Ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyövaroista rahoitetaan hanke, jonka avulla pyritään aktivoimaan ja luomaan pysyviä malleja tupakoinnin vähentämiseksi Kirgisian perusterveydenhuollossa.
Keski-Aasian pienin valtio Kirgisia julistautui itsenäiseksi 1991. Maa on köyhä ja tilanne on erityisen huono maaseudulla. Sairastuvuus ja kuolleisuus kroonisiin tauteihin yleistyvät ja samanaikaisesti tarttuvien tautien ilmaantuvuus on korkea.
Vaikeasta poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta huolimatta maassa on onnistuttu jatkamaan 1990-luvulla aloitettua terveydenhuollon uudistusta.
Tupakoinnin vähentämiseksi ei maassa kuitenkaan ole tehty paljon, vaikka syytä olisi. Arvioiden mukaan Kirgisian miehistä tupakoi 60 prosenttia ja naisista 16 prosenttia.
Tupakoinnin vaaroista ei tiedetä
WHO:n mukaan tupakointi on miesten keskuudessa suurin toimintakykyisillä elinvuosilla mitattu sairauksien riskitekijä. Suuri osa Kirgisian väestöstä on täysin tietämätöntä tupakoinnin terveysvaaroista. Vaikka joidenkin tutkimusten mukaan 86 – 95 prosenttia väestöstä kertoo haluavansa lopettaa tupakoinnin, 93 prosenttia ei ole yrittänyt lopettaa.
Chuin alueella toteutettavan tupakoinnin vähentämishankkeen tarkoituksena on saada aikaan koko maahan sovellettavia käytänteitä. Hankkeessa ovat mukana muun muassa Kirgisian terveysministeriö ja opetusministeriö sekä kylien terveyskomiteat, perusterveydenhuolto, koulut ja tiedotusvälineet.
Hankkeen toteuttavat suomalaiset kansalaisjärjestöt Filha ry ja Suomen ASH ry.
Filha ry on perustettu jo vuonna 1907 nimellä Tuberkulosin Vastustamisyhdistys. Myöhemmin järjestö tunnettiin nimellä Hengitys ja Terveys ja vuodesta 2003 alkaen nimemme on ollut Filha ry (Finnish Lung Health Association).
Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö, jonka toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen ja aloittamisen ehkäisyyn.
Projektin vetäjänä toimii tupakoinnin lopettamisen asiantuntija Patrick Sandström FILHA:sta.