Raamiratkaisu käynnisti työelämän kehittämisen laajalla rintamalla
Viime syksyn työmarkkinaratkaisu käynnisti tupo-kauden päättymisen jälkeisen hiljaiselon työmarkkinoilla.
Parhaillaan tusinan verran kaksi- ja kolmikantaisia työryhmiä puurtaa toteuttamassa viime syksyn raamisopimuksessa asetettuja tehtäviä.
STTK:n edunvalvontayksikön johtajan Markku Salomaan mukaan työryhmiä tarvitaan, koska syksyn tiukassa neuvotteluaikataulussa ehdittiin sopia vain päälinjoista työelämän kehittämiseksi.
Ensimmäisten työryhmien takarajat tulevat vastaan maaliskuun lopulla. Kaikille työryhmille ei ole asetettu aikataulutavoitteita.
Maaliskuun loppuun mennessä on tarkoitus määritellä pelisääntöjä vuokratyövoiman käytölle. Tarkoitus on saada samat työn määräaikaistamisperusteet koskemaan myös vuokratyöntekijöitä.
Nykyisin vuokratyöntekijät ovat useimmiten määräaikaisia riippumatta työvoiman tarpeen kestosta.
Työurien pidentämistä koskevilla neljällä työryhmällä on kytköksensä keskusjärjestöjen neuvotteluihin. Niitä käydään hallitusohjelmassa asetettujen tavoitteiden pohjalta toimitusjohtaja Jukka Rantalan ja johtaja Jukka Ahtelan johdolla.
Raamisopimuksen perusteella valmistellaan mm. mallia ikäohjelmiksi yritysten, kuntien ja virastojen käyttöön.
Ikäohjelmien on ajateltu sisältävän mm. työpaikan senioreille suunnattuja joustavia työaikajärjestelyjä, terveystarkastusohjelmia ja koulutusta.
Yksi työryhmä pohtii työmarkkinoiden kehittämistä osatyökykyisille hyödyntäen sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistusta valmistelleen Sata-komitean ideoita.
Henkilöstösuunnitelmat yt-lakiin
Yksi työryhmä pyrkii tekemään työpaikan henkilöstösuunnitelmasta työnantajan ja henkilöstön yhteistoiminnan keskeisen työkalun. Henkilöstösuunnitelman laatimisen yhteydessä käydään läpi työvoiman käytön, osaamisen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kysymyksiä.
Samalla edistetään joustavan työajan käyttöä esimerkiksi työaikapankkien, osa-aikatyön ja etätyön avulla.
Työsuojelun lainsäädäntöä on tarkoitus kehittää niin, että työaikojen kuormitustekijät ja vaikutukset työkykyyn selvitetään etukäteen.
Tämän työryhmän tehtäväksi on annettu selvittää myös työaikapankkien käytön sopimusalakohtaiset esteet ja tehdä suunnitelma niiden poistamiseksi.
Pelisääntöjä yritysjärjestelyihin
Kolmas kokonaisuus liittyy muutosturvaan ja osaamisen kehittämiseen. Keskusjärjestöt laativat koonnoksen menettelytavoista, joita on hyvä noudattaa yritysjärjestelyissä.
Samalla selvitetään viranomaisten osallistumista muutosturvaprosessiin entistä aikaisemmin ja tehostetaan muutosturvaprosessin viranomaistukea.
Yhden työryhmän tehtävänä on kohentaa henkilöstön kehitysmahdollisuuksia ja ammatillisen osaamisen kehittämistä.
Työryhmä selvittää myös koulutusrahaston uudistetun aikuiskoulutustuen käyttöä ja tekee esityksiä rahaston toiminnan tehostamiseksi.
Huhtikuun loppuun mennessä työmarkkinajärjestöt selvittävät aikuiskoulutuksen julkisen rahoituksen uudistamista, joka on hallituksen hanke. Samalla selvitetään opintovapaalainsäädännön uudistustarpeita ja ajatusta kansalaisten henkilökohtaisista koulutustileistä.
Muutosturvaan liittyy myös verotukselliset toimet, joilla yrityksiä voidaan kannustaa investoimaan työntekijöidensä koulutukseen.
Tähän on kytketty alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama ryhmä, jonka tehtävänä on muuttaa käytännön todellisuudeksi hallituksen lupaus tukea työnantajia verokannustimilla järjestämään työntekijöilleen kolme päivää vuodessa vapaata kouluttautumiseen ja ammatin kehittämiseen.
STTK:n Salomaa arvelee tämän työryhmän toimeksiannon kuuluvan raamiratkaisun työelämäpaketin haastavimpiin. Työntekijät ja työnantajat ovat kiistelleet lähinnä koulutusvapaan myöntämisen velvoittavuuden asteesta.
Luottamusta lisäävät toimet
Neljännen kokonaisuuden muodostavat työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja tasa-arvo.
Perhevapaajärjestelmää kehitetään hallitusohjelman mukaisesti lisäämällä isien vapaita.
Sosiaaliturvan kokonaisuudessa tavoitteena on työttömyysturvajärjestelmän yksinkertaistaminen ja selkeyttäminen. Järjestelmään halutaan lisätä myös kannustavuutta.
Raamisopimuksen kuudes ja viimeinen kokonaisuus ovat luottamusta lisäävät toimet työmarkkinoilla. Tarkoitus on kartoittaa ja poistaa työmarkkinoita eri tasoilla vaivaavia luottamusongelmia.
Hankkeen toteuttamisesta vastaa johtoryhmä, johon kuuluu keskusjärjestöjen ja liittojen edustajia. Tarkoitus on tuottaa toimenpideohjelma luottamusta lisäävistä toimista.
Salomaan mukaan rakenteesta saattaa olla myös pysyvämmäksi järjestelyksi työmarkkinakiistojen ratkaisijana.