Keskustasta tulee arvostelua ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) päätökselle siirtää Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission kokoontuminen. Keskiviikkona haukkuja on tullut niin keskustan entiseltä kansanedustajalta, ministeriltä ja europarlamentaarikolta Paavo Väyryseltä, joka tekee aktiivista eurovaalikampanjaa, kuin kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Antti Kaikkoselta.
– Stubbin päätös on pahimman lajin suomettumista, Väyrynen arvioi blogissaan.
Talouskomission kokous on pidetty yleensä keväisin.
Väyrynen pelkää, että kokouksen peruuttamisesta seuraa kielteisiä vaikutuksia.
– Toivottavasti Venäjällä ymmärretään, että kysymyksessä on yhden ministerin harkitsemattomuus, eikä Suomen yleinen linja, Väyrynen kirjoittaa.
– Stubbin päätös on uskomaton. Suomen ulkopolitiikan korkein johto– tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen – on päättänyt olla noudattamatta EU:ssa tehtyä nimenomaista päätöstä, että korkean tason tapaamisista Venäjän kanssa pidättäydytään. Suomen politiikkana tulee muutoinkin olla, että emme anna Ukrainan kriisin vaikuttaa Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.
Kyseenalaista
Kaikkonen arvioi keskiviikkona, että Stubb ei toimi Suomen edun mukaisesti ja Stubbin yksipuolinen päätös lykätä Suomen ja Venäjän hallitusten välistä talouskokousta on kyseenalainen.
– Suomen on pidettävä yllä tiivistä vuoropuhelua Venäjän kanssa Ukrainan-tilanteesta huolimatta, Kaikkonen tähdentää tiedotteessaan.
– Korkean tason tapaamisten jatkuva lykkääminen tai peruuttaminen on väärää politiikkaa tilanteessa, jossa juuri neuvottelujen kautta olisi löydettävä ratkaisuja. Jatkuvalla nokittelulla tilannetta vain kiristetään, ja siitä kärsisi myös Suomi.
Kaikkonen ei pidä oikeana Stubbin arviota, että kokouksen myöhentäminen on ”business as usual”, normaalin käytännön mukaista.
– Ei ole. Kyse on poikkeustoimesta, Kaikkonen kommentoi.
– Suomen on pidettävä huolta omista eduistaan myös EU:n jäsenenä. Stubbin toiminta ei ole Suomen puolen pitämistä, vaan tarpeetonta ja vahingollistakin kumartelua Brysseliin.
Sanaharkkaa jo aiemmin
Väyrysellä ja Stubbilla oli sanaharkkaa jo pari viikkoa sitten suhtautumisesta Venäjään. Tuolloin Stubb tyrmäsi Väyrysen ehdotuksen siitä, että Suomi jättäytyisi EU:n Venäjä-pakotteiden ulkopuolelle.
– Se on täysin mahdotonta. Pidättäytymällä päätöksenteosta Suomi luovuttaisi päätösvallan toimien sisällöstä muille EU-maille, Stubb sanoiVerkkouutisissa.
Maanantaina Stubb sanoi Ylellä, että Venäjän talous on huoli Suomelle.
– Käytännössä, jos Venäjän talous sukeltaa kolme prosenttia, meidän kansantaloutemme laskee puoli prosenttia. Se on meidän huolenaiheemme, hän totesi.
Stubb oli huolestunut Ukrainan ja Venäjän välien kiristymisestä, mutta ei ollut erityisen huolissaan Suomen tilanteesta, mutta muistutti, että Suomella on Venäjän kanssa rajaa 1300 kilometriä
Stubb kertoi tiistaina, että Venäjän ja Suomen hallitusten välistä talouskomission tapaamista lykätään Ukrainan kriisin takia. Stubb vetosi EU-huippukokouksen maaliskuussa tekemään linjaukseen. Kokous oli määrä pitää Pietarissa.