Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 4. huhtikuuta
Ukrainassa ja sen rajoilla kiehuu. Samaan aikaan myös Unkari valmistautuu sunnuntain parlamenttivaaleihin. Perjantaina ilmestyvä Kansan Uutisten Viikkolehti kertoo paikan päältä unkarilaisten tunnoista ja tunnelmista. Unkarissa nykyään asunnottomuuskin on rikos. Kodittomuus on nimittäin Budapestissä kielletty: säännön rikkovaa voi uhata vankeusrangaistus.
Unkarilainen professori András Bozóki sanoo Viikkolehden haastattelussa, että Unkarin populistisen valtapuolueen Fideszin voitto parlamenttivaaleissa jatkaisi maan demokraattisen järjestelmän näivettymistä. Länsimaisissa demokratioissa ei hänen mukaansa oikein tajuta, miten kohtalokkaasti Fidesz on puoluejohtajansa Viktor Orbánin johdolla vallannut maan poliittiset, hallinnolliset ja taloudelliset rakenteet. Demokratia on enää vain Euroopalle keimaileva kulissi, yksinvallan väline.
Ukrainassa taas valmistaudutaan presidentinvaaleihin. Viikkolehti valottaa ehdokkaiden taustoja. The Guardianin tämän viikon jutussa kerrotaan, miten Maailmanpankki toimii suurviljelijöiden eduksi, ja samalla ennen muuta kehitysmaiden pienviljelijöiden vahingoksi.
IPCC:n tuore seurantaraportti vahvistaa sen, mitä ilmastonmuutoksesta on jo tiedetty. Pahimpia skenaarioita voidaan vielä torjua, mutta peruuttamattomiin muutoksiin on sopeuduttava. Torjunnassa keskeistä on fossiilisista polttoaineista luopuminen.
Viikkolehdessä kerrotaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon sekä kaikkeen ihmisen toimintaan kaikkialla maapallolla – enimmäkseen negatiivisesti. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos uhkaa koko ekosysteemiä.
Vasemmistoliitto käynnisti EU-vaalien kampanjansa torstaina. Viikkolehti oli mukana avauksessa. Ehdokaslista lyötiin kiinni, kun viimeisenä listalle nousi Jussi Saramo. EU-ehdokkaista haastatteluvuorossa tällä viikolla ovat kansanedustajat Erkki Virtanen ja Eila Tiainen.
Viikkolehti oli myös mukana viime viikonloppuna Vasemmistofoorumin Helsingissä järjestämässä kaksipäiväisessä Alter EU-paneelissa, jossa hahmoteltiin vaihtoehtoista Eurooppaa.
Viikkolehti paneutuu myös saamelaisten keskinäiseen kiistaan saamelaisuudesta – kun uusi laki on tekeillä. Kysymys on siitä, kuka kelpaa saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Napit ovat vastakkain saamelaisenemmistöä edustavien tunturisaamelaisten ja heitä enemmän suomalaistuneiden inarinsaamelaisten välillä. Käräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi pitää tiukasti kiinni kielikriteeristä. Inarinsaamelaisten puheenjohtaja Anu Avaskari – joka itse täyttää kriteerit – pitää saamelaisista suvuista polveutumista parhaana kriteerinä.
Heikosti koulutetut ja epätervettä elämää viettävät vanhemmat ovat lapselle paljon pahempi uhka kuin namusedät. Syrjäytyneisyys tapaa nimittäin periytyä, ja se voi jopa tappaa.
Näinkin kurjalla tavalla voidaan lukea THL:n äskettäin valmistunutta tutkimusta, jossa yli kahdentuhannen tamperelaisen nuoren elämää seurailtiin peräti 26 vuoden ajan. Viikkolehden haastattelussa professori Leena Koivusilta kertoo aiheesta enemmän.
Paholaisen keksinnöksi nimeää Aki Kaurismäki elokuvalle kehitetyn digitaaliseen tekniikan. Siitä huolimatta hänkin siirtyy nyt elokuviensa levittämisessä digiaikaan. Kaurismäki itse ei ollut paikalla juhlistamassa elokuviensa teatteridigitalisointia, mutta hän oli toimittanut tilaisuuteen hauskan tiedotteen, jonka sisältö selviää tarkemmin KU:n Viikkolehdestä
Perjantaina ensi-iltansa saava Muutoksii-elokuva kertoo ystävyydestä ja suvaitsevaisuudesta 12-vuotiaiden poikien näkökulmasta. Ohjaaja, käsikirjoittaja Sami Laitisen lähtökohtana on ollut tärkeä vaihe lapsuuden ja murrosiän välillä, jolloin ”maailma avautuu aivan uudella tavalla”.
Tämänvuotisen Ihme-teoksen tekijä on ohjaaja Yael Bartana. Hänen aiheenaan on paikallisuus ja kansallisuus monikulttuurisessa Euroopassa.
Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä järjestettävä nykytaidefestivaali julkistaa joka vuosi uuden Ihme-teoksen. Viime vuonna nähtiin Miroslaw Balkanin Signaalit, joka keräsi Helsingin paikallisyhdistykset viittomaan omia viestejään merenkäynnissä käytetyillä viittalipuilla. Nyt Ihme-teos levittäytyy vieläkin laajemmalle, sillä elokuva Tosi suomalainen – True Finn on esillä jokaisessa suomalaisessa kodissa Yle Areenan kautta.
Jussi Raittinen, jos kuka, on pitkällä muusikon urallaan jättänyt merkittävän jäljen kevyen musiikin historiaan. Rokkistaran elämästä enemmän Viikkolehdessä.
Kolumnisteistamme Antti Rautiainen muistuttaa, että Ukrainan konfliktin juuret eivät ole suurvaltapolitiikassa. Happihyppely-kolumnissa Minna Minkkinen vaatii tasa-arvoa myös urheiluelämään. Futiskolumnin kirjoittaja Olli Kohonen tuo terveisiä Berliinin futisleffafestareilla. Tuula-Liina Varis ottaa kantaa suvivirteen ja Jukka Parkkari on salaliittoteorioiden ytimessä. Pekka Sauramoruotii kehysriihen tuloksia ja Li Andersson pohtii oppositiopolitiikkaa. Peter Lodenius taustoittaa Turkin myllerryksiä.
Eikä tässä kaikki, lisää löytyy Kansan Uutisten Viikkolehdestä!