Vasemmistoliiton kriitikot käyttivät raskasta kieltä arvioidessaan puolueen vajaan vuoden ikäistä hallitustaivalta. He vaativat avointa keskustelua kehysriihen tavoitteista ja reunaehdoista. Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistutti, että vasemmistoliitto on ainoa puolue, jossa avointa keskustelua käydään juuri kehysriihen alla.
Hävettää
Tamperelaista vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsentä Antti Ronkaista hävettää se, että vasemmistoliitto tukee euroalueen Kreikka-paketteja.
– Pitää ymmärtää, että eurokriisiin liittyvät tukipaketit perustuvat velkarahaan, Ronkainen muistutti puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.
Hän painotti sitä, että Suomi on nopeiten velkaantuva Pohjoismaa.
– Mukanaolo velkakriisissä lisää paineita velkaantumiseen entisestään, hän sanoi ja piti kehitystä ristiriitaisena hallitusohjelman kanssa, koska se edellyttää velkaantumisen vähentämistä.
– On ongelmallista, että eurokriisiä ja kestävyysvajetta ei kytketä toisiinsa.
”Ei ole totta”
Puoluevaltuuston nuorisosiivestä kuultiin pari muutakin kriittistä puheenvuoroa.
Aleksi Lilleberg arvosteli rankasti puolueen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen aamupäivän puhetta, jossa tämä arvioi, että vasemmiston tavoitteiden toteutumista hallitustyössä.
– Puheet eivät kestä lähempää tarkastelua, hän sanoi ja totesi, että erityisesti julkisten palvelujen kohdalla on näin, koska julkiset palvelut heikkenevät.
– Ei ole totta että kaikki tavoitteemme toteutuvat, hän sanoi.
Arhinmäki totesikin hänelle, että ei väittänyt kaikkien toteutuneen.
– Sanoin, että asetetut reunaehdot ovat toteutuneet tai etenemässä.
Ollaan aika demareita
Myös tamperelainen Jouni Sirén oli kriittinen. Hänestä hallituksen ensi viikon kehysriiheen ollaan menossa oudoissa tunnelmissa, kun kukaan ei tiedä, mistä neuvotellaan.
– Puoluevaltuusto olisi hyvä paikka evästää ministereitä neuvotteluja varten, hän sanoi ja sai välihuutoja, joissa kehotettiin evästämään.
Sirén arveli , että pohjapaperit neuvotteluille ovat varmasti olemassa.
– Meidän olisi pitänyt nähdä ne, että olisimme voineet ottaa kantaa ja evästää ministereitä.
Myös Katri Immonen puuttui tavoitteiden ja reunaehtojen ongelmaan. Hän totesi, että reunaehdot eivät voi olla tavoitteita.
– Me ollaan aika demareita, jos nämä on meidän neljän vuoden tavoitteet, hän sanoi.
Lukekaa budjettikirjaa
Kansanedustaja Erkki Virtanen vastasi kriitikoille. Hän totesi Ronkaiselle, että Suomen julkinen talous joutui kriisiin 2008, jolloin bruttokansantuote romahti kahdeksan prosenttia ja vienti kutistui 40 prosenttia. Niinpä ollaan kahdeksan miljardin euron alijäämässä
– Amerikkalaisten rahoitusyhtiöiden ahneuden seurauksena Euroopan, maailman ja Suomen pankkijärjestelmät olivat ja vaarassa romahtaa. Maksamme sen seurauksia, Virtanen selvitti.
– Olemme tukenet Kreikkaa vain siksi, että romahdus ei tapahdu uudelleen. Se riski oli olemassa ja siksi minä ja vasemmistoliitto asetuimme tukemaan nyt sovittua menettelyä.
Lillebergille Virtanen totesi, että valtio antaa kunnille nyt kunnille 300 miljoonaa euroa aiempaa enennän rahaa.
– Kuntien tilanne on parempi kuin vuosikausiin.
Siréniä hän neuvoi lukemaan budjettikirjaa.
– Siellä on lista, jossa on kaikki kohteet, joista teoreettisesti voitaisiin leikata.
Arhinmäki myös totesi, että keskustelun pohja on budjettikirja.
– Tärkeää on, että katsotaan kokonaisuutta, sitä, miten toimet vaikuttavat ihmisten arkeen.
Hän totesi myös, että on mikään muu puolue ei käy avointa keskustelua mahdollisista toimista juuri ennen kehysriihtä.
– Hienoa, että täällä on keskustelu.
Ei voi vain poimia rusinoita
Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytymättömiä ja käytävillä arvioitiin, että kritiikin takana on ideologinen hallituksessa olemisen vastustaminen.
Salissakin kuultiin myös puheenvuoroja, joissa nähtiin hyvää hallituksessa olossa.
Jarmo Ritanen piti tärkeänä punavihreää enemmistöä ja yhteistyötä hallituksessa.
– On tärkeintä, punavihreä voima hillitsee oikeiston pahimpia ylilyöntejä, hän sanoi ja arvioi, että hallituksella olemalla vasemmisto pystyy parhaiten haastamaan esimerkiksi kokoomuksen tavoitteet.
– Vasemmisto on koettanut saada läpi sille tärkeitä periaatteita, Ritanen totesi.
– Hallituksessa olo ei voi olla pelkkää rusinoiden poimimista pullasta. Ei voi vaatia, että päätökset ovat aina meidän mielen mukaisia.
Vanhempainvapaa uusiksi
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen muistutti, että laajalti viime päivinä keskustelussa ollutta kotihoidontuen mahdollista lyhentämistä ei ole esitetty hallituksessa eikä valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä.
– Kehysriiheen valmistauduttaessa kaikki mahdolliset asiat käydään läpi, hän sanoi..
Pekonen nosti esiin vanhempainvapaajärjestelmän uudistustarpeen. Hän sanoi, että vasemmistoliiton pitkään kannattama 6+6+6 -malli perhevapaiden järjestämisessä mahdollistaisi lapselle turvallisen suhteen kumpaankin vanhempaan puolitoistavuotiaaksi asti. Hän muistutti, että tuo ikä on se, johon useimmat perheet toivovat voivansa pitää lapsen kotihoidossa.
– Malli tasa-arvoistaisi vanhempainvapaan kustannusten jakamista molempien vanhempien työnantajien kesken, hän muistutti.
Pekonen arvioi myös, että olisi keskeistä kehittää joustavia työelämän malleja.
– Nyt kymmenen tunnin hoitopäivä on arkea monelle lapselle, hän sanoi ja esitti pohdittavaksi työajan lyhentämistä ja etätyön lisäämistä.
Hän korosti aitoa mahdollisuutta valita päivähoidon ja kotihoidon välillä.
Henkilöstön edustaja Finnairin hallitukseen
Kansanedustaja Jari Myllykoski esitti, että Finnairin hallitukseen valittaisiin jatkossa henkilöstön edustaja.
Hän piti käsittämättömänä tilannetta, joka lentoyhtiön ympärille on syntynyt, ja paheksui ”häikäilemätöntä hyvä veli -verkostoa ja sen apulaisia”.
– Vasemmistoliitossa on havahduttava, kun omistajaohjauspaperia terävöitetään ja puututaan palkkioihin, hän sanoi ja esitti toiveen asiasta vastaavalle ministeri Heidi Hautalalle (vihr.):
– Hautala voisi korjata tilannetta antamalla henkilöstön valita edustaja yhtiön hallitukseen. Sillä olisi tervehdyttävä vaikutus. Tämä pöljyys ei olisi ikinä tapahtunut, että samaan aikaan kun henkilöstöltä leikataan, pistetään miljoonia herrojen perseeseen.