Harvinaisen kiihkeää keskustelua käytiin tiistaina eduskunnassa, kun hallituksen kehysriihen säästöpäätökset saivat kyytiä oppositiolta.
Hallitus nosti pääosaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, kun sekä kehykset eduskunnalle esitellyt valtiovarainministeri Jutta Urpilainen että kokoomuksen ja SDP:n ryhmäpuhujat kyselivät juuri keskustan näkemyksiä säästöjen toteuttamisesta.
Sipilä on aiemmin vaatinut jopa kahdeksan miljardin euron sopeutusta. Hallituksen loppusumma kehyskaudelle on 2,3 miljardia euroa, josta ensi vuodelle osuu 1,7 miljardia euroa.
Velkaa on enemmän kuin tiedetään
Sipilä todisti, että Suomen taloudellinen tilanne on huonompi kuin on tiedetty – velkaa on todellisuudessa melkein 10 miljardia euroa enemmän kuin mitä velan kokonaisluku kertoo.
Sipilän mukaan alijäämää on syntynyt vuosina 2011-2013 yli 23 miljardia euroa. Lisäksi valtio on syönyt omistajayhtiö Solidiumista miljardin enemmän kuin mitä yhtiö on tuottanut.
Hän esitti pitkän listan toimenpiteitä, joilla taloutta voisi tasapainottaa:
Työpaikkoja on saatava lisää, sote-uudistus vietävä maaliin, työuria pidennettävä.
– Energiaomavaraisuutta nostamalla voimme saada 30 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä ja 90 000 työpaikkaa vuoteen 2050 mennessä, hän vinkkasi.
Hän ilmoitti myös olevansa valmis ”muuttamaan valtion ei-strategista omistusta uuteen muotoon”, jos sillä saa 200 000 työpaikkoja. Tämä lienee tarkoittanut valtion omaisuuden myymistä.
Hyvä lista, muttei tähän tilanteeseen
Valtiovarainministeri Urpilainen sanoi, että Sipilän lista ei ole uskottavaa.
– Te luettelitte 200 000 uutta työpaikkaa, sote-uudistuksen, eläkeuudistuksen, energiaomavaraisuuden lisäämisen, biotalousstrategian, matkailuelinkeinon vahvistamisen uudet oppimisympäristöt, yrittämisen edellytysten vahvistamisen. Täysin samaa mieltä kaikista näistä tavoitteista. Erinomaista. Hallitus tekee nyt jo töitä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, hän sanoi.
– Mutta tällaisen varaan ei voi hallituksen kehyspäätöstä rakentaa. Hallituksen kehyspäätökseen tarvitaan konkreettisia päätöksiä.
Hän muistutti Sipilän aiemmin neuvoneen hallitusta tekemään sellaisia säätöjä, jotka vaikuttavat talouden tilaan jo tänä vuonna.
– Mikä näistä teidän esityksistänne vaikuttaa velan oton määrään jo tämän vuoden puolella. Ei mikään.
Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, että keskusta soutaa ja huopaa.
– Valtion omaisuuden myynti on ihan varmaan kivaa, mutta kun keskusta on myynyt koko omaisuuden moneen kertaan moneen eri tarkoitukseen, hän sanoi.
– Veroja ei teidän mielestä ole saanut nostaa senttiäkään, äsken sai 45 senttiä nostaa tupakkaveroa. Nyt sanotte että veronkorotuslinja on periaatteessa ok.
Hän totesi, että ennen kuin saadaan 200 000 työpaikkaa, pitää valtion velkaantuminen saada taittumaan.
– Silloin tarvitsemme valitettavasti veronkorotuksia ja menoleikkauksia.
Soini ja kuntatyöntekijät
Suurin oppositiopuolue Perussuomalaiset jäi keskustan varjoon ja sen puheenjohtaja Timo Soini ehtikin protestoida, kun ryhmäpuheissa tivattiin vastauksia vain keskustalta.
Keskustelua syntyi kuitenkin Soinin esiin ottamasta kuntaliitoksista seuraavasta viiden vuoden irtisanomissuojasta työntekijöille. Hän kutsui sitä tolkuttomaksi.
– Ette uskaltaneet uudistaa tätä asiaa, hän sanoi.
Myös juuri oppositioon siirtyneen vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ihmetteli muun opposition esityksiä.
– Sipilä on valmis myymään WinCapita-tyyppiseen uhkapeliin koko valtion omaisuuden, hän äimisteli.
– Edustaja Soini on ollut sitä mieltä, että ensi vuonna olisi helposti leikattu puolitoista kaksi miljardia kunnilta terveydenhoidosta koulusta, ja nyt hän vaatii, että tavallisen kuntatyöntekijän asemaa heikennetään.