Kuolan alueen malmivarojen käyttöönotto alkoi Lokakuun vallankumouksen jälkeen. Työvoimaa alueen kaivoksiin, kalalaivastoon ja kalateollisuuteen hankittiin myös muualta Neuvostoliitosta erityiseduilla kuten kaksinkertaisella palkalla ja alemmalla eläkeiällä.
Murmanskin alueen väkiluku nousikin 1980-luvun lopulla lähelle miljoonaa. Murmanskin kaupungissa asui tuolloin yli 400 000 asukasta.
Neuvostoliiton romahdettua myös Murmanskin alue ajautui kriisiin.
Rakennustöitä saadaan, kun sataman laajennus aloitetaan.
– Murmanskin kaupungin väkiluku on pudonnut parissa vuosikymmenessä sadalla tuhannella. Siksi asuntoja on paljon tyhjänä ja rakentamista on ollut vähän, toteaa Rakentajien liiton Murmanskin alueen puheenjohtaja Nadessa Košelkova.
Hän uskoo, että rakennustöitä saadaan kun Koillisväylän käyttöönottoon liittyvä Murmanskin sataman laajennus alkaa. Töitä tietää myös merellä olevan Štokmanin ison kaasuesiintymän käyttöönotto.
Suomalaiset kaivelevat lähtökuoppia
Koillisväylän avautuminen ja arktisen alueen luonnonvarojen hyödyntäminen tarjoavat myös suomalaisyrityksille mahdollisuuksia päästä mukaan erilaisiin projekteihin. Niiden toimintaa leimaa kuitenkin varovaisuus.
Suomalaisia Murmanskissa on ylipäätään vähänlaisesti. Konsulaatin väen lisäksi ainoa Murmanskissa pysyvästi asuva Suomen kansalainen taitaa nyt olla Lapista Tervolasta lähtöisin oleva Osmo Kolu.
– Kemi-Tornion ammattikorkeakoulua käydessäni olin täällä vaihto-oppilaana ja työharjoittelussa. Sitä tietä päädyin myöhemmin tänne töihin venäläis-norjalais-saksalaiseen Fliat-yhtiöön. Sen toimialaan kuuluu muun muassa liikematkojen järjestäminen firmoille.
– Olen töissä myös Norberry-yrityksessä, joka vie täältä metsämarjoja muun muassa Suomeen ja tuo ulkomailta perunoita Murmanskiin, Kolu kertoo.
Norjalaiset vahvasti läsnä
Suomalaisyritysten toiminta Murmanskissa rajoittuu Wärtsilän huoltokeskukseen. Norjalaiset sen sijaan ovat hyvin vahvasti läsnä Murmanskissa.
– Noin on. Norjan valtion Statoil on mukana yhteisyrityksessä Venäjän valtion omistaman Gazpromin ja ranskalaisen Totalin kanssa Štokmanin kaasuhankkeessa. Norjalaisilla on Murmanskissa myös pankki, hotelli ja iso konepaja, Osmo Kolu toteaa.
Aiheesta enemmän perjantaina 11.5. ilmestyneessä Viikkolehdessä.
14.5.2012 Korjattu Wärtsilän korjaustelakka huoltokeskukseksi.