KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Pilkkaa kuvan voimalla – 1900-luvun alussa joka puolueella oli oma pilalehtensä

Lastenkodit nähtiin köyhien lasten kurjuutena ja kuolemana ilman ihmisarvoa. - Kurikka, 15.10.1912.

Lastenkodit nähtiin köyhien lasten kurjuutena ja kuolemana ilman ihmisarvoa. - Kurikka, 15.10.1912.

Mielikuvilla lyötiin rumasti ja lujaa. Näkökulmia oli vain yksi: oma. Vastustaja demonisoitiin ja itse uhriuduttiin. Ei, kyse ei ole somen rujoimmista trolleista, vaan suomalaisen pilakuvan historiasta.

Hannu Sinisalo
19.2.2022 15.05

Pilakuvia julkaistiin kymmenissä pilalehdissä 1880-luvulta 1950-luvulle, jolloin piirrokset siirtyivät sanomalehtiin. Samalla ne loivenivat kriittisiksi mutta ihmisarvoa kunnioittaviksi.

Lehtiin alkoi ilmestyä satiirisia ja kriittisiä piirroksia 1880-luvulla. Kirkon johtama sääty-yhteiskunta muuttui 1880-luvulla aatteiden pirstomaksi. Myös kirjapainotaidolla oli merkitys: nyt kuvia kyettiin ylipäänsä painamaan ongelmitta.

Pilapiirroksessa kritisoitavaa asiaa ei kerrota, vaan siihen viitataan. Katsojalla täytyy olla kyky asettaa kuva asiayhteyteensä. Siksi sanomalehtien, lukutaidon ja koulunkäynnin yleistyminen auttoi pilakuvien ymmärtämisessä.

Ensimmäinen varsinainen pilalehti oli Pilkkakirves (1881–1883), joka piti päävastustajanaan liberalismia. Liberaalit vaativat ihmisoikeuksia, toisaalta vapaata markkinataloutta. Varhaisessa Pilkkakirves-kuvassa 140 vuoden takaa ivataan liberaaliaatetta, joka roikkuu hirressä.

Pilakuvien varhaishistoriaa: Liberaalinen aate roikkuu hirressä. Ensimmäinen liberaalipuolue kuihtuikin 1880-luvun alussa.- Pilkkakirves, 15.10.1882.

Pilakuvien varhaishistoriaa: Liberaalinen aate roikkuu hirressä. Ensimmäinen liberaalipuolue kuihtuikin 1880-luvun alussa.- Pilkkakirves, 15.10.1882.

Piirrokseen tiivistyy varhainen pilakuva: selkeys ja ilkeys. Alussa ei kritisoitu poliitikkoja eikä puolueita, vaan aatesuuntia. Tässä tapauksessa piirtäjä oli oikeassa: ensimmäinen liberaalipuolue kuihtui 1880-luvun puolivälissä.

Suomessa oli jo 1900-luvun alussa joka puolueella oma pilalehtensä. Viimeisenä joukkoon liittyi SDP, joka alkoi kustantaa Kurikka-lehteä 1905.

Köyhää kansaa

Koska puolueet ohjastivat pilalehtiä, köyhien ja rikkaiden jyrkät ristiriidat korostuivat 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Vasemmiston piirroksissa yhteiskuntaa syytettiin vähäosaisten heitteillejätöstä, oikeiston piirroksissa sosialismin paapomisesta.

Aatekritiikki oli vikojen ja puutteiden historiaa, ja tämä upposi lukijoihin. Pilalehtiä ilmestyi Suomessa 1900–1918 yhteensä parikymmentä, ja yhden levikki saattoi ylittää jopa parikymmentä tuhatta.

Garmin merkittävin piirtäjä oli nuori Tove Jansson.

Lehdet tarjosivat ammattitaiteilijoille hyvän ansiolähteen. Kynään tarttuivat muun muassa Alvar Aalto, Tove Jansson, Rudolf Koivu, Eero Nelimarkka ja Topi Vikstedt. Piirtäjät eivät jääneet yhden lehden karsinaan, vaan useat heistä hyppivät luontevasti aatesuunnan julkaisusta toiseen.

1918 ja sen kaiut

Vuosi 1918 varjosti pilapiirroksia pitkään. Kahtia jakautunut kansakunta näkyi 1920- ja 1930-luvulla: hävinneet ja syrjityt punaiset vastassaan voittaneet ja syrjivät valkoiset. Väkivallan kuvat olivat yleisiä.

Oikeistolainen Matti Meikäläinen esitti lapuanliikkeen ylväänä miesjoukkona, joka potki isänmaan mätämunat rajan yli Neuvostoliittoon. Lehti siis legalisoi – tai ainakin yritti – kyyditykset ja muilutukset.

Punaorvot ja puutteenalaiset lapset olivat taas vasemmistolehtien, kuten Kurikan ja Tuiskun, vakiokuvastoa.

