Suurin osa Suomen kunnista joutuu jo nyt kilpailemaan asukkaista ja tulevina vuosina kilpailu vain kiristyy. Tiistaina yhdessä SuomiAreenan tilaisuudessa Porissa pyrittiin peräti 12 panelistin voimin kartoittamaan ennen muuta nuorten näkemystä hyvästä asuinkunnasta. Neljän nuoren miehen ryhmässä pohdittiin asumiseen liittyviä kysymyksiä.
– Haluaisin asua kunnassa, jossa jokaisella kuntalaisella on maksimaaliset mahdollisuudet vaikuttaa suoraan häntä itseään koskeviin asioihin, määritteli Kallio-liikkeen perustaja Erkki Perälä ihannekuntansa.
Allianssin, SYL:n, Suomen Lukiolaisten liiton ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK:n teettämän tutkimuksen mukaan nuorten asuinpaikan valintaan vaikuttavat työnsaanti, ystävät ja kohtuuhintaiset asunnot. Vantaalaista kansanedustajaa Antti Lindtmania (sd.) ei tulos sinänsä yllättänyt, koska koulutustason nousu on lisännyt erityisesti nuorten ihmisten halua liikkua työn perässä.
– Nuoret haluavat asua siellä, missä on sykettä, hän tarkensi.
Nuorisoasuntoliitto ry:n varapuheenjohtaja Timo Kontio kertoi heidän vuosi sitten tekemästä kyselystä, jonka tulokset olivat edellä kerrotun kaltaisia. Nuoret arvostavat kuntaa, joka pystyy tarjoamaan turvallisen asuinympäristön, hyvät liikenneyhteydet ja kohtuuhintaisen asumisen.
Kaikki ei nuorille kelpaa
Varsinkin suurissa opiskelukaupungeissa on huomattu nuorten haluavan asua kaupunkien keskustoissa. Kaukana ydinkestoista olevien opiskelija-asuntojen kysyntä on huomattavasti vähäisempää kuin lähellä keskustaa olevien asuntojen. Jos rakennetaan nykynuoria tyydyttäviä asuntoja, ne pitää rakentaa kaupunkien ja kuntakeskusten parhaimmille paikoille. Siinä riittää haastetta kaavoittajille ja asuntoalueiden suunnittelijoille.
– Nuoret aikuiset eivät halua omistaa asuntojaan niin kuin vanhemmat sukupolvet. Eivätkä nuoret välttämättä halua omistaa autoakaan, he haluavat liikkua polkupyörällä, sanoi Kontio.
Porilaista näkökulmaa keskusteluun toi rap-artisti ja nuori isä Juho-Aleksi Lepistö. Kotikaupunkiaan hän kehui avaraksi ja viheralueita suosivaksi. Liikenneyhteyksissä olisi parannettavaa, mutta pyörätieverkko on hyvä.
– Kaupunkimme reuna-alueille pitäisi saada enemmän elämää, ei sieltä pitäisi kaikkia (palveluja) pois viedä.
Nuoria on moitittu laiskoiksi, kun puhutaan asioihin vaikuttamisesta. Lepistön kommenttien perusteella moitteet eivät ole aivan perättömiä. Jos ei muu auta, niin nuoret on pakotettava mukaan niihin ympyröihin, joissa asioista päätetään.
– Nuoret pitää saada ottamaan vastuuta, ohjeisti rap-artisti kuulijoitaan.