Viikon kysymys
Suuret panimot ovat tuoneet markkinoille miedon 3,5-prosenttisen oluen. Hartwallin Sininen ja Olvin Sven Tuuva vastaavat vahvuudeltaan Ruotsin kakkosolutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska, onko tämä hyvä uutinen kansanterveyden kannalta?
– Kyllä. Olen puhunut tästä useamman vuoden, mutta panimot ovat tähän asti suhtautuneet hyvin vastahakoisesti.
Miksi mieto olut on hyvä asia?
– Olutta ei saa enää pois ruokakaupoista, eikä verotuksellakaan saa ihmeitä aikaan. Yksinkertainen ja realistinen ratkaisu olisi vähentää kaupoissa myytävän oluen alkoholipitoisuutta.
Jos kolmosolut vietäisiin kokonaan pois vähittäiskaupoista, eikö se johtaisi oluen myynnin siirtymiseen Alkoon?
– Pientä siirtymää voisi tietenkin tapahtua, mutta tuskin massoittain. Luulen, että ihmiset hankkisivat pääosin oluensa edelleen vähittäiskaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta. He saisivat kuitenkin miedomman oluen mukana vähemmän alkoholia.
Kolmosolut ei nyt kaupoista mihinkään häviä, sen rinnalle vain tuodaan miedompi vaihtoehto. Uskotko, että se johtaa siirtymiseen miedompaan?
– Kysymys on paljon siitä, mihin panimot laittavat valtavat markkinointirahansa ja mitä kaupoissa laitetaan esille.
THL on vaatinut keskiolutta kokonaan pois kaupoista ja miedompaa olutta tilalle. Tarvitaanko enää lainsäädäntöä, kun mieto olut tulee markkinoille?
– Kolmosta vaadittiin pois kaupoista, koska panimot eivät halunneet tuoda markkinoille kakkosolutta. Minusta nyt voidaan hetken katsoa tilannetta. Jos väki siirtyy riittävän laajamittaisesti miedomman oluen käyttäjäksi, lainsäädännön tarve vähenee.
Ruotsissa kakkosolut syrjäytti kolmosen kaupoista jo 70-luvulla. Oliko siitä apua?
– Vahva näyttö on, että Ruotsissa alkoholin kokonaiskulutus on 10–15 prosenttia pienempi kuin Suomessa.
Voisiko Suomessa käydä samoin?
– Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos ovat molemmat omissa tutkimuksissaan päätyneet, että oluen miedontaminen vähentäisi alkoholin kokonaiskulutusta noin 10 prosentilla.
– Se olisi kansanterveydellisesti iso asia. Mainonnan ja paljousalennusten rajoittaminen ovat hyttysen surinaa verrattuna tällaiseen isoon uudistukseen.
Miksi pidät nimenomaan olutta alkoholipolitiikan keskeisenä asiana?
– Minulla ei ole mitään olutta vastaan, muta tosiasiat ovat karut. Alkoholin kulutus on viime vuosikymmeninä nelinkertaistunut ja haitat moninkertaistuneet. Suomalaiset juovat puolet alkoholistaan oluena.