Pride-juhlaviikon näkyvin tapahtuma on lauantaina 3. heinäkuuta järjestettävä kulkue Senaatintorilta Hakasalmen puistoon, jonne festivaali huipentuu. Kaikille avoimessa puistojuhlassa on luvassa musiikkia, letkeää meininkiä ja monipuolinen Pride-tori. Vasemmisto on mukana kulkueessa banderolleineen ja torilla telttoineen.
– Nimenomaan vasemmistolaiselle liikkeelle on tärkeää, että ihmisellä on oikeus toteuttaa itseään. Yhteiskunnan pitää tarjota siihen turvallinen ympäristö, sanoo tamperelainen Minna Minkkinen.
Hän on päävastuussa puolueen osallistumisesta Pride-viikolle. Väkeä osallistuu ainakin Helsingin piiristä, puoluetoimistolta ja Etelä-Suomen Vasemmistonuorista.
Minkkiselle osallistuminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja kulttuuria esiintuoville Prideille on itsestäänselvästi vasemmistolaista.
– Meillä on sitä paitsi todella paljon asiantuntijuutta näistä asioista. Henkilökohtainen missioni on, etteivät vihreät omi kaikkia homoja, hän letkauttaa.
Ei mitään erillispolitiikkaa
Kulkueistaan tunnettu pride-liike on paljon muutakin kuin karnevalistinen festivaali.
– Pride on hyvin poliittista ja tämä on ihan oikeaa politiikan tekoa, ei mitään huuhaa-juttua. Eivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiat ole mikään muusta politiikasta erillinen juttu. Vaikka meillä on oma Vasara-toimintaryhmä, jossa on hyvä perehtyä erityisesti näihin asioihin, kyse on ihmisten eikä minkään vähemmistöblokin asioista.
Konkreettisia poliittisia kysymyksiä ovat Minkkisen mukaan esimerkiksi sukupuolineutraali avioliittolaki ja perheoikeudet, eli kysymykset vaikkapa vanhempainvapaista ja adoptio oikeudesta.
– Kaikkea ei voi kuitenkaan muuttaa vain rakenteita muuttamalla. Jo se, että osa ei uskalla tulla kaapista, kertoo tarpeeksi asenneilmastosta. Eihän meillä maailman huonoiten asiat ole, jos vertaa vaikka Gambiaan, mutta tekemistä riittää.
Minkkinen toteaa yhteiskunnan olevan pintapuolisesta suvaitsevaisuudesta huolimatta yhä kovin heteronormatiivinen.
– Esimerkiksi parisuhde on aina elokuvissa, mainoksissa ja joka paikassa heterosuhde. Transihmisillä on erityisen hankalaa, kun sukupuoli on muuttuva ja ihmiset pelkäävät vielä jonkin verran, kun heillä ei ole tarpeeksi tietoa. Asiaa pitäisi vain pitää esillä, että siihen totuttaisiin.
Asenteet muuttuvat muuttamalla
– Asenneilmasto ei muutu muuten kuin muuttamalla. Ei ole olemassa mitään suurempaa voimaa, joka tekee muutoksen, vaan siihen tarvitaan ne ihmiset, sanoo Minkkinen.
Hän kutsuukin kiinnostuneita osallistumaan Vasemmiston sateenkaarirakastajat -työryhmän toimintaan.
– Vasara tekee sitä, mitä haluataan tehdä. Työryhmä vielä etsii itseään, että tervetuloa vaan mukaan toimintaan tekemään siitä itsensä näköinen.
Puoluehallitukseen ykkösenä äänivyöryllä valittu Minkkinen sanoo, että tulee nostamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiat esille myös uudessa tehtävässään. Hän toteaa puolueen sisäisen suvaitsevaisuuden parantamisen olevan yksi haaste.
– Esimerkiksi homomiesten voi olla piiritasolla hyvin hankala tulla mukaan toimintaan, jos vertaa vaikka naisiin. Ihan jostain homovitseistä lähtien.
Minkkinen näkee vasemmiston kuitenkin edelläkävijänä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioissa. Hän sanoo olevansa tyytyväinen vähemmistöasioiden huomiointiin uudessa poliittisessa tavoiteohjelmassa.
