Valtiokonttori on aloittanut yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi. Viraston mukaan syynä niihin on hallituksen maaliskuinen kehyspäätös, jonka seurauksena Valtiokonttorille muodostuu 4,5 miljoonan euron budjettivaje. Määrärahan supistuksen takia viraston on jo tänä vuonna vähennettävä henkilöstöään jopa 70:llä eli lähes neljäs viraston työntekijästä on vaarassa joutua työttömäksi.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pitää leikkausaikeita rajuina ja epätarkoituksenmukaisina. JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch korostaa, että hallituksen on elokuun budjettiriihessään korjattava Valtiokonttorin rahoituskehys tehtävien edellyttämälle tasolle.
– Osaavan väen pois potkiminen vaarantaa vakavasti viraston velvoitteiden hoidon.
Väen vähentäminen ei tarkoita töiden vähenemistä. Valtiokonttori tuottaa palveluja paitsi valtiolle myös kansalaisille.
”Kansalaisten oikeudet vaarantuvat”
Esimerkiksi Karrasch nostaa kansalaispalvelujen vahingonkorvausyksikön, joka hoitaa muun muassa sotilasvammalain, tapaturmavakuutuslain, sotilastapaturmalain, rikosvahinkolain ja liikennevakuutuslain mukaisia asioita. Tämäkin yksikkö on sopeuttamistoimien alaisena.
– Jos väki vähenee mutta työt eivät, käsittelyajat pitenevät kohtuuttomiksi ja kansalaisten oikeudet vaarantuvat. Monissa korvauslajeissa hakijoilla ei ole työnantajan suomaa palkkaturvaa takana, esimerkiksi työkyvyttömyyden kohdatessa. Ihmiset ovat riippuvaisia yksikön toimintanopeudesta myönnettäessä ansionmenetyskorvausta.
Mikäli Valtiokonttoriin on kuitenkin kohdistettava säästöjä, pitäisi ne JHL:n mielestä toteuttaa hankkeita jäädyttämällä ja erilaisia konsultti- ja ostopalveluja leikkaamalla.
– Valtiokonttorin epätervettä kulurakennetta kuvaa se, että vuoden 2014 ostopalvelujen kuluiksi on arvioitu noin 15 miljoonaa euroa, henkilöstökulujen ollessa noin 22 miljoonaa euroa. Näillä luvuilla säästöjä on haettava ensisijaisesti ostopalveluista, eikä omasta henkilöstöstä.