KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Espanjan sisällissodan veteraani Jules Päiviö kuollut

Viimeinen tai toiseksi viimeinen spaniardi oli linkki idealismiin, joka ei kärsimystä nähdessään sallinut kääntää katsetta toisaalle.

Veikko Huuska
3.10.2013 12.19

”Te olette tehneet historiaa. Te olette legenda”, lausui taistelurintaman suuri hahmo, Dolores Ibárruri – La Passionaria, kun Espanjan sisällissodan loppu häämötti syksyllä 1938, ja tasavaltalaisarmeijan kansainväliset vapaaehtoisjoukot kotiutettiin.

75 vuotta myöhemmin, Espanjan sisällissodan viimeinen legenda, kanadansuomalainen vapaaehtoinen Jules Päiviö on kuollut läheistensä ympäröimänä Aurorassa, Ontarion osavaltiossa 96 vuoden ikäisenä 4. päivä syyskuuta.

Jules syntyi 1917 Alppilassa, Kanadassa. Hän oli vasta 19-vuotias, kun hän puolittain salaa kotiväeltäänkin liittyi niiden noin 1 800 kanadalaisen joukkoon, jotka riensivät Espanjaan auttamaan laillista hallitusta kenraali Francon kumousta vastaan. Kansainvälisiin prikaateihin rynni liki 40 000 vapaaehtoista eri puolilta maailmaa, suomalaisia selvitysteni mukaan noin 500 miestä.

Nuoren miehen ratkaisu

– Olin kuullut, että tällaista hankittiin, mutta julkisuudelta piilossa. Tiesin pari kaveria jotka olivat menossa. Ajattelin, että minunkin on tehtävä oma osani. Isäni kirjoitti minulle, miten kaksi sisartani olivat muuttaneet kotoa. Isä itse sairasteli silloin. Kaksi veljeäni, Ray ja Allan olivat kotona, menin sinne, mutta en kertonut heille mitään, Jules kertoi minulle lähdöstään.

– Kun lähdin, sanoin äidilleni että viipyisin tovin poissa. Sitten vinkkasin isälleni ja hän tuli tielle, ja siinä kerroin hänelle että olen lähdössä Espanjaan. Miksi? hän kysyi. Etkö tiedä että voit jäädä sille tiellesi? Kerroin harkinneeni asiaa ja tunsin että minun on mentävä. Toivottavasti ymmärrät, isä, sanoin. Totta kai ymmärrän, mutta en tahtoisi menettää poikaani, isä sanoi.

– Se oli hyvin surullinen keskustelu. Niin läksin, ja matkalla kaupunkiin itkin hieman. Olihan minut kotona opetettu uskomaan oikeuteen, vapauteen ja rehtiyteen.

Isä Aku Päiviö, Kärsämäellä 1879 syntynyt siirtolainen, runoilija ja toimittaja, purki tuntojaan:

”..Menetys hyvän pojan/

elämän nuoren,/

ehkä ainiaaksi,/

se tunne painaa./ ..”

(Aku Päiviö: Pojalleni Espanjassa, 1936)

Lähellä kuolon rantaa

Jules Päiviö sai tulikasteensa Jaraman kovissa taisteluissa. Myöhemmin hän haavoittui ja sairastui. Tervehdyttyään hän joutui Ebron mutkan perääntymistaisteluihin keväällä 1938, ja jäi Gandesan luona italialaisten vangiksi. Nämä eivät siinä vaiheessa juuri vankeja ottaneet. Teloitusryhmä latasi kiväärinsä. Viime tingassa muuan upseeri pelasti hänet. Seurasi vankileiri. Hänet vapautettiin viimeisten joukossa.

Kotiin Sudburyyn hän pääsi huhtikuussa 1939.

Miltä tuntui pelastua teloitusryhmän edestä?, Julesin poika Martin Päiviö kysyi häneltä kerran.

Julesin tapauksessa se oli alkusysäys hänen tavalleen elää, elämänhehkulleen. Tätä rakkautta elämää kohtaan eivät myöhempien vuosien surut ja murheet – hän menetti kolme lastaan varhain –pystyneet murtamaan. Ehkä tuo suorastaan dostojevskimainen kuoleman hipaisu antoi erityisen mausteen hänen elämälleen.