– Tästä tulee meidän juttu. Olemme kuitenkin vapauden puolue.
Koko kaupungin juhla
Puoluesihteeri Sirpa Puhakka teki Helsingin valtuustossa aloitteen kaupungin osallistumisesta Prideille. Yhteistyötä festivaalin kanssa on tehty aiemminkin, muttei paljon siihen nähden, miten merkittäväksi osaksi Helsingin kaupunkikulttuuria tapahtuma on muodostunut.
Nyt kaupunginjohtaja piti vastaanoton ja julisti sateenkaarirauhan. Kaupungissa on koko viikon kestävä sateenkaariliputus.
– Pidän Helsinkiä hyvänä ja myönteisesti suhtautuvana kaupunkina. Kimmokkeen aloitteen tekemiseen sain kesällä 2009 Kööpenhaminassa. Siellä Pridea vietettiin koko kaupungissa. Tapahtuma levittäytyi kaduille, siltä ei voinut välttyä.
Puhakan mukaan moniarvoisuuden ja keskustelun kannalta on tärkeää, että Pride todella näkyy katukuvassa.
– On vielä homofobiaa. Pelkoja, jotka eivät ole perusteltuja.
Vasemmistolaiset tienraivaajina
– Asioista olisi keskusteltava muulloinkin kuin Priden aikana, että kasvaisi sellainen sukupolvi, jolle nämä asiat olisivat itsestäänselvyyksiä.
Asenneilmaston Puhakka uskoo muuttuvan erityisesti koulutuksen ja kasvatuksen kautta.
– Esimerkiksi kouluissa pitäisi kyetä keskustelemaan näistä asioista avoimesti.
Hän pitää kuntien työntekijöiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja opettajien, koulutusta tärkeänä. Vasemmiston tavoiteohjelmassa vaaditaankin tasa-arvokasvatuksen opintoja pakollisiksi opettajankoulutukseen.
Puhakan mielestä edelläkävijän vastuu on kuitenkin poliitikoilla.
– Meiltä esimerkiksi Jorma Hentilä ja Outi Ojala ovat olleet kansallisestikin sellaisia tienraivaajia, että voi olla ylpeä.
Hän sanoo silti törmänneensä ajatteluun, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioiden ajaminen on jostain muusta pois.
– Voin vakuuttaa, ettei niin ole. Tämä on yhtä lailla merkittävä politiikan alue kuin perhe- tai terveyspolitiikka. Tai kansantalous.
Puhakka sanoo poliittisen tavoiteohjelman listauksen olevan merkittävä edistysaskel. Siinä vaaditaan muun muassa sukupuolivähemmistöjen syrjinnän kieltämistä ja sanktioimista tasa-arvolaissa sekä adoptio-oikeuden ja oheishuoltajuuden myöntämisperusteiden laajentamista.
Listalla on myös sukupuolineutraali avioliittolaki, jota vasemmisto esitti jo pari vuotta sitten.
Lämpimikseen on turha puhua
– Pitää miettiä konkreettisesti, miten lähdetään viemään asioita eteenpäin. Tehdä lakialoitteita ja yksityiskohtaisesti linjata, ei vain sloganeiden tasolla. Eduskunta on se paikka näille aloitteille.
Yhdeksi konkreettisista huolenaiheista Puhakka nostaa Minkkisen tavoin sen, ettei sateenkaariperheillä ole vielä oikeutta vanhempainvapaisiin. Monet muutkin parantamista vaativat asiat liittyvät perhepolitiikkaan.
– Naisparien ja itsenäisten naisten oikeus hedelmöityshoitoihin ollut pitkän aikaa ihmisten itsensä toivelistalla.
Puhakka lupaa vasemmiston tukevan pyrkimyksiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien toteuttamiseksi.
– Tämä on yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskysymys, joka on keskeisintä ydintä vasemmiston toiminnassa.
Pride-kulkue la 3.7. Kokoontuminen klo 12 Senaatintorilla, kulkue starttaa klo 13. Kulkueen jälkeen Priden Puistojuhla Hakasalmen puistossa, Töölönlahden rannalla Finlandia-talon ja oopperan välissä klo 13.30 alkaen.