Ammattiyhdistysliikkeen vappupuhujat kantoivat huolta taantumasta ja työttömistä. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) painotti Kirkkonummella, että taantuman suurin kärsijä on työtön ja lomautettu. Hänen mukaansa ratkaisuvaihtoehtoja työttömien ahdingon helpottamiseksi löytyy, jos vain poliittista tahtoa riittää.
Huutola muistutti, että nykyhallitus on antanut työnantajille veronalennukset ja kela-maksun poiston täysin ehdoitta. Ja nyt hallitus kiristää kuntatyöntekijöitä korottamalla kuntien valtionosuuksia vain, jos työntekijät suostuvat mataliin palkankorotuksiin.
– Ei Suomen kilpailukyky kaadu siihen, että kunta-alan ihmiset saavat säädyllistä palkkaa. Eikä Suomen kilpailukyky kaadu siihenkään, että peruspalvelut pidetään pystyssä, painotti Huutola.
JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen (vas.) vaati Nurmijärvellä samapalkkaisuusohjelman noudattamista tulevalla sopimuskierroksella. Hän piti maan hallituksen politiikkaa vastuuttomana.
– Kansalaisten palveluihin tarvittavat rahat haaskataan rutkasti hallitusohjelman ylittäviin veronalennuksiin ja rahan puutteessa kuntatyöntekijöitä kiristetään palkkamalttiin. Kysymys on julkisen sektorin alasajosta ja palkkakuopan syventämisestä, sanoi Asara-Laaksonen.
”Emme tarvitse
halpatyövoimaa”
Helsingin Hakaniemen vappujuhlassa puhunut Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas (vas.) arvio Suomen selviävän tulevaisuudessakin ilman EU-alueen ulkopuolelta tulevaa halpatyövoimaa. Hän arvosteli kovin sanoin hanketta, jonka mukaan luovutaan työlupaharkinnasta EU:m ulkopuolisten ns. kolmannen maiden osalta.
Suokkaan mukaan on lapsellista kuvitella, että rajojen avaaminen EU:n ulkopuolelle köyhempiin maihin muuttaisi ihmisten kohtelun jotenkin paremmaksi.
– Mitä kauempaa ja köyhempiä työntekijöitä Suomeen lähetetään, sitä varmemmin he joutuvat välitysyritysten ja suomalaisten tilaajien riistämäksi. Viranomaiset eivät pysty kohdistamaan erityisvalvontaa kolmansista maista tuleviin outoja kieliä puhuviin työntekijöihin, kun he eivät pysty valvomaan edes suomea puhuvien virolaisten palkkoja, sanoi Suokas.
Hän puuttui myös valtoimena rehottamaan alihankintaketjutukseen. Suokas vaati EU:lta sellaista tilaajavastuudirektiiviä, että tilaaja joutuu vastuuseen alihankintaketjun varoista ja maksuista.
”Irtisanotaan
laman varjolla”
PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen (vas.) vaati Joensuussa tiukennettavaksi yritysten velvollisuutta palkata takaisin irtisanomansa työntekijä. Hänen mukaansa laman varjolla irtisanotaan työntekijöitä, vaikka yrityksellä ei olisi siihen taloudellisia perusteita.
– Yritykset tekevät taantuman varjolla niin sanottuja puhdistuksia, eli työntekijöiden irtisanomiset kohdistetaan henkilöihin, joilla on ollut esimerkiksi itsestä tai lapsista johtuvia poissaoloja, sanoi Julkunen.
AKT:n sihteeri Juhani Koivunen (vas.) sanoi Porvoossa nykyisen porvarihallituksen toistavan edellisen laman aikaisen porvarihallituksen virheet. Hallitus käyttää suuren osan elvytysvarastaan tuloveron alennuksiin muka elvytyksen nimissä samaan aikaan, kun ihmiset joiden pitäisi pitää huolta kotimarkkinoiden toimivuudesta, laitetaan kilometritehtaalle.
SAK:n järjestösihteeri Sauli Hievanen (vas.) totesikin Kuusamossa, että ikääntyvä Suomi kestä toista kertaa 90-luvun laman kaltaista työvoimaresurssien tuhlaamista. Silloin 100 000 suomalaista jäi pysyvästi työelämän ulkopuolelle.
Elintarviketyöläisten liiton SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen vaati Lahdessa toimia, joilla työntekijöiden työssä jaksamista tuetaan myös taantuman aikana. Hän kiitti kansalaisia aktiivisuudesta, jolla ay-liikkeen johdolla voitiin estää hallituksen aie korottaa vanhuuseläkeikärajaa. (KU)