan, vaikka lopputulos on sovittu hallitusohjelmassa. Teollisuuden työntekijät varautuvat siksi esittämään mielipiteensä muilla tavoin, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.
Hallitus irrottaa Suomen pohjoismaiselta linjalta
”Orpon hallituksen kolmikantainen valmistelu on osoittautunut näennäiseksi.”
Teollisuusliiton mukaan hallitusohjelma pitää sisällään lukuisia heikennyksiä työntekijöiden arkeen. Liitto syyttää Orpon hallitusta suomalaisten työmarkkinoiden viemisestä pois pohjoismaiselta linjalta.
– Hallituksen linja ei ole pohjoismainen linja. Päinvastoin työmarkkinakompassi näyttää kohti itää. Valtioita, joissa on heikko työsuhdeturva, heikot mahdollisuudet vaikuttaa työpaikan asioihin, eikä ammattiyhdistysliike ole auttamassa ongelmien ratkaisemissa. Tätä kehitystä vastustamme, Aalto sanoo.
Teollisuusliitto arvioi, että Orpon hallituksen tarkoituksena on aloittaa työnsä rajoittamalla työntekijöille tärkeää lakko-oikeutta. Esitys lakko-oikeuden rajoituksista voi valmistua jo tulevan syksyn aikana.
– Ensin hallitus rajoittaa työntekijöiden oikeutta osoittaa mieltään hallitusta vastaan eli poliittista lakko-oikeutta. Vasta tämän jälkeen toteutetaan kovat heikennykset ja leikkaukset. Luottamus Orpon hallitukseen on niin heikko, ettei päätösten toteutusjärjestyksestä voi vetää kuin yhden johtopäätöksen. Lakko-oikeuden rajoitukset toteutetaan heti, jotta työväestön on hankalampi kritisoida hallituksen muita toimia, Aalto sanoo.
Keskusjärjestö SAK valmiudessa
Palkansaajakeskusjärjestö SAK kertoi edellisellä viikolla aloittavansa järjestöllisen valmiuden kohottamisen vastavetona hallituksen suunnittelemille työelämämuutoksille.
– Kyse on siitä, että me keskusjärjestönä ja SAK:n jäsenliitot kohottavat valmiuttaan vastata ja reagoida tähän muuttuvaan tilanteeseen, kertoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen KU:lle
SAK:hon kuuluu Teollisuusliiton kanssa yhteensä 18 teollisuuden, julkisen sektorin, kuljetusalojen, yksityisten palvelualojen sekä kulttuuri- ja urheilualojen ammattiliittoa.