Kuntaliitto huolestui erityisten keskustalaisten kuntapomojen masinoimasta kapinaliikkeestä kuntien omaa etujärjestöä vastaan.
Joidenkin maaseutukuntien johtajat ovat masinoimassa kapinakirjettä ja muita painostustoimia Kuntaliittoa vastaan sen vuoksi, että liitto on näiden tulkinnan mukaan ottanut liian myönteisen kannan maan hallituksen kuntauudistukseen ja osallistunut uusien kuntakarttojen piirtämiseen.
Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan kunnissa kiertää parhaillaan kapinaverkoston kirje, jossa on hahmoteltu kolme painostusvaihtoehtoa Kuntaliittoa vastaan. Kaikki vaihtoehdot merkitsisivät jonkinasteista jäsenmaksuista pidättäytymistä.
Kapinakirjeen lähettäjäksi on Keskisuomalaisen mukaan merkitty Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen, jonka puolestaan sanoo kirjeen syntyneen ”laajassa kuntien verkostossa”.
Kapinakirjeen puuhamiehinä olevat kunnanjohtajat aikovat viedä esityksensä kunnanhallitusten päätettäviksi jo lähiviikkoina.
Yhtenäisyys vaarassa
Kuntaliitto ilmaisi keskiviikkona kantavansa huolta kuntakentän yhtenäisyydestä edessä olevan kuntauudistuksen käsittelyssä. Kuntaliiton tiedotteen mukaan ”joidenkin kuntien hallituksiin on tulossa esityksiä Kuntaliiton edunvalvonnasta luopumisesta tilanteessa, jossa erityisesti tarvitaan voimakasta ja vastuullista yhteistyötä.”
Kuntaliitto korostaa edellyttäneensä, että mahdolliset kuntarakenteen muutokset tehdään kuntakentän myötävaikutuksella ottamalla huomioon alueiden erityispiirteet ja kunnioittamalla kunnallista itsehallintoa.
Kuntaliiton mukaan sen asiantuntijat eivät ole osallistuneet valtiovarainministeriön kuntarakenneryhmän loppuvaiheen kokouksiin, joissa tehdään yksittäisiä kuntia koskevia kuntarakenne-esityksiä.
– Kuntien on kannettava oma vastuunsa alueensa tulevaisuuden kehittämisestä, palvelujen toimivuudesta sekä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Tämä onnistuu parhaiten kuntien omalla aktiivisuudella uudistusten tekemiseksi, Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma sanoo.
Kuntia on kuultava
Mäki-Lohiluoman mukaan vain valtion ja kuntien yhteistyöllä sekä kuntien keskinäisellä kumppanuudella voidaan rakentaa luottamukseen perustuvaa tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskuntaa.
– Kunnat odottavat nyt avointa vuorovaikutusta, kuntien kuulemista sekä kuntien tukemista rakenneratkaisujen tekemisessä, Mäki-Lohiluoma sanoo.
Kuntaliiton hallitus linjasi jo viime huhtikuussa, että tulevaisuuden palveluhaasteista selviytymiseksi tarvitaan kokoava kuntauudistus, jonka perustana ovat elinvoimaiset, vahvat peruskunnat, ja siellä missä sellaisia ei luontevasti synny, kuntien yhteistyöhön perustuvat piirikunnat.
Suomen Kuntaliitto ilmoittaa olevansa kaikkien kuntien ja niiden yhteistyöorganisaatioiden yhteinen edunvalvoja, palvelija ja kehittäjä sekä niiden itsehallinnon vahvistaja.