Kuvataiteilijan työn oletetaan olevan ilmaista. Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ottaisi mallia kuvataiteilijoiden palkkioihin Ruotsista.
Liitto vertaa kuvataiteilijoita muusikoihin: Jos sävellys soi radiossa, tekijä saa siitä korvauksen, mutta jos kuvataiteilijan teos on esillä näyttelyssä, siitä maksetaan harvoin.
Ornamon mukaan taiteilijan tekemiä teoksia käytännössä esitetään näyttelyissä korvauksetta.
– Alalle kaivataan selkeitä pelisääntöjä ja taiteilijalle kohtuullinen korvaus tehdystä työstä, sanoo Ornamon asiantuntija Anna Rikkinen.
Mallia Ruotsista
Ornamo toteaa, että Ruotsissa on saatu aikaan yleissopimus kuvataiteilijoiden näyttelykorvauksista. Medverkans- och Utställningsersättning -sopimuksessa määritellään kuvataiteilijalle palkkio taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Suomessa vieraileva Ruotsin kuvataiteilijoiden ja muotoilijoiden liiton puheenjohtaja Johan Wingestad sanoi maanantaina, että MU-sopimus on lisännyt pienituloisten taiteilijoiden tuloja. Hän piti tärkeänä myös sitä, että ammattimainen sopimus tekee neuvottelukumppaneista tasa-arvoisempia ja nostaa näyttelyiden tasoa.
Wingestad kertoo, että useimmat museot voivat toteuttaa sopimusta budjetissaan priorisoimalla.
– Meillä on pieniä museoita, jotka saavat korvaukset maksettua hyvin tekemällä leikkauksia joissain muissa menoissa. MU-sopimus kasvattaa isojen museoiden budjettia jopa vähemmän kuin yhden prosentin.
Wingestadin mukaan sopimusta on onnistuttu levittämään myös yksityiselle sektorille.
Ornamo on aloittamassa Ruotsin mallin mukaisen sopimuksen tuomista Suomeen.
Ornamon jäsenet työskentelevät teollisen muotoilun, tekstiili-, vaatetus- ja huonekalusuunnittelun, immateriaalisen muotoilun, sisustusarkkitehtuurin, taidekäsityön ja taiteen aloilla.