Kohta rysähtää, ja kunnolla
Vain vähän on tehtävissä. Uuden risteilijän tilaus ei akuuttiin ongelmaan ehdi vaikuttaa. Työntekijöiden edustajat telakalla eivät halua ääneen kertoa, mitä todella edessä on. Ei haluta hermostuttaa porukkaa.
– Nyt lama on tavallista syvempi. Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssin aikaan oli sentään jotain työtä nähtävillä. Nyt ei mitään, osaston luottamusmies Pasi Heikkilä maalaa.
Heikkilä harmittelee sitä, että Varsinais-Suomen päättäjät eivätkä valtakunnankaan nokkamiehet ole ottaneet telakan vaikeuksia ja sen heijastusvaikutuksia tosissaan.
Työryhmiä voidaan perustaa, mutta mitään konkreettisia esityksiä telakkalamasta ylipääsemiseksi ei Heikkilän mukaan ole tehty.
Heikkilä sanoo, että Turun ja Raision kaupungitkaan eivät ole varautuneet telakan hiipumiseen. Eletään kuin telakka olisi ikuinen.
Heikkilä odottaa kaupungeilta selkeää päätöstä ratkaista ongelma. Että paikallisesti löytyisi edes jokin tahto ja näkemys telakan pelastamiseksi tai miten ongelma hoidetaan alasajon tullessa vastaan.
Tällaisia ajatuksia ei Turun puolessa ole tohdittu tai uskallettu kasvaa rohkeasti esiin.
Heikkilä muistuttaa, että telakan alasajo merkitsisi Turun seudun kunnille tiukkaa talouden matokuuria. Nyt eletään, kuin mitään ei olisi tapahtumassa.
Innovaatiotuki
ainoa pelastus
Ratkaisu Suomen telakoiden ahdinkoon on väliaikainen innovaatiotuki, Heikkilä esittää.
Väliaikainen valtion tuki tulee Heikkilän mukaan halvemmaksi kuin päästää kymmeniä tuhansia ihmisiä passivoitumaan.
Heikkilä laskee kuitenkin Suomen telakoilla olevan kilpailuetuuden toimitusvarmuuden ja laadun osalta. Telakkamaina tunnetut Ranska, Italia ja Espanja tuskin lainkaan perustavat Heikkilän mukaan EU:n säännöksistä valtion suorista tuista. Mutta Suomessa ollaan kilttejä.
Telakalla uskotaan, että korealaisomistus on parempi vaihtoehto kuin pääomasijoittajat. Aker Yards muutti nimensä, kun korealainen STX tuli yhtiön omistajaksi 92 prosentin osuudella. STX Europella on Turun lisäksi telakat Helsingissä ja Raumalla. Helsingin telakan alasajo näyttää varmalta
Turun telakalla päättyneet yt-neuvottelut koskivat yli tuhatta työntekijää, joista pääosa työskentelee runkotöissä. Neuvottelut koskivat myös noin 160 toimihenkilöä.
Lohko oli
jo valmiina
USA:n talouslama heijastui välittömästi telakalle. Royal Caribbean -varustamolle valmistuu ensi syksynä loistoristeilijä ja seuraava vuoden kuluttua. Seuraajan lohkoa ehdittiin rakentaa jo Turussa.
USA:n markkinoiden elpymiseen lähiaikoina ei Heikkilä jaksa uskoa.
STX:n hallituksessa henkilöstöä edustava Ari Rajamäki elättelee toivoa, että Tallink Silja -varustamo uusisi kalustoaan.
Offshore-markkinoilla voisi myös olla kysyntää.
– Venäjä on myös mahdollisuus, mutta siellä prosessit ovat hitaita, Rajamäki kertoo.
Rajamäki toivoo, että ensi vuoden puolella saadaan tieto kansainvälisten markkinoiden elpymisestä.
Tätä ennen hän edellyttää ”siltaa yli kuopan” eli valtion mukaantuloa suomalaisen telakkateollisuuden pelastamiseksi.
Turun telakan tilannetta ei Rajamäen mukaan ratkaise valtion vastaantulo kuten Rajavartiolaitoksen tilaukset. Tarvitaan volyymiä.