Taannehtiva haku päättyy heinäkuun lopussa
Heinäkuun alusta muutosturva laajeni koskemaan myös lomautettuja ja määräaikaisia työntekijöitä. Poikkeuksellisesti oikeus tuli voimaan taannehtivasti.
Ryntäystä ei ole työvoimatoimistoihin syntynyt, vaikka osalla työttömistä oikeus muutosturvaan umpeutuu jo heinäkuun lopussa.
Ammattiliittojen työttömyyskassat ja Helsingissä työnantajatkin saavat TE-toimistoilta kiitosta tiedottamisesta. Silti keskellä kesää tullut oikeus ei ole kaikkien työttömäksi joutuneiden tiedossa.
– Kerromme muutoksesta asiakkaille. Heistä kaikki eivät siitä tiedä, kertoo paikallisjohtaja Tarja Hassinen Helsingin TE-toimistosta Itäkeskuksesta.
Rovaniemellä työttömät ovat omatoimisesti ottaneet itse yhteyttä, kun tieto muutosturvan laajentamisesta tuli, sanoo toimistonjohtaja Marja Perälä.
– Se kertoo, että asiakkaat ovat valveutuneita. Teemme mahdollisimman aikaisessa vaiheessa asiakkaan kanssa toimintasuunnitelman, ja muutosturvaan oikeutetulle kerrotaan mahdollisuuksista, Perälä sanoo.
Muutosturva antaa työttömälle oikeuden käyttää irtisanomisaikaansa uuden työpaikan hakemiseen ja koulutuksen järjestämiseen. Muutosturvan piirissä oleva saa korotettua päivärahaa. Ehtona on, että työttömälle on laadittu TE-toimistossa työllistymisohjelma.
”Tarjotaan aina, kun ehdot täyttyvät”
Helsingissä työvoimaneuvojat tarjoavat muutosturvaa aina, kun ehdot täyttyvät.
– Kun tietyt kriteerit näyttävät täyttyvän, ryhdymme selvittämään työttömän oikeutta työllistymisohjelmaan. Suurin osa on ollut kiinnostunut muutosturvasta, toteaa Tarja Hassinen.
Itäkeskuksen toimipiste on Suomen vilkkaimpia. Maan pahimmilla työttömyysalueilla Pohjois-Karjalassa ja Lapissa moni työtön on ilahtunut kuullessaan muutosturvaoikeudestaan.
– Pääsääntöisesti muutosturvaan suhtaudutaan myönteisesti. Monelle asia on niin uusi, että sitä halutaan ensin miettiä, sanoo muutosturva-asiantuntija Saija Manninen Joensuusta.
Koulutusmahdollisuus on ollut joillekin pitkäaikaisen toiveen täyttymys.
Muutosturvasta on Mannisen mukaan kieltäytynyt muutama eläkeikää lähestyvä työtön.
”Määräaikaisille muutos on yllätys”
Muutosturva-asiantuntija Manninen epäilee, että moni määräaikaisen työsuhteen lopettanut ei ole vielä havahtunut miettimään jatkoa.
– Näppituntuma on, että varsinkin määräaikaisessa työsuhteessa olevat eivät vielä tiedä muutoksesta. Meille on tullut myös jokunen määräaikainen muissa asioissa, ja samalla on huomattu tämä mahdollisuus.
Muutosturva on vapaaehtoista.
Suurin osa työttömistä käyttää mahdollisuuden hyväkseen. Muutosturvaan kuuluu oikeus koulutukseen ja sen aikaiseen korotettuun päivärahaan.
Koulutuspaikoista on kuitenkin kova pula. Jos aikoo vaihtaa alaa esimerkiksi lähihoitajaksi, koulutuspaikasta joutuu Helsingissä kamppailemaan tosissaan. Yhtä paikkaa hakee kymmenen henkilöä.
Myös Rovaniemellä TE-toimisto on saanut palautetta koulutuksen yksipuolisuudesta.
– Hankintaprosessit ovat aika hitaita, ja taloudellinen taantuma tuli varsin nopeasti. Koneistomme kulkee hieman takajunassa. Koulutusta voisi olla enemmänkin.
Joensuussa koulutusta on sitä vastoin tarjolla reippaasti.
Työllistymisohjelmia miltei tuplaten
Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että tänä vuonna muutosturvan piirissä on huomattavasti enemmän väkeä kuin vuotta aiemmin. Syynä on talouden taantuma.
Muutosturvan vaatimia työllistymisohjelmia tehtiin viime vuonna kaikkiaan 20 900. Tänä vuonna jo ensimmäisen neljän kuukauden aikana määrä kipusi 14 700:aan.
Ministeriössä ei ryhdytty arvioimaan, kuinka paljon lomautettujen ja määräaikaisten tulo muutosturvan piiriin nostaa lukuja.