Viikon kysymys
Kansainvälisessä vertailussa Suomi kuluu tasaisen tulonjaon ryhmään, mutta OECD-vertailussa tuloerojen kasvu on kärkiluokkaa, kertoi keskiviikkona pidetyn Kalevi Sorsa -säätiön keskustelutilaisuuden kutsu.
Mitä tuloerojen kasvamisesta seuraa, kansantaloustieteen tohtori Tuomas Malinen?
– Sillä voi olla monenlaisia seurauksia. Klassisia ovat yhteiskunnalliset levottomuudet, mutta ne eivät ole suomalainen kuvio. Kulutuksen ja säästämisen rakennetta tuloerojen kasvu saattaa muuttaa. Se voi vaikuttaa myös siihen, että köyhillä ei ole varaa kouluttautua.
Suomessa on kuitenkin ilmainen koulutus…
– Se auttaa aika pitkälle, mutta tiedän ihmisiä, jotka eivät ole pystyneet aloittamaan opintoja. Ei Suomessakaan turvassa olla. Ilmaisella koulutuksellakin tulee jossakin vaiheessa raja vastaan, koska opiskelijan pitää asuakin. Köyhillä perheillä ei välttämättä ole varaa tietokoneisiin ja internetiin, joka on tärkeä tiedonhakukanava.
Miten tuloerojen kasvu vaikuttaa tavallisen palkansaajan elämään?
– Jos ero kasvaa tosi suureksi, rupeaa näyttämään siltä, että on paljon köyhiä. Siihen on Suomessa kuitenkin vielä matkaa.
Joidenkin taloustieteilijöiden mukaan Suomessakin tarvitaan tuloeroja. Tarvitaanko niitä?
– On ihan selvä, että jos yritämme painaa tuloerot tasan, taloushan siinä kuolee. Mutta myös suuret tuloerot voivat hidastaa talouskasvua. Jo 90-luvulta alkaen on tiedetty, ettei tuloerojen kasvu pelkästään hyväksi ole. Tuloerojen kasvattamisen sijaan pitäisi pyrkiä siihen, ettei luoda sellaisia loukkuja, joissa ihmiset jäävät köyhyyteen. Heidän pitäisi pysty liikkumaan tuloluokissa.
Mitä muuta tuloeroille voitaisiin tehdä?
– Kelan taannoinen vertailu kokonaistulo- ja veroasteista osoitti, että meillä on keskiluokassa aivan massiivinen progressio, joka hajoaa siitä ylöspäin. Jotkut rikkaat maksavat tosi vähän veroja
– Meillä pitäisi vakavasti harkita siirtymistä tasaveroon, jossa olisi tietty verovapaa osuus. Sillä poistettaisiin nämä erinäköiset verohelpotukset, jotka luovat käsittämättömiä juttuja.
Veromuutoksillako tuloeroja kavennettaisiin?
– Verojärjestelmässä on virhe. Siihen ei ole perustetta, että keskiluokan pitäisi maksaa enemmän veroja kuin rikkaiden. Siitä voidaan puhua, pitääkö rikkaiden maksaa saman verran vai enemmän, mutta ei missään tapauksessa näin paljon vähempää. Meillä on sama ongelma kuin Ruotsissakin, että keskiluokka verotetaan näännyksiin.
– Myös köyhyysloukkuihin pitää puuttua. Ensisijaista pitäisi olla se, että jos ihminen haluaa tehdä töitä, siihen kannustetaan. Nyt pätkätyön ottaminen on työttömälle todella hankalaa.
Kasvattavatko köyhyysloukutkin tuloeroja?
– Kasvattavat. Monet jäävät sosiaaliturvan varaan, eivätkä pääse sieltä nostamaan ansiotulojaan.