KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Santiago – IPS/Orlando Milesi
1.10.2023 16.30

Chileläisten naisten elinolosuhteet ovat parin viime sukupolven aikana parantuneet, kun koulutustaso on kohonnut ja talouteen osallistuminen lisääntynyt. Parannuksia ovat esimerkiksi äitiyslomien pidentäminen ja päiväkotien runsastuminen, sekä naisten murhaamisesta koituvien rangaistusten koventaminen ja aborttioikeuden laventaminen.

Viimeksi mainittua saavutusta kuitenkin uhkaa äärioikeistolainen Tasavaltalaispuolue, jolla on enemmistö uutta perustuslakia laativassa kokouksessa.

– Sukupuolten väliset kuilut ovat edelleen olemassa, kuten myös naisten suoranainen syrjintä, machismoon kytkeytyvä seksuaalinen häirintä ja vaikeudet edetä uralla, sosiologi Teresa Valdés Sukupuolen ja tasa-arvon observatoriosta toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhä paljon väkivaltaa

Chilen vuoden 2022 kansallisen sosioekonomisen katsauksen mukaan maan talouksista 47,7 prosentissa perheenpää on nainen. Näistä 58,7 prosenttia elää köyhyydessä. Kansallinen ajankäyttötutkimus vuonna 2015 paljasti, että chileläiset naiset tekivät palkatonta työtä päivittäin keskimäärin melkein kuusi tuntia ja miehet alle puolet siitä.

Rangaistusten koventamisesta huolimatta naisiin myös kohdistuu yhä paljon väkivaltaa.

– Viimeisin tutkimus kertoo, että kaksi viidestä naisesta on kokenut lähisuhdeväkivaltaa, ja luvut ovat korkeammat kuin aiemmin. Emme tiedä, johtuuko kasvu siitä, että tapauksia on enemmän vai siitä, että väkivalta tunnistetaan herkemmin, Valdés pohtii.

– Yhteiskunta on valtavasti velkaa naisille, sillä naismurhia tapahtuu edelleen merkittäviä määriä, Valdés lisää. Vuonna 2022 Chilessä murhattiin sukupuolensa vuoksi 43 naista.s

Soppakeittiöstä koulutuskeskukseksi

– Me vaadimme feminismiä kansalle, koska me tarkastelemme sukupuolinäkökulmasta kaikkea, ei vain naisia, vaan koko perhettä. Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava, sosiaaliaktivisti Aída Moreno sanoo.

Moreno on veteraanikutoja, joka perusti Huamachucon Naistentalon Santiagon lähistölle Rencan kuntaan vuonna 1989. Naistentalo on koulutuskeskus, joka taistelee köyhyyttä ja naisten syrjintää vastaan.

Aida Moreno (oik) ja kolme muuta Huamachucon Naisten talon koruompelijaa poseeraa presidentinpalatsin kulttuurikeskukseen näyttelyyn menevien teosten äärellä.

Aida Moreno (oik) ja kolme muuta Huamachucon Naisten talon koruompelijaa poseeraa presidentinpalatsin kulttuurikeskukseen näyttelyyn menevien teosten äärellä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Huamachucon Naistentalo oli aluksi lapsia ja perheitä palveleva soppakeittiö. Sitten se kehittyi koulutuskeskukseksi perinteisille kirjontatöille, joita ommellaan juutti- tai hamppukangassäkkien päälle. Näitä käsityötaidon näytteitä on tulossa näyttelyyn presidentinlinnaan, La Monedaan. Myöhemmin Naisten talossa alettiin antaa myös ammattikoulutusta muun muassa kampaajan ja ompelijan ammattiin.

Lisäksi Naistentalossa järjestetään nykyään työpajoja ja kursseja mitä moninaisimmista aihepiireistä: leivontaa, korujen valmistusta, hierontaa, digitaitoja ja niin edelleen.

Ennen muuta se on kuitenkin tukipaikka naisille, jotka kärsivät väkivallasta ja jotka kokevat saavansa turvaa vertaisiltaan.

Kotona nainen köyhtyy

– Miehet voivat käydä töissä ja palata kotiin vain lepäämään. Mies ei koskaan valvo yöllä ja mieti, mitä laittaisi ruuaksi seuraavana päivänä, kun rahaa ei ole, Moreno tokaisee.

– Tänään me sentään annamme arvoa naisen työlle. Hinnasta en sano mitään, sillä jos aviomies joutuisi maksamaan käyvän hinnan vaimonsa tarjoamista taloudenhoitopalveluista, hänellä ei olisi varaa niihin.

– Hoivan antajien työn arvon tunnustamista tarvitaan, sillä me naiset köyhdymme pysymällä kotona. Emme pysty tekemään työtä kodin ulkopuolella ja siten parantamaan elämänlaatuamme, Moreno sanoo.

– Hoivatyökysymys on kyllä päättäjien pöydällä, mutta mitään ei ole päätetty. Meillä ei ole muuta kuin toivo, Moreno, 77, sanoo järjestönsä toimistossa.

Asociación Yo Cuidon järjestämien työpajojen tervetuliaisjuhlassa työpajojen vetäjät ja osallistujat kohtaavat. Työpajoissa paneudutaan muun muassa tanssiterapiaan, kotipuutarhan hoitoon, musiikkiterapiaan ja joogaan.

Asociación Yo Cuidon järjestämien työpajojen tervetuliaisjuhlassa työpajojen vetäjät ja osallistujat kohtaavat. Työpajoissa paneudutaan muun muassa tanssiterapiaan, kotipuutarhan hoitoon, musiikkiterapiaan ja joogaan. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Henkinen kuormitus huolestuttaa

Hoivatyöntekijöiden yhdistyksen Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on samoissa tunnelmissa oman järjestönsä päämajassa Villa Alemanan kunnassa Valparaison alueella.

Yo Cuido yhdistää 800 perhettä viideltä eri alueelta. Yhdistys esittää, että hoiva on velvollisuus, jonka kantamiseen myös valtion pitäisi osallistua. Kaiken vastuun ei pitäisi kaatua perheen tai pariskunnan niskoille vain siksi, että valtio siten säästää varoja.

Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on pukeutunut purppuraiseen huppariin, josta tunnistaa naishoivatyöntekijöiden liikkeen jäsenet. Yhdistyksen samalla värillä maalatussa päämajassa järjestetään kokouksia, työpajoja ja koulutusta.

Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on pukeutunut purppuraiseen huppariin, josta tunnistaa naishoivatyöntekijöiden liikkeen jäsenet. Yhdistyksen samalla värillä maalatussa päämajassa järjestetään kokouksia, työpajoja ja koulutusta. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Yhdistyksen tärkein päämäärä on taata hoivanantajien mielenterveysoikeudet.

– On paljon naispuolisia hoivatyöntekijöitä, jotka ovat jo henkisesti ylikuormittuneita. Mihin jamaan jää hoivattava, jos hoivan antaja ei voi hyvin henkisesti, emotionaalisesti tai taloudellisesti?, Cartagena kysyy.

Hoivaajat rekisteriin

Hoivaajien oikeudet nousivat esiin, kun presidentti Gabriel Boric ohjeisti niistä vastaavia viranomaisia ottamaan aiheen vakavasti.

Ensimmäisenä askeleena avattiin hoivatyöntekijöiden kansallinen rekisteri, ja viime vuodesta lähtien valtio on antanut valtuutetuille hoivaajille henkilötodistuksen, joilla he saavat nopeutetusti julkisia palveluja.

Sosiaalisen kehityksen ja perheasioiden ministeriö arvioi, että alkuvaiheessa noin 25 800 ihmistä ilmoitetaan kansalliseen hoivatyöntekijöiden rekisteriin. Ministeriön arvion mukaan Chilessä on noin 470 000 epävirallista, hoivattavan kanssa samassa taloudessa elävää hoivaajaa, jotka maksutta huolehtivat omista perheenjäsenistään.

Hoivaa tarvitsevia chileläisiä on 1,2 miljoonaa ja hoivaajista 85 prosenttia on naisia.

Projektit eivät riitä

Cartagenan mielestä rekisteri on askel eteenpäin, mutta paljon on vielä tehtävää.

– Kiireisintä olisi luoda jatkuva ja pysyvä hoitojärjestelmä. Meillä on hyviä valtion projekteja, mutta ne kestävät vain kolme kuukautta, eikä loppuvuodelle ole mitään.

– Me haluamme, että avataan keskuksia, jonne hoivanantajat voivat jättää hoivattavansa muutamaksi tunniksi ja saada itse vähän vapaata, Valdés konkretisoi.

Kaksi nuorta lastentarhanopettajaa päiväkotikeskuksen huoneessa, jossa päivittäin palvellaan kolmeakymmentä Huamachucon köyhän kaupunginosan lasta. Paikallisesta aloitteesta syntynyt keskus on saanut YK:n naisjärjestön lahjoittamaan Naisten talolle kaiken tarpeellisen toisen samanlaisen keskuksen perustamiseen.

Kaksi nuorta lastentarhanopettajaa päiväkotikeskuksen huoneessa, jossa päivittäin palvellaan kolmeakymmentä Huamachucon köyhän kaupunginosan lasta. Paikallisesta aloitteesta syntynyt keskus on saanut YK:n naisjärjestön lahjoittamaan Naisten talolle kaiken tarpeellisen toisen samanlaisen keskuksen perustamiseen. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Huamachucon Naistentalo palvelee myös tätä tarkoitusta.

– Näillä köyhillä asuma-alueilla useimmat äidit ovat yksinhuoltajia, joilla ei ole verkostoja. Voidakseen mennä töihin heidän täytyy jättää lapsensa muiden huostaan, Moreno sanoo.

– Näemme työmme hedelmiä, kun nuoret hyvän ammatin hankkineet tulevat sanomaan, etteivät he tiedä, mitä heistä olisi tullut ilman tätä päiväkotia.

 

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Uusimmat

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään