KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Santiago – IPS/Orlando Milesi
1.10.2023 16.30

Chileläisten naisten elinolosuhteet ovat parin viime sukupolven aikana parantuneet, kun koulutustaso on kohonnut ja talouteen osallistuminen lisääntynyt. Parannuksia ovat esimerkiksi äitiyslomien pidentäminen ja päiväkotien runsastuminen, sekä naisten murhaamisesta koituvien rangaistusten koventaminen ja aborttioikeuden laventaminen.

Viimeksi mainittua saavutusta kuitenkin uhkaa äärioikeistolainen Tasavaltalaispuolue, jolla on enemmistö uutta perustuslakia laativassa kokouksessa.

– Sukupuolten väliset kuilut ovat edelleen olemassa, kuten myös naisten suoranainen syrjintä, machismoon kytkeytyvä seksuaalinen häirintä ja vaikeudet edetä uralla, sosiologi Teresa Valdés Sukupuolen ja tasa-arvon observatoriosta toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhä paljon väkivaltaa

Chilen vuoden 2022 kansallisen sosioekonomisen katsauksen mukaan maan talouksista 47,7 prosentissa perheenpää on nainen. Näistä 58,7 prosenttia elää köyhyydessä. Kansallinen ajankäyttötutkimus vuonna 2015 paljasti, että chileläiset naiset tekivät palkatonta työtä päivittäin keskimäärin melkein kuusi tuntia ja miehet alle puolet siitä.

Rangaistusten koventamisesta huolimatta naisiin myös kohdistuu yhä paljon väkivaltaa.

– Viimeisin tutkimus kertoo, että kaksi viidestä naisesta on kokenut lähisuhdeväkivaltaa, ja luvut ovat korkeammat kuin aiemmin. Emme tiedä, johtuuko kasvu siitä, että tapauksia on enemmän vai siitä, että väkivalta tunnistetaan herkemmin, Valdés pohtii.

– Yhteiskunta on valtavasti velkaa naisille, sillä naismurhia tapahtuu edelleen merkittäviä määriä, Valdés lisää. Vuonna 2022 Chilessä murhattiin sukupuolensa vuoksi 43 naista.s

Soppakeittiöstä koulutuskeskukseksi

– Me vaadimme feminismiä kansalle, koska me tarkastelemme sukupuolinäkökulmasta kaikkea, ei vain naisia, vaan koko perhettä. Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava, sosiaaliaktivisti Aída Moreno sanoo.

Moreno on veteraanikutoja, joka perusti Huamachucon Naistentalon Santiagon lähistölle Rencan kuntaan vuonna 1989. Naistentalo on koulutuskeskus, joka taistelee köyhyyttä ja naisten syrjintää vastaan.

Aida Moreno (oik) ja kolme muuta Huamachucon Naisten talon koruompelijaa poseeraa presidentinpalatsin kulttuurikeskukseen näyttelyyn menevien teosten äärellä.

Aida Moreno (oik) ja kolme muuta Huamachucon Naisten talon koruompelijaa poseeraa presidentinpalatsin kulttuurikeskukseen näyttelyyn menevien teosten äärellä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Huamachucon Naistentalo oli aluksi lapsia ja perheitä palveleva soppakeittiö. Sitten se kehittyi koulutuskeskukseksi perinteisille kirjontatöille, joita ommellaan juutti- tai hamppukangassäkkien päälle. Näitä käsityötaidon näytteitä on tulossa näyttelyyn presidentinlinnaan, La Monedaan. Myöhemmin Naisten talossa alettiin antaa myös ammattikoulutusta muun muassa kampaajan ja ompelijan ammattiin.

Lisäksi Naistentalossa järjestetään nykyään työpajoja ja kursseja mitä moninaisimmista aihepiireistä: leivontaa, korujen valmistusta, hierontaa, digitaitoja ja niin edelleen.

Ennen muuta se on kuitenkin tukipaikka naisille, jotka kärsivät väkivallasta ja jotka kokevat saavansa turvaa vertaisiltaan.

Kotona nainen köyhtyy

– Miehet voivat käydä töissä ja palata kotiin vain lepäämään. Mies ei koskaan valvo yöllä ja mieti, mitä laittaisi ruuaksi seuraavana päivänä, kun rahaa ei ole, Moreno tokaisee.

– Tänään me sentään annamme arvoa naisen työlle. Hinnasta en sano mitään, sillä jos aviomies joutuisi maksamaan käyvän hinnan vaimonsa tarjoamista taloudenhoitopalveluista, hänellä ei olisi varaa niihin.

