Viikon kysymys
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus toisti viime viikolla MTV3:n Torstaikabinetissa vaatimuksensa, että työntekijöiden sairauslomiin pitäisi saada yhden päivän karenssi.
Miksi ensimmäisen sairauslomapäivän pitäisi olla palkaton, Jussi Järventaus?
– Kun työpanos Suomessa niukkenee, pitäisi katsoa kaikista puroista, miten sitä voitaisiin lisätä.
– Ruotsissa näin tehtiin vuonna 1993 ja siellä lyhyet sairauspoissaolot vähenivät puolella. En väitä, että Suomessa kävisi samoin, mutta kyllä se meilläkin lisäisi vuotuisen työpanoksen määrää.
Ruotsalaisen työterveysprofessorin Per Johanssonin mukaan sairauspoissaolojen väheneminen ei heillä liity karenssipäivään…
– Varmasti siellä on ollut muitakin tekijöitä. Meillä on kuitenkin se käsitys on, että karenssi on osaltaan vähentänyt sairauspoissaoloja Ruotsissa.
Pitäisikö työntekijän tulla sairaana töihin, jos hän ei halua menettää palkkaansa?
– En usko, että sairaana työskentely merkittävästi lisääntyisi.
Tässähän on useimpien kohdalla kysymys pienehköstä menetyksestä. Voi olla, että joillekin palkansaajille yhden päivän tulonmenetyskin on iso ja töihin tullaan sairaana. Se on tämän ehdotuksen huono puoli.
– En väitä, että sairauslomat olisivat yleinen kansanhuvi. Totta kai valtaosa on täysin perustellusti pois.
Paljonko ensimmäiset sairauslomapäivät maksavat yrityksille?
– Työntekijää kohti keskimäärin 800 euroa vuodessa. Turhien sairauslomien loppuminen lisäisi laskelmiemme mukaan työpanosta noin 10 000 henkilötyövuoden edestä.
Joillakin aloilla saa jäädä kolmeksi päiväksi sairastamaan omalla ilmoituksella. Tämän on väitetty lyhentävän sairauslomia. Eikö tämä riitä teille?
– Jos lääkäri määrää kolme päivää sairauslomaa, ihminen yleensä pitää sen. Yhden päivän karenssi kuitenkin lisäisi luultavasti harkintaa, koska siinä olisi enemmän omavastuuta.
Mitä luulet palkansaajajärjestöjen sanovan ideastasi?
– Eivät ne tästä varmastikaan pidä. On tästä sen verran puhuttu, että kanta on tiedossa. Tämähän on paitsi lainsäädäntö- myös työehtosopimusasia. Viime kädessä tämä muuttuu vasta sopimusneuvottelujen myötä, jos muuttuu.
Pitäisikö työsopimuslakia muuttaa?
– Se olisi tietysti signaali liitoille neuvotella asiasta.
Kuva: Pekka Sipola