Tehyn Helsingissä koolla olevan liittokokouksen keskeisiä aiheita on alan palkkakehityksen turvaaminen Syksyllä 2007 solmitun Tehy-sopimuksen linjalla. Tehyn sopimukseen kirjattiin vuosille 2010 ja 2011 muita korkeammat palkankorotukset. Sopimuksen mukaan Tehyläiset saavat kunta-alan yleisen linjan päälle vuosina 2010 yhteensä 2,5 prosentin korotukset. Vuonna 2011 yleisen linjan päälle tulee 0-2 prosenttia paikallisista olosuhteista riippuen.
Taloudellinen taantuma oli Tehy-sopimusta tehdessä kaukainen ajatus. Palkkalinja onkin seuraavalla kierroksella toinen. Metalliliitto olisi toukokuussa ollut valmis 0,7 prosentin palkankorotukseen, mutta edes tämä ei kelvannut työnantajalle. Julkisuudessa on ehditty vaatia, että tehyläisten pitäisi huonontuneen taloudellisen tilanteen johdosta luopua sovituista palkankorotuksista.
Tehylle tämä ei vt. edunvalvontajohtajan Jukka Maarianvaaran mukaan käy. Sopimusyhteiskunnassa pidetään kiinni sovituista palkankorotuksista.
– Etenkin huonon taloudellisen tilanteen vallitessa vallitessa unohtuu helposti tosiasia, että samapalkkaisuuteen naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen välillä on vielä matkaa. Jos esimerkiksi naisvaltainen hoitoala ei saisi koskaan tehdä erillisiä omia palkankorotuksia, koskaan ei saavuteta samapalkkaisuustavoitetta, sanoo Tehyn kehittämisyksikön johtaja Tarja Honkalampi.
”Korotuksia
ei peruta”
Tehyn linja saa vahvaa tukea liittokokouksen Tehyn vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmään kuuluvilta kokousedustajilta.
– Tehy on saanut korotukset kovalla työllä. Niitä ei missään nimessä saa peruuttaa, sanoo nokialainen TAUS:n sairaanhoitaja Elina Kukkola.
– Tehy edustaa pienipalkkaista naisvaltaista alaa. Se ei tarkoita, että me olisimme ajamassa edelle muista ihmistä ja kahmimassa valtavia palkkasummia. Pikemmin olemme vasta tulossa muiden kanssa samalle linjalle, sanoo Kukkola.
– Jos verrataan tätä tilannetta siihen keskipalkkaan, koulutukseen ja vastuuseen, niin me olemme vielä ihan piirisarjassa, sanoo jyväskyläläinen Keski-Suomen keskussairaalan teho-osaston hoitaja Kati Jetsu.
– Tehyn sopimusta pidetään kiinni. Mitään ei aleta perumaan. Tämän evästyksen sain työtovereilta, sanoo espoolainen HUS-Jorvin psykiatrian toimialan apulaisosastonhoitaja Harri Back.
Työvoimapula
isoksi ongelmaksi
Hoitoalan isoksi ongelmaksi on liittokokousedustajien mukaan nousemassa työvoimapula. Jetsun mukaan sitä valitettavasti vielä työnantaja ole huomannut.
– Ammattitaitoisia tekijöitä ei ole joka oksalla. Tällä hetkellä pelataan vielä aika lailla venymisellä ja syyllistämisellä, mutta mittari alkaa porukalla jo olemaan täysi. Enää ei jakseta ja jos venymisessä ei ala olla palkallista vastaantuloa, niin mittari on meillä täysi, sanoo Jetsu.
Backin mukaan työvoimapula on pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa jo todellinen.
– Palkkaus tässä on tärkeä, koska elinkustannukset pääkaupunkiseudulla ovat huomattavasti korkeammat kuin maaseutukunnissa.
Ulkomaisen työvoiman värväykseen ongelman ratkaisijana Back ei usko.
– Omasta näkökulmastani katsoen kielitaito on a ja o. Puhuminen on psykiatrian puolella se suurin työkalua ja se vaatii suomen osaamista.
Paikalliseen sopimiseen
panostettava
Jyväskyläläinen Jetsu valittiin myös Tehyn valtuustoon. Hänen mielestään liiton tulisi panostaa enemmän paikalliseen sopimiseen.
– Päätöksenteossa olemme menemässä koko ajan enemmän paikallisempaan sopimiseen, mikä ei mielestäni ole ollenkaan hyvä asia. Jos kuitenkin tähän ollaan menossa, niin paikallista porukkaa pitää tukea paljon enemmän kuin nyt.
– Omassa ammattiosastossani olen huomannut, että olisimme tarvinneet neuvoa, niin sitä ei täältä pääkallonpaikalle ole oikein tahdottu saada. Se on minun mielestäni ongelmallista.
– Tehy näkyy valitettavan vähän paikallistasolla. Toisaalta puhutaan, että miksi Tehy ei tee mitään. Ei oikein tajuta, että se Tehy olemme me, sanoo Kati Jetsu.
Tehyn Helsingissä koolla oleva liittokokous päättyy torstaina. Tänään vuorossa on liiton johdon ja liittohallituksen valinta. Puheenjohtajana jatkaa Jaana Laitinen-Pesola (kok.). Muut hallintopaikat olivat vielä tiistaina auki.