Vasemmistonaiset vaatii Suomen hallitusta osoittamaan riittävät määrärahat Istanbulin sopimuksen toteuttamiseksi.
Istanbulin sopimus on naisten oikeuksia vahvistava kansainvälinen ihmisoikeussopimus, joka tuo lisätyökaluja etenkin naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan ja ehkäisyyn.
– Työkalut eivät kuitenkaan ole ilmaisia vaan väkivallan ehkäisemiseksi tarvitaan asennemuutoksen lisäksi rahaa. Olisi noloa ja jopa kaksinaamaista ratifioida sopimus ilman riittäviä varoja, Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth toteaa.
– Jos sopimusta ei ole aikomustakaan käytännössä toteuttaa, Suomen ei tule ratifioida sitä.
Vasemmistonaisten mukaan mietinnön* suurin ongelma on ylimalkainen suhtautuminen väkivallan uhrien riittämättömiin palveluihin.
Vuosia on ollut tiedossa, ettei Suomessa ole tarpeeksi palveluita pari- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille eikä Suomi täytä Euroopan neuvoston suosituksia turvakotien määrässä.
Palveluita myös paperittomille
Vasemmistonaiset esittää, että Suomeen tarvitaan esimerkiksi maksuttomia matalan kynnyksen palvelupisteitä, joihin ovat tervetulleita myös paperittomat siirtolaiset.
Myös erityisen haavoittuvassa asemassa olevat naiset, kuten seksuaalisen väkivallan tai ”kunniaväkivallan” uhrit tarvitsevat erityispalveluita.
– Vastuu näiden palveluiden järjestämisestä sekä rahoittamisesta on selkeästä kirjattava lakiin, sillä nykymenolla emme ikinä saavuta kansainvälisiä velvoitteita, Saila Ruuth vaatii.
– Vain riittävillä määrärahoilla voimme puhua aidosta ihmisoikeussopimuksesta.
Vasemmistonaiset vaatii myös lakimuutoksia. Esimerkiksi raiskauksen tunnusmerkistöä olisi muutettava siten, että tärkein raiskauksen tunnusmerkki on suostumuksen puute eikä käytetyn väkivallan määrä.
Turvapaikkalainsäädäntöä puolestaan niin, että pari- tai lähisuhdeväkivaltaa kokenut saa oleskeluluvan riippumatta esimerkiksi avioliiton jatkumisesta.
* Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen eli niin kutsutun Istanbulin sopimuksen voimaansaattamista Suomessa selvittänyt työryhmä luovutti mietintönsä ulkoasiainministeriölle tiistaina 2. huhtikuuta 2013.
Mietintöön eriävän mielipiteen jättivät vähemmistövaltuutettu, Monika naiset liitto ry ja Amnesty International Suomen osasto ry., jonka eriävään mielipiteeseen yhtyivät Ensi- ja turvakotien liitto ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry ja Naisjärjestöt yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry.