Markku Kärkkäinen sanoo muistavansa hyvin, milloin alkoi seurata oloja ja kehitystä itäisessä naapurimaassa. Se alkoi, kun hän 7-vuotiaana poikasena nousi Pieksämäen maalaiskunnan Karjalan kylässä maakellarin katolle katsomaan ensimmäisen Sputnikin lentoa.
– Juri Gagarinin lento maapallon ympäri muutaman vuoden päästä, kesällä 1961, on seuraava lähtemätön muisto. Olin tuona kesänä pioneerileirillä, ja tapahtuma oli tietysti siellä vahvasti esillä.
Nuo vuodet olivat Neuvostoliitossa suojasään ja optimistisen näköalan aikaa.
– Se oli optimismin kautta nuorenkin miehen elämässä, myös suhteessa Neuvostoliittoon, muistelee lähes 30 vuoden työuran suomalais-venäläisen ystävyystyön palveluksessa tehnyt Kärkkäinen.
Hän siirtyi kuun vaihteessa eläkkeelle Suomi-Venäjä-Seurasta. Silloisessa Suomi-Neuvostoliitto-Seurassa hän aloitti vuonna 1984. Se oli Neuvostoliitossa pysähtyneisyyden loppuvaiheen aikaa, jonka katkaisi Mihail Gorbatšovin nousu valtaan.
– Mikään ei enää ollut ennallaan, kuvaa Kärkkäinen perestroikan vaikutusta.
Tutkailun aikaa
1990-luvun alkuvuodet olivat Suomi–Venäjä-seuraksi nimensä muuttaneen seuran toiminnassa eräänlaista tutkailun aikaa.
– Lähdettiin katsomaan mikä tämä uusi Venäjä on, ja seuran toiminta oli parisen vuotta lähinnä humanitäärisen avun toimittamista, luonnehtii Kärkkäinen.
Seuran toimesta vietiin tavaraa muun muassa Karjalaan ja Viipuriin. Pietarin sairaalaan ja muihin kohteisiin toimitettiin tarvikkeita kymmeniä rekkalasteja vuosittain. Ohjelmassa oli suuri maatalouskoneidenkin vientiprojekti.
Avustustoiminta jatkui ohjelmassa, mutta pikku hiljaa alettiin jälleen panostaa vanhaan peruskiveen eli kulttuurivaihtoon. Olihan se ollut seuran ominta aluetta sen koko historian ajan.
– Alettiin uudestaan kutsua ohjelmaryhmiä ja muita vieraita, kertoo Kärkkäinen.
MM-kisamatka jatkaa ystävyystoimintaa
Viimeisenä tehtävänään ennen eläkkeelle siirtymistään Suomi–Venäjä-seuran projektipäällikön tehtävistä on Markku Kärkkäinen vastannut matkatoimisto VenäjänMatkojen ryhmämatkoista Moskovassa 10.–18. elokuuta pidettäviin yleisurheilun MM-kisoihin.
Kaikkiin paketteihin sisältyy junamatka, hotellimajoitus, kisaliput ja kuljetus stadionille päivittäin.
Tavallisesta urheilutapahtumaan järjestettävästä matkasta ystävyysseuran kisamatka poikkeaa siinä, että kisatapahtumien lisäksi turisteille tarjotaan nyt mahdollisuus tutustua suuren naapurivaltion pääkaupungin monipuoliseen kulttuuritarjontaan. Ohjelmassa on halukkaille tarjolla myös käynnit muun muassa Kremliin ja Tretjakovin galleriaan.
Kärkkäinen lupaa vielä, että osanottajien toivomukset otetaan huomioon tutustumiskohteita valittaessa.
Markku Kärkkäinen kertoo vasta julkistetun kisamatkan herättäneen jo mielenkiintoa. Hyvän esimerkin tarjoaa TUL:n Suur-Helsingin piirissä virinnyt hanke. Varauksia ovat tehneet jo muun muassa kävelijä Antti Kempaksen tukijoukot.
Markku Kärkkäisen laajempi haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 3. toukokuuta.
Markku KärkkäinenSyntynyt 1948.SDNL:n koulutussihteeri 1972–76, puheenjohtaja 1976–82.Hallintotieteiden maisterin opinnot päätökseen 1984.SNS/SVS:ssa projekti-sihteeri ja -päällikkö, aluepäällikkö 1984–2013.