Perustulo rikkoo perinteiset poliittiset rintamalinjat. Suomen Kuvalehti kertoi perjantaina verkkosivuillaan maailmanlaajuisen Basic Income Earth Network (BIEN) -verkoston suomalaisen jaoston valmistelevan kansalaisaloitetta perustulosta, joka olisi nykyisen perusturvan minimietuuksien tasoinen.
Jaoston koordinaattori Johanna Perkiö kertoi SK:ssa, että kansalaisaloitetta on valmistelemassa vihreitä, vasemmistolaisia, demareita, piraatti sekä kokoomuslainen.
”Sosiaalietuuksien kynnys liian alhaalla”
Se kokoomuslainen on kansanedustaja Lasse Männistö, joka kannattaa 300–500 euron suuruista perustuloa.
Tästä pillastui Männistön puoluetoveri, kansanedustaja Jaana Pelkonen. Hänen verensä kiehui ja kädet tärisivät.
”Terveille ja toimintakykyisille ihmisille ei tule missään tilanteessa jakaa vastikkeetonta rahaa”, hän kirjoitti blogissaan.
Pelkosen mukaan ”sosiaalietuuksien käytön kynnys on jo nykyisellään alentunut liikaa. Ei ole vastuullista politiikkaa madaltaa tätä kynnystä edelleen.”
Hänen totesi kantansa olevan ideologinen:
”Ajatusmaailmaani ei mahdu ajatus siitä, että osa voisi perustulon myötä jäädä passiivisiksi tukien nauttijoiksi, osan joutuessa tekemään töitä kaksin verroin enemmän: elättämään paitsi itsensä, myös ne, jotka eivät töitä halua tehdä.”
”Työnteko ei aina kannata”
Lasse Männistö vastasi Pelkoselle maanantaina:
”Perustulo on nimenomaan väline parantaa työmoraalia. Se nimittäin poistaa alimpien tuloluokkien kannustinloukkuja ja tekee työnteosta joka tilanteessa kannattavaa.”
Männistön mukaan Helsingissä yksin asuvan esimerkkihenkilön kuukaudessa ansaitsemien palkkatulojen noustessa 650 eurosta viidellä sadalla eurolla 1 150 euroon, tarkoittaa tämä nykyisessä perustuloloukussa käteen jäävien tulojen nousua noin 1 100 eurosta vain viidelläkymmenellä eurolla 1 150 euroon.
”Nykyisin työnteko ei aina kannata. Tämä on tosiasia, eikä muutu pelkillä poliittisilla iskulauseilla, vaan vaatii työn ja sosiaaliturvan parempaa yhteensovittamista. Perustulo on yksi mahdollisuus korjata rakenteellisia ongelmia. Sen yksinkertaisuus mahdollistaa samalla byrokratia- ja sosiaaliturvaviidakon karsimisen, sekä tarjoaa samalla ihmisille aiempaa vahvemman turvallisuuden, kun järjestelmä on nykyistä selkeämpi ja helpompi ymmärtää.”
Vasemmistoliiton mallia perustuloksi Lasse Männistö ei kuitenkaan kannata, koska hänen mielestään se kannustaa lorvailuun.
”Suurempiin tulonsiirtoihin”
Vasemmistonuorilla on parhaillaan käynnissä Massit massoille -niminen perustuloprojekti. Vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan kokoomus ei ymmärrä perustuloa.
”Jotta perustulo kehittäisi nykyistä sosiaaliturvaa, sen on oltava riittävän suuri”, kirjoitti Andersson blogissaan.
”Tämä edellyttää nykyistä suurempaa tulonsiirtoa yhteiskunnan rikkaimmilta yhteiskunnan heikompiosaisille. Tähän on varaa maassa, jossa tuloerot ovat kasvaneet ennätysvauhtia: suhteellinen köyhyys on lisääntynyt ja jättitulot ovat jatkaneet kasvuaan. Kelan tuoreen tutkimuksen mukaan yli sata tuhatta vuodessa tienaavien veroaste on mielivaltaisesti 0-50 prosenttia.”
Li Anderssonin mukaan perustulon tarkoituksena ei ole “kannustaa” mihin tahansa töihin millä tahansa työehdoilla.
”Toisin kuin nykyinen sosiaaliturva, perustulo antaa vapauden valita vapaasti työssäkäynnin, yrittämisen ja kouluttautumisen väliltä. Se mahdollistaa myös ajankäyttöä muuhun kuin perinteisessä palkkatyösuhteessa tapahtuvassa työhön. Lisäksi se vähentää byrokratiaa, minkä luulisi kelpaavan kokoomuslaisillekin.”
Muualla verkossa: