SAK:lainen Metallityöläisten liitto tietää, että nuorissa on tulevaisuus. Liitossa on peräti kaksi nuorisosihteeriä. Se on perin harvinaista ammattiliitoissa.
– Meillä panostetaan nuoriin, ja se on hyvä juttu, sanoo nuorisosihteereistä toinen, Jussi-Pekka Ahonen, 30.
Se toinen nuorisosihteeri on Sami Vironen.
Kahteen mieheen he ehtivät kiertää maata ja järjestellä tilaisuuksia ja tapahtumia, joita Metalliliitossa on Ahosen mukaan nuorille tosi paljon tarjolla.
Metallin valtakunnallisesta nuorisotoiminnasta vastaa nuorisosihteereiden ohella kymmenhenkinen nuorisotoimikunta. Alueilla on nuorisojaostot, ja Ahosen unelma on, että joka ikiseen ammattiosastoon saataisiin toimiva nuorisovastaava.
Tärkeä osa Metalliliiton nuorisotyötä ovat koulut. Ahonen ja muut liiton edustajat kiertävät ammattikouluja kertomassa, mikä Metalliliitto on, mitä se tekee ja miksi liitoon kannattaa liittyä.
Metallissa on noin 6 000 oppilasjäsentä. Jäseneksi pääsevät metallin työehtosopimusaloilla opiskelevat nuoret.
Ei nuorten palkka-alea
– Työelämä on nuorille haastava paikka, Ahonen sanoo.
Metalliliiton aloilla työpaikat ovat vähentyneet, mikä näkyy nuorten työllistymisen vaikeutumisena. Nuorisotyöttömyys on huolestuttavan korkealla tasolla.
– Olemme hyvin tyytyväisiä ensi vuoden alussa voimaan tulevaan nuorisotakuuseen. Uskomme sen vähentävän nuorten syrjäytymistä.
Nuorisotakuu turvaa nuorille opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikan kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen.
Ahonen näkee pätkä- ja silpputyöt usein juuri nuorten ongelmiksi.
– En tiedä, voiko niitä enää kutsua epätyypillisiksi työsuhteiksi. Varsin moni nuori joutuu niitä tekemään, kun ei muutakaan löydy.
Ahonen vastustaa jyrkästi ajatusta, että nuoria saisi oikein luvan perästä palkata töihin alle työehtosopimuksen minimin. Sellaisen työllistävään vaikutukseen hän ei usko.
Ahonen muistuttaa, että nuoret saavat työuransa alussa muutenkin pienempää palkkaa kuin kokeneet ammattimiehet ja -naiset.
– Mitään erityistä palkka-alea ei tämän päälle enää kaivata.
Työelämän arki tuttua
Ahonen on toiminut Metalliliiton nuorisosihteerinä kaksi vuotta. Hän on kotoisin Ylöjärveltä, jossa hän toimii kaupunginvaltuutettuna. Ahonen kertookin toivovansa reilusti Metallin nuoria ehdolle kunnallisvaaleihin.
Nuoren työntekijän arkea Ahosen on saanut maistaa itsekin. Se herätti hänet mukaan ay-liikkeeseen.
Rakennustöissä vuokrafirman palkollisena alkoi ilmetä monenmoista pikku ongelmaa. Osa palkasta jäi saamatta, samoin kilometri- ja ylityökorvauksia. Nuori mies sai apua ongelmiinsa Rakennusliitosta, ja asiat korjattiin oikealle tolalle.
Ay-toimintaan Ahonen ryhtyi täysillä mukaan työskennellessään Nokian renkailla. Siellä nuoria pidettiin määräaikaisissa työsuhteissa ja osa-aikaisina.
– Kemianliitto teki hyvää työtä meidän puolestamme. Koin ay-homman tosi tärkeäksi ja lähdin itsekin mukaan.
Ahonen oli Nokian renkailla, kunnes 2008 päälle rysähti lama. Se tiesi lähtöpasseja monelle, myös Ahoselle.
Tampereen yliopistossa hallintotieteitä työn ohessa opiskellut Ahonen pääsi Europarlamentin sosialidemokraattiseen ryhmään työharjoittelijaksi.
Seuraava työ olikin sitten nuorisosihteerin paikka Metalliliitossa.