– Hoivan antajien työn arvon tunnustamista tarvitaan, sillä me naiset köyhdymme pysymällä kotona. Emme pysty tekemään työtä kodin ulkopuolella ja siten parantamaan elämänlaatuamme, Moreno sanoo.

– Hoivatyökysymys on kyllä päättäjien pöydällä, mutta mitään ei ole päätetty. Meillä ei ole muuta kuin toivo, Moreno, 77, sanoo järjestönsä toimistossa.

Asociación Yo Cuidon järjestämien työpajojen tervetuliaisjuhlassa työpajojen vetäjät ja osallistujat kohtaavat. Työpajoissa paneudutaan muun muassa tanssiterapiaan, kotipuutarhan hoitoon, musiikkiterapiaan ja joogaan.

Asociación Yo Cuidon järjestämien työpajojen tervetuliaisjuhlassa työpajojen vetäjät ja osallistujat kohtaavat. Työpajoissa paneudutaan muun muassa tanssiterapiaan, kotipuutarhan hoitoon, musiikkiterapiaan ja joogaan. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Henkinen kuormitus huolestuttaa

Hoivatyöntekijöiden yhdistyksen Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on samoissa tunnelmissa oman järjestönsä päämajassa Villa Alemanan kunnassa Valparaison alueella.

Yo Cuido yhdistää 800 perhettä viideltä eri alueelta. Yhdistys esittää, että hoiva on velvollisuus, jonka kantamiseen myös valtion pitäisi osallistua. Kaiken vastuun ei pitäisi kaatua perheen tai pariskunnan niskoille vain siksi, että valtio siten säästää varoja.

Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on pukeutunut purppuraiseen huppariin, josta tunnistaa naishoivatyöntekijöiden liikkeen jäsenet. Yhdistyksen samalla värillä maalatussa päämajassa järjestetään kokouksia, työpajoja ja koulutusta.

Asociación Yo Cuidon pääsihteeri Carolina Cartagena on pukeutunut purppuraiseen huppariin, josta tunnistaa naishoivatyöntekijöiden liikkeen jäsenet. Yhdistyksen samalla värillä maalatussa päämajassa järjestetään kokouksia, työpajoja ja koulutusta. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Yhdistyksen tärkein päämäärä on taata hoivanantajien mielenterveysoikeudet.

– On paljon naispuolisia hoivatyöntekijöitä, jotka ovat jo henkisesti ylikuormittuneita. Mihin jamaan jää hoivattava, jos hoivan antaja ei voi hyvin henkisesti, emotionaalisesti tai taloudellisesti?, Cartagena kysyy.

Hoivaajat rekisteriin

Hoivaajien oikeudet nousivat esiin, kun presidentti Gabriel Boric ohjeisti niistä vastaavia viranomaisia ottamaan aiheen vakavasti.

Ensimmäisenä askeleena avattiin hoivatyöntekijöiden kansallinen rekisteri, ja viime vuodesta lähtien valtio on antanut valtuutetuille hoivaajille henkilötodistuksen, joilla he saavat nopeutetusti julkisia palveluja.

Sosiaalisen kehityksen ja perheasioiden ministeriö arvioi, että alkuvaiheessa noin 25 800 ihmistä ilmoitetaan kansalliseen hoivatyöntekijöiden rekisteriin. Ministeriön arvion mukaan Chilessä on noin 470 000 epävirallista, hoivattavan kanssa samassa taloudessa elävää hoivaajaa, jotka maksutta huolehtivat omista perheenjäsenistään.

Hoivaa tarvitsevia chileläisiä on 1,2 miljoonaa ja hoivaajista 85 prosenttia on naisia.

Projektit eivät riitä

Cartagenan mielestä rekisteri on askel eteenpäin, mutta paljon on vielä tehtävää.

– Kiireisintä olisi luoda jatkuva ja pysyvä hoitojärjestelmä. Meillä on hyviä valtion projekteja, mutta ne kestävät vain kolme kuukautta, eikä loppuvuodelle ole mitään.

– Me haluamme, että avataan keskuksia, jonne hoivanantajat voivat jättää hoivattavansa muutamaksi tunniksi ja saada itse vähän vapaata, Valdés konkretisoi.

Kaksi nuorta lastentarhanopettajaa päiväkotikeskuksen huoneessa, jossa päivittäin palvellaan kolmeakymmentä Huamachucon köyhän kaupunginosan lasta. Paikallisesta aloitteesta syntynyt keskus on saanut YK:n naisjärjestön lahjoittamaan Naisten talolle kaiken tarpeellisen toisen samanlaisen keskuksen perustamiseen.

Kaksi nuorta lastentarhanopettajaa päiväkotikeskuksen huoneessa, jossa päivittäin palvellaan kolmeakymmentä Huamachucon köyhän kaupunginosan lasta. Paikallisesta aloitteesta syntynyt keskus on saanut YK:n naisjärjestön lahjoittamaan Naisten talolle kaiken tarpeellisen toisen samanlaisen keskuksen perustamiseen. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Huamachucon Naistentalo palvelee myös tätä tarkoitusta.

– Näillä köyhillä asuma-alueilla useimmat äidit ovat yksinhuoltajia, joilla ei ole verkostoja. Voidakseen mennä töihin heidän täytyy jättää lapsensa muiden huostaan, Moreno sanoo.

– Näemme työmme hedelmiä, kun nuoret hyvän ammatin hankkineet tulevat sanomaan, etteivät he tiedä, mitä heistä olisi tullut ilman tätä päiväkotia.

 

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Slovakian pääministeri Robert Fico puhui kannattajilleen vaalitilaisuudessa Nitrassa syyskuussa.

Slovakia vaihtoi suuntaa – Tyrmistys, maastamuuton suunnittelu ja ilo vaihtelevat kansan mielissä

Tandaharan kylän naiset hoivaavat pieniä kasuariinapuun taimia.

Kylän naiset istuttivat metsämuurin Bengalinlahden sykloneja vastaan

Maanjäristys tuhosi taloja ja surmasi yli 150 ihmistä.

Nepalissa maanjäristystä seurasi terveydenhoitokriisi

Unkarin pääministeri Viktor Orbán (kuvassa vasemmalla) tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Pekingissä lokakuussa.

Monet kriisit nostavat EU-kriittistä, maahanmuuttovastaista ja Venäjä-mielistä äärioikeistoa Euroopassa

Uusimmat

Hallitus kaavailee muutoksia asumistukeen.

Oikeistohallituksen julmimpia esityksiä? ”Halutaan ajaa pienituloiset kodeistaan”

Hanna Sarkkinen

Vaikka leikataan: ”Orpon hallitus ottaa enemmän velkaa kuin edellinen hallitus pahimman kriisivuoden jälkeen”

Teollisuusliitto uhkaa koventaa työtaistelutoimiaan.

Teollisuusliitto jyrähtää hallitukselle: Entistä kovemmat aseet käyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

JHL:n irtiotto yllätti SAK:ssa: ”Jätettiinkö JHL ulos vai jättäytyikö se ulkopuolelle pitkin matkaa?”

 
02

JHL:n uho vaihtui nopeasti puheenjohtajan eroon – näin tapahtumat etenivät vuorokauden aikana

 
03

Hallitus päätti sulkea itärajan kokonaan – ”Tahtojen taisto vasta todella alkaa”

 
04

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti vähentäisi köyhyyttä ja tuloeroja – Merkittäviä panostuksia soteen ja nuoriin

 
05

Onko typeryys lisääntynyt politiikassa – Trump, ylivertaisuusharha ja sosiaalinen media

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perustuslakivaliokunnalta merkittävä linjaus ”sosiaaliturvan viimeisestä perälaudasta” – Vasemmistoliiton Anna Kontulalta eriävä mielipide

29.11.2023

Hallitus päätti sulkea itärajan kokonaan – ”Tahtojen taisto vasta todella alkaa”

28.11.2023

Selvä enemmistö vasemmistoliiton kannattajista pitää Suomen Nato-jäsenyyttä myönteisenä tai neutraalina asiana

28.11.2023

Kommentti: Vaihtoehtobudjetti osoittaa, että hallituksen leikkaukset ovat arvovalinta ja tietoinen päätös

28.11.2023

Honkasalo ihmettelee apulaisoikeuskanslerin maalitusta: ”Käsittämätöntä ja jopa historiallisesti ainutkertaista Suomessa”

28.11.2023

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti vähentäisi köyhyyttä ja tuloeroja – Merkittäviä panostuksia soteen ja nuoriin

28.11.2023

Itärajasta tuli arvoton poliittinen näytelmä – Sulkeminen ratkaisisi ongelman vain hetkeksi

27.11.2023

Slovakia vaihtoi suuntaa – Tyrmistys, maastamuuton suunnittelu ja ilo vaihtelevat kansan mielissä

27.11.2023

Kylän naiset istuttivat metsämuurin Bengalinlahden sykloneja vastaan

26.11.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään