SAK ei hyväksy hallituksen yksipuolisia suunnitelmia leikata eläkkeitä ja työttömyysturvaa. Yli miljoonaa suomalaista palkansaajaa edustava SAK edellyttää, että hallitus noudattaa sopimusyhteiskunnan periaatteita ja peruu työeläkkeiden sekä työttömyysturvan leikkaukset.
SAK:n mielestä myös talouden sopeuttamisen vauhti on nyt työllisyyden kannalta liian kova.
Kehysriihessä hallitus esitti vuoden 2015 työeläkkeisiin 0,4 prosentin tarkistusta, noin prosenttiyksikön normaalia indeksitarkistusta vähemmän. Leikkaus tarkoittaisi työeläkkeiden tason pysyvää alentamista, jos indeksikorotuksia ei tulevina vuosina tehtäisi suurempina.
– Työeläke on osa palkkaa ja työeläkevarat yksityistä omaisuutta. Leikkaus heikentäisi valtiontaloutta useilla kymmenillä miljoonilla euroilla, koska myös eläkkeistä maksettavat verot jäävät ennakoitua pienemmäksi, arvioi SAK:n hallitus kannanotossaan.
Työttömiä tulee lisää
Hallitus päätti säästää 50 miljoonaa euroa ansiosidonnaisen työttömyysturvan valtionosuudesta, vaikka omassa hallitusohjelmassaan se on sitoutunut sopimaan työttömyysturvasta työmarkkinajärjestöjen kanssa. SAK:n hallitus muistuttaa, että säästäminen työpaikkansa menettäneiltä ei ole oikeudenmukaista.
Jo aiempien päätösten perusteella sopeutustoimia ensi vuodelle on tulossa voimaan 1,7 miljardia euroa. Riihi päätti vielä 1,6 miljardin lisäsopeutuksesta eli yhteensä 3,3 miljardista. SAK kannattaa julkisen talouden saattamista kestävälle pohjalle. Sopeutus tulisi kuitenkin hoitaa niin, että se haittaa mahdollisimman vähän kasvua ja työllisyyttä.
SAK:n arvion mukaan näin laaja sopeuttaminen ensi vuonna alentaa työllisyyttä karkeasti arvioiden 15 000–30 000 henkilöllä. Kehitys on juuri päinvastainen kuin mitä tavoiteltiin työllisyys- ja kasvusopimuksella.
Myyntitulot investointeihin
SAK kyseenalaistaa tuottavan omaisuuden myymisen muun muassa valtion eläkerahastosta matalankorkoisen velan lyhentämiseksi. Järjestön mielestä kaikki myyntitulot olisi käytettävä investointien synnyttämiseen.
Perinteisemmän liikennepolitiikan kehysriihi uhkaa SAK:n mukaan jättää erittäin vaikeaan tilanteeseen. Perusväylänpidosta ei voida leikata 100 miljoonaa euroa vaarantamatta kilpailukykyä ja jopa liikenneturvallisuutta. Väylien korjausvelka jatkaa nopeaa kasvua. Liikkumista koskevat veronkorotukset varsinkin työmatkakuluvähennyksessä ja ajoneuvoverossa vaarantavat työllisyyden kehittymisen ja syövät ostovoimaa.
SAK:n hallitus korostaa myös, että toisen asteen koulutukseen kohdistuvat mittavat leikkaukset heikentävät aikuisten mahdollisuutta päivittää osaamistaan.