Loppujen lopuksi Jules Päiviön 96:sta elinvuodesta Espanja käsitti vain runsaat kaksi vuotta. Eikä sodan muisto hallinnut hänen mieltään ruuhkavuosien aikana: perhe, opinnot arkkitehdiksi 1952 ja professorin työ parinkymmenen vuoden ajan Toronton yliopistossa täyttivät hänen elämänsä.

Kuitenkin Espanjan kokemukset muokkasivat hänestä sen, minä lukemattomat ystävät ja tuttavat eri puolilla maailmaa hänet tunsivat, lämpimän ja auttavaisen miehen, joka oli innolla mukana erilaisissa vapaaehtoisriennoissa, myös espanjanveteraanien järjestöissä.

Suomalaiset jöröjukat

Suomessakin Jules Päiviö vieraili. Harkitsipa jopa jäämistä Tampereen yliopiston opettajaksi. Matkalla hän tapasi täkäläisiä taistelutovereita, muun muassa Paavo Koskisen ja Eino Laakson. Hän kummasteli vielä vuosikymmenten jälkeen kirjeessään minulle vuonna 2007: ”Kuulosti siltä että olivat koko hommaan katkeroituneet – outoa!”

Havaitsin, että yhteisöllisen, päivänpaisteisen kommunismin edustajana Julesin oli ylivoimaista tajuta suomalaisten toverien moninkertaista traumahistoriaa; maanalaisuuden vuosikymmenet, salailun, petoksen ja pettymysten murskaava voima. Kuten tunnettua suomalaisilla espanjanveteraaneilla oli aktiivinen rooli alansa kansainvälisissä järjestöissä ja kontakteissa, ne vain suuntautuivat eurooppalaisiin tovereihin.

Maailmanpolitiikan asetelmilla on pitkät varjot.

Legenda elää

Viime vuonna Espanjan hallitus nimesi viimeisen vapaaehtoisen Jules Päiviön Espanjan kunniakansalaiseksi. Espanjan silloinen Kanadan suurlähettiläs Edualdo Mirapeix sanoi, että kaikki vapaaehtoiset, jotka tulivat auttaman maata sen historian synkimpien päivien aikana, ansaitsevat tämän arvonimen.

Aiemmalla Espanjan-vierailullaan Jules pääsi käymään vankileirillä, jolla häntä oli pidetty vuosina 1938–1939. Nykyään se toimii luostarina. Martin-poika kuvaili tilannetta: Se oli ainoa kerta kun näin isäni, en vihaisena, mutta synkkänä. Muistot siellä teloitetuista veljistä tulvivat hänen mieleensä.

Jules ei ollut mikään turha mies. Hän oli mitä suurimmassa määrin La Passionarian ilmaisun mukaisesti osa historiaa, mutta ennen kaikkea legenda, viimeinen Espanjan vapaaehtoinen.

Oliko hän myös viimeinen linkki kahden asian välillä? Nimittäin nykypäivän, ja sen idealismin välillä, joka ei kärsimystä nähdessään sallinut kääntää katsetta toisaalle, vaan pakotti tekemään jotain, panemaan itsensä likoon.

Yksi spaniardi jäljellä?

Kanadalainen tutkija-toimittaja Michael Petrou arvelee Jules Päiviön muistokirjoituksessa, että vielä olisi hengissä yksi spaniardi. Nimittäin kanadalainen William Khrem, joka meni Espanjaan 1937 ja liittyi Francon vastaiseen taisteluun, mutta ilman asetta.

Khrem liittyi POUM:iin, antistalinistiseen pieneen kommunistipuolueeseen, samaan jonka riveissä toimi myös kirjailija George Orwell. Hän harjoitti puolueen päämajassa Barcelonassa propagandistin tointa ja joutui myöhemmin NKVD:n vangitsemaksi. Vähemmän julkisuudessa ollut William Krehm elää ja lähentelee 100 vuoden ikää, Petrou kirjoittaa.

Kirjoittaja on tutkinut suomalaisten vapaaehtoisten osallistumista Espanjan sisällissotaan, ja oli vuosien ajan kontaktissa Jules Päiviön kanssa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään