Vaikka viime aikoina on hehkutettu peliteollisuutta suomalaisena innovaatioalana, on perinteinen suomalainen muotoilu vielä liikevaihdossa mitattuna kolminkertainen siihen verrattuna.
Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan muotoilualan liikevaihto on 3,37 miljardia euroa vuodessa. Peliteollisuuden liikevaihto viime vuonna oli kaikkiaan noin kaksi miljardia euroa, josta yksi miljardi euroa on Supercellin yrityskaupan osuutta. Muotoilualan yritykset jättävät liikevaihdossa mitattuna peliteollisuuden kirkkaasti taakseen.
Teollinen muotoilu ja peliteollisuus ovat lujasti yhteydessä toisiinsa.
– Suomalaisten peliyritysten menestystarina on ollut huikean hieno. Tässä muotoilulla on myös oma osansa, koska muotoilua tehokkaasti hyödyntäviä kasvavia alueita ovat digitaalisten sisältöjen suunnittelu, 3D-visualisointi ja nimenomaan pelisuunnittelu, Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen sanoo.
Muotoilualan yritykset työllistävät Suomessa 22 100 henkilöä. Peliteollisuudessa työskentelee 2 200 henkilöä.
Kasvuhakuisia
Ornamon vastikään teettämän tutkimuksen mukaan muotoilualan yritykset ovat kasvuhakuisempia kuin pk-yritykset keskimäärin. Joka kymmenes suomalainen muotoilualan yrityksistä ilmoittautui voimakkaasti kasvuhakuiseksi. Kaikista pienistä ja keskisuurista yrityksistä kasvuhakuisia on seitsemän prosenttia. Muotoilualan yrityksistä mahdollisuuksien mukaan kasvavia on 57 prosenttia, kun vastaavasti kaikista pk-yrityksistä mahdollisuuksien mukaan kasvavia on vain 38 prosenttia.
– Kasvu on aina yhteydessä innovatiivisuuteen. Tutkimusten mukaan Suomessa on kehittyneiden kansantalouksien joukossa keskiarvoa vähemmän innovatiivista yritystoimintaa. Innovatiivisuus onkin yksi muotoilualan yritysten vahvuuksista, joka näkyy kasvutilastoissa, iloitsee Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.
Ulkomaille
Tutkimuksen mukaan pääasiallisia kasvukeinoja ovat toiminnan laajentaminen uusille markkina-alueille sekä tuotevalikoiman laajentaminen. Monet luottavat myös markkinoinnin ja myynnin edistämiseen.
Muotoilualan yritykset ovatkin kansainvälisempiä kuin pk-yritykset keskimäärin, sillä pk-yritysbarometrin mukaan vain 14 prosenttia Suomen pk-yrityksistä harjoittaa vientiä. Yli 40 prosenttia Ornamon kyselyihin vastanneista muotoilualan yrityksistä harjoittaa suoraa vientiä tai muuta ulkomaista toimintaa.
Muotoilualan toimialatutkimuksen teetti Teollisuustaiteen Liitto Ornamo. Hankkeen on rahoittanut Uudenmaan ELY-keskuksen Osaamisen ennakoinnilla kasvua ESR-projekti.
Teollisuustaiteen Liitto Ornamo on muotoilun ja taideteollisten alojen etujärjestö.