Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) läksytti keskustaa tiistaina eduskunnassa, kun käsittelyssä oli hallituksen liikennepoliittinen selonteko.
– Kun väitettiin, että pohjoinen Suomi ei ole saanut yhtään mitään, niin sanon näin, että joku roti pitää olla kerjätessäkin, ministeri totesi.
– Laskin nopeasti, että tämä hallitus on varmistanut alueille Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu tämän hallituskauden aikana yli 660 miljoonaa euroa rahaa.
Me olemme olleet tätä leiviskää hoitamassa noin vuoden ja keskusta oli hallitusvastuussa vuosikymmenen.
Kyllönen viittasi keskustan ryhmäpuheeseen, jossa kansanedustaja Mirja Vehkaperä äityi ruttaamaan hallituksen liikennepoliittisen selonteon kaikilta puolin. Vehkaperän mukaan se on aluepoliittisesti fiasko.
– Väli- ja Pohjois-Suomi jäävät hallituksen liikennepolitiikassa vaille kehittämistoimenpiteitä, Vehkaperä sanoi.
– Liikennepolitiikassa hallitus on kohdentamassa lisärahaa suurille kaupunkiseuduille, pääväyliin ja raideliikenteeseen, kun se samalla leikkaa rahoitusta muualta
”Yksityisautoilijoita kohdellaan rikollisina”
Vehkaperä arvioi myös, että selonteossa kohdellaan yksityisautoilijoita kuin ympäristörikollisia.
– Hallituksen leikkaukset suurten kaupunkiseutujen ulkopuolisesta joukkoliikenteestä sekä haluttomuus kehittää vaihtoehtoisia joukkoliikennemuotoja lisäävät yksityisautoilun tarvetta, hän sanoi.
Ylipäätään tilanne on heikko:
– Valiokuntakuulemisten perusteella väyläverkostomme kunto alkaa olla katastrofaalisessa tilassa.
Kyllönen piti Vehkaperän kommenttia loukkauksena edellistä liikenneministeriä, keskustan Anu Vehviläistä kohtaan.
– Rohkenen väittää, ettei edellinen ministeri Vehviläinen ole jättänyt minulle verkostoa, joka on katastrofaalisessa tilassa, Kyllönen sanoi.
Hän muistutti lisäksi, että hallitusvalta vaihtui vasta runsas vuosi sitten.
– Me olemme olleet tätä leiviskää hoitamassa noin vuoden ja keskusta oli hallitusvastuussa kuitenkin vuosikymmenen.
”Ei saa tehdä muutosta”
Vehkaperän mukaan myös liikennemuotoja kohdellaan väärin.
– Kehittämishankkeiden painopisteen pysyvä muutos maanteiltä rautateille on väärää politiikkaa, Vehkaperä arvioi.
– Pinta-alaltaan laajassa maassa henkilö- ja tavaraliikenne tulee aina tapahtumaan pääosin maanteillä, mikä tulee huomioida liikennehankkeiden painopistealueista ja rahoituksesta päätettäessä.
Hänen puoluetoverinsa Mikko Alatalo komppasi:
– Näin suurta painopisteen muutosta raideliikenteeseen tieliikenteen kustannuksella ei tule tehdä. Tavaraliikenne tulee edelleen tapahtumaan kumipyörillä, ja ennen kaikkea kaikkialle eivät raiteet kulje. Eikä kannata kuljetusmuotoa välillä vaihtaa, se ei ole kannattavaa, Alatalo sanoi.
Muiden muassa SDP:n Suna Kymäläinen vihjaisi siitä, että raiteisiin pitää panostaa, koska niihin ei ole aikoihin panostettu.
– Silloin, kun arvostellaan raiteisiin panostamista, täytyy muistaa, että kun on vuosia laiminlyöty raidetyötä, on välttämätöntä toimia. Sen vuoksi voin lohduttaa, että rahareikää raiteisiin riittää vielä tämän jälkeenkin.
Myös Raimo Piirainen (sd.) kummasteli keskustan kritiikkiä.
– Monta kymmentä vuotta painotus on kumipyörillä. Jos se on yhden kauden rautatieliikenteessä, mistä tämä opposition hyökkäys rautatieliikenteen painotusta kohtaan nyt sitten johtuu? hän kysyi.