Hitler havahdutti

Pilapiirtäjien katse siirtyi 1930-luvulla aatteista puolueisiin. Vasemmalta lyötiin oikealle ja oikealta vasemmalle. Mutta Euroopassa alkoi muutos: Hitler nousi valtaan 30.1.1933 ja syöksi Saksan diktatuuriin.

Matematiikan professori Rolf Nevanlinna rekrytoi 1941–1943 suomalaisia nuoria miehiä Himmlerin SS-joukkoihin. - Torsten Ekström, Garm, 5.9.1945.

Matematiikan professori Rolf Nevanlinna rekrytoi 1941–1943 suomalaisia nuoria miehiä Himmlerin SS-joukkoihin. - Torsten Ekström, Garm, 5.9.1945.

Natsismin nousu havahdutti monet pilalehdet. Suursodan uhka kasvoi, ja diktatuuri herätti vastenmielisyyttä sananvapauteen tottuneissa piirtäjissä.

Kun Hitler lakkautti Saksassa 37 vuotta ilmestyneen pilalehti Simplicissimuksen 1933, tämä hätkähdytti suomalaisiakin. Tosin Simplicissimus sai jatkaa, kun se kääntyi natsien kriitikosta myötäilijäksi.

Viholliskuva ampui yli

Talvi- ja jatkosodassa pilapiirrokset valjastettiin osaksi propagandakoneistoa. Suomessa tehtailtiin venäjänkielisiä lentolehtisiä ja Neuvostoliitossa suomenkielisiä. Vastustajan puolelle lentokoneista pudotetut lehtiset olivat niin yliampuvia, että kenenkään moraali niistä tuskin rapistui.

Kun sota läheni loppuaan, Hitlerin tuho näytti selvältä. Ruotsinkielisen pilalehti Garmin kansikuvissa hakaristi piirrettiin myrskyyn uppoavaksi symboliksi, Hitler bunkkeriinsa linnoittautuneeksi pelkuriksi ja natsien myötäilijät itsetunnottomaksi massaksi.

Tove Janssonin piirros uppoavasta natsi-Saksasta. - Tove Jansson, Garm, 3.11.1944.

Tove Janssonin piirros uppoavasta natsi-Saksasta. - Tove Jansson, Garm, 3.11.1944.

Garm oli ilmestynyt jo vuodesta 1923, mutta sen rinnalle toiseksi taiteellisesti tasokkaaksi pilalehdeksi syntyi sotavuotena 1943 nuorten ammattitaiteilijoiden Poppoo. Garmissa ja Poppoossa näkökulma siirtyi politiikasta myös arkipäivään, jota kyettiin kuvaamaan empaattisella huumorilla ilman ilkeyttä.

Garmin merkittävin piirtäjä oli nuori Tove Jansson, joka kokeili sivuhahmoina varhaisia muumeja. Poppoon kunnianhimoisin taiteilija oli 18-vuotiaana joukkoon liittynyt Lasse Marttinen.

Kaikki muuttui 1950-luvulla

Kun sodan jälkeisistä pulavuosista oli selvitty, pilapiirroksetkin muuttuivat. Katse kääntyi puoluejohtajiin henkilöinä. Kriittinen ote säilyi, mutta ivan lomaan ripoteltiin myös huumoria.

Puoluepolitiikkaan oli tullut uusia pelaajia SKDL:n myötä, ja sen sekä SDP:n jännitteet kiristivät pilakuvakenttääkin.

SKDL pilkkasi sosialidemokraattien Väinö Tanneria sotasyyllisyydestä. - Reino Vaittinen, Siili, 1948/12.

SKDL pilkkasi sosialidemokraattien Väinö Tanneria sotasyyllisyydestä. - Reino Vaittinen, Siili, 1948/12.

Erityisesti oikeistososiaalidemokraatit ja kommunismin kannattajat löivät toisiaan, kun SDP:n Kurikka-lehden rinnalle ilmestyi vuonna 1945 SKDL:n Siili. Sen esikuva oli neuvostoliittolainen Krokodil.

Pilalehtien aika alkoi kuitenkin loppua. Piirrokset siirtyivät sanomalehtiin, ja pilalehdet kuihtuivat lähinnä vappu- sekä joulujulkaisuiksi. Maailmanpolitiikka nousi näyttämölle, ja tavallisten kansalaisten arjen ongelmat painottuivat yhä enemmän.

Puolueiden edustajiksi pilapiirroksiin tulivat yleistävät hahmot haalarivasemmistolaisesta kypärää ja liperiä kantavaan kokoomuslaiseen. Puoluejohtajista kehkeytyi ammattipoliitikkoja, joita arvosteltiin usein henkilöinä, mutta joille suotiin myös ihmisarvo ja persoonalliset piirteet.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään