– Valtiotyönantajan on kannettava vastuunsa ja tehtävä nykyistä pitkäjänteisempää henkilöstösuunnittelua henkilöstön työllistämiseksi irtisanomisten sijaan, Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola sanoo.
Esimerkiksi sähköisten palvelujen ja asioinnin laajentuminen vähentää valtion työpaikkoja ja johtaa henkilöstön irtisanomisiin, ellei henkilöstön työllistämiseksi ja uudelleensijoittamiseksi toimita riittävän ajoissa.
– Valtion työpaikkojen vähentäminen näyttää tällä hetkellä kohdistuvan pitkän työuran valtiolla tehneisiin, tuki- ja valmistelutehtävissä työskenteleviin naisiin.
Tuoreimpana esimerkkinä on Simola mainitsee työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän, joka ehdottaa kauppa- ja yhdistysrekisterien paikallisviranomaisverkoston tehtävien keskittämistä joko kokonaan Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) tai muutamaan maistraattiin.
– Työryhmä ennakoi, että sähköisten tietojärjestelmien käyttöönoton laajentumisen aiheuttamaa työn vähentymistä kyetään hoitamaan vain osittain tehtäväsiirroilla tai eläköitymisellä. Se merkitsee myös irtisanomisia sekä maistraateissa että PRH:ssä.
Muutosturva ei kohtele tasapuolisesti
SImolan mielestä valtion on kannettava konsernitasolla vastuu muutosturvan rahoituksesta ja henkilöstön uudelleensijoittamisesta.
– Valtioneuvoston periaatepäätös muutosturvasta ei takaa henkilöstön yhdenvertaista kohtelua valtionhallinnossa, sillä kukin virasto saa itse määritellä muutosturvan tason.
Simolan mielestä valtionhallinnon kehittämisessä on katsottava lähitulevaisuutta pidemmälle, sillä päätökset ovat henkilöstöpoliittisilta seurauksiltaan lähes aina ikäviä päätöksiä.
– Valtion on osoitettava kaikissa tilanteissa olevansa osaava ja vastuullinen työnantaja, jotta se voi säilyttää koko valtion henkilöstön luottamuksen ja työmotivaation.
Valtiolta jää eläkkeelle vuosittain paljon henkilöstöä, joten lupa- ja rekisteritehtävistä työtä vaille jäävien on Simolan mukaan mahdollista työllistyä edelleen valtiolle.