Perustoimeentulotuen käsittely siirretään Kelalle vuoden 2017 alusta. Siirron tarkoituksena on parantaa ihmisten yhdenvertaisuutta tuen saamisessa, tehostaa toimintaa ja vähentää kuntien tehtäviä tiukassa taloustilanteessa.
Nykyisin suurin osa toimeentulotukipäätöksistä tehdään hakemuksen perusteella asiakasta tapaamatta. Tuen suuruudessa on kuntakohtaisia eroja. Kunnat ylläpitävät omia tietojärjestelmiään ja päätöksiin haetaan asiakkaan tietoja Kelan tietojärjestelmästä. Samaan aikaan kunnissa on tarvetta ohjata sosiaalityön painopistettä ehkäisevään asiakastyöhön, jolla voidaan vähentää taloudellisen tuen tarvetta.
Sosiaali- ja terveysministeriön arviointiryhmän mukaan on vaikea luotettavasti arvioida mahdollisten toimeentulotukihakemusten määrän kasvua siirron jälkeen. Perustoimeentulotuki ei ole tulojen perusteella automaattisesti suoritettava etuus. Se myönnetään jatkossakin hakemuksen perusteella.
Uudistuksen jälkeenkin kuntien sosiaalityöntekijät päättävät harkintaa edellyttävästä täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.
Kuntien hallintokustannukset alenevat arviolta 80 milj. euroa ja Kelan hallintokulut kasvavat arviolta 20 milj. euroa.