Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimus (Maamu) käynnistyy Tampereella tammikuussa 2012.
Maamu-tutkimus on ensimmäinen suomalainen väestötutkimus, jossa kerätään tietoa erityisesti ulkomailta Suomeen muuttaneiden terveydestä ja hyvinvoinnista. Tutkimustiedon avulla saadaan uutta tietoa Suomeen muuttaneiden terveydestä ja edistetään heidän hyvinvointiaan.
Tutkimus on käynnistynyt Helsingissä vuonna 2010. Tähän asti tutkimus on toteutettu pääkaupunkiseudulla ja aineistonkeruu on parhaillaan käynnissä Turussa. Tampereen jälkeen tutkimus jatkuu Vaasassa. Yhteensä yli 950 on jo tutkittu, ja tamperelaisia on tarkoitus tutkia lähes 400.
Tutkimukseen kutsutaan yhteensä 3 000 somali-, venäläis- ja kurditaustaista aikuista, jotka ovat asuneet vähintään vuoden Suomessa. Valitut ovat iältään 18–64-vuotiaita äidinkielenään somaliaa, venäjää tai kurdinkieltä puhuvia. Myös Venäjällä syntyneet, suomea äidinkielenään puhuvat henkilöt ovat tutkimuksessa mukana.
Tutkimus sisältää hyvinvointia kartoittavan haastattelun ja terveystarkastuksen, jotka toteutetaan tutkittavan omalla kielellä. Tutkimuksen tulosten perusteella kehitetään terveys- ja muita palveluja vastaamaan mahdollisimman hyvin eri väestöryhmien tarpeita.
Parannusta työelämäänkin
Maamu-tutkimusta tehdään Tampereella tammi-helmikuun ajan, ja kutsukirjeet tutkimukseen lähetetään joulukuun lopulla. Alustavat tulokset Tampereen tutkimuksesta julkaistaan keväällä. Loppuraportti valmistuu vuoden 2012 loppuun mennessä. Terveystarkastuksia ja haastatteluja tekevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n työntekijät. Tutkimushoitajat ja haastattelijat ovat kaksikielisiä ja puhuvat sekä suomea että venäjää, somalia tai kurdia.
Kerättävän tiedon avulla voidaan tutkimuksen johtajan ylilääkäri Seppo Koskisen mukaan puuttua myös työelämän ongelmakohtiin ja kohdentaa resursseja aiempaa paremmin. Tämän vuoksi Koskinen korostaakin tutkimukseen kutsuttujen osallistumisen tärkeyttä.
Maamu-hankkeen rahoittajina toimivat Sosiaali- ja terveysministeriö/Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Kansaneläkelaitos, Työterveyslaitos/Työsuojelurahasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).