Ulkoministeri Erkki Tuomioja on puhunut avoimesti Suomen ja Israelin käymää asekauppaa vastaan maanantain Ylen Radio Puheen lähetyksessä. Tuomiojan mukaan Suomella ja Israelin aseteollisuudella on “vanhaa perua olevaa yhteistyötä”, jonka jatkamista hän ei “pitäisi enää tänä päivänä missään tapauksessa suotavana”.
Yhdenkään EU:n jäsenmaan ulkoministeri ei ennen Tuomiojan tuoretta lausuntoa ole ehdottanut aseyhteistyön katkaisemista Israelin kanssa. EU on sekä Israelin aseteollisuuden suurasiakas että tärkeä aseiden viejä Israeliin.
Suomi on vienyt Israeliin sotilasmateriaalia vain muutamilla miljoonilla euroilla. Israel on oletettavasti vienyt suuren osan tästä suomalaisvalmisteisesta materiaalista EU-maihin loppukäyttäjäsopimuksen mukaisesti. Sen sijaan Suomi on tehnyt ase- ja sotilasteknologiahankintoja Israelista noin 200 miljoonalla eurolla.
Ei kumppani muiden joukossa
Vuonna 2010 Tuomioja allekirjoitti Suomen ja Israelin käymän asekaupan lakkauttamista vaativan vetoomuksen. Silloinen kansanedustaja Tuomioja kommentoi Helsingin Sanomille, ettei Israelia voi enää pitää vain yhtenä asekauppakumppanina muiden joukossa:
”Ei niin kauan kuin se jatkaa siirtokuntien laajentamista ja laitonta miehitystään palestiinalaisalueilla eikä osoita uskottavia merkkejä aidosta pyrkimyksestä kestävään rauhansopimukseen.”
Vetoomustekstin mukaan Suomi on israelilaisten asejärjestelmien ja sotilasteknologian tuonnillaan “tukenut tuntuvasti Israelin aseteollisuuden suurimpia yhtiöitä”. Tuomiojan lisäksi 254 suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa puoltaa kaiken Israelin kanssa tehtävän asekaupan ja sotilaallisen yhteistyön välitöntä lakkauttamista.
Eniten kauppaa Tuomiojan kausilla
Tuomiojan lausumista huolimatta hänen ulkoministerikausillaan on käyty selvästi eniten Israel-asekauppaa. Siinä missä Tuomioja asettui julkisesti poikkiteloin hallituksen hyväksymän Saudi-Arabia -aseviennin kanssa, hänen julkinen kritiikkinsä Israelin kanssa käytävää asekauppaa kohtaan loisti poissaolollaan silloin, kun kaupat olivat tekeillä ja ulkoministeriön kannalla oli merkitystä.
Suomen suurin israelilainen asekauppakumppani on Israelin kolmanneksi suurin aseyhtiö Rafael Advanced Defence Systems. Suomi on käynyt Rafaelin kanssa kauppaa yli 84 miljoonalla eurolla. Rafael vastaa Israelin ydinaseohjelman aseistuksesta.
Suomen toinen merkittävä israelilainen asekauppakumppani on maan suurin aseyhtiö Elbit Systems. Elbit on myynyt valvontalaitteistojaan asennettavaksi Israelin rakentamaan muuriin, jonka Kansainvälinen tuomioistuin määritti laittomaksi vuonna 2004.
Sekä Rafaelin että Elbitin valmistamia asejärjestelmiä käytetään säännöllisesti siviilejä vastaan tehdyissä iskuissa.
Vuonna 2009 Norja katkaisi taloudelliset kytköksensä Elbitiin. Vuonna 2010 tanskalainen Danske Bank, saksalainen Deutsche Bank ja Ruotsin suurin eläkekassa Första-AP-Fonden toimivat samoin. Tuomiojan uusi ulostulo voi olla askel siihen suuntaan, että Suomi liittyy muiden pohjoismaiden joukkoon ja alkaa ottaa etäisyyttä Israelin aseteollisuuteen.