Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Risto Kalliorinne on huolissaan nuorten harrastusmaksujen noususta. Hän aloitti tänään eduskunnassa kansanedustajien nimien keräämisen toimenpidealoitteeseen lasten ja nuorten harrastussetelin puolesta.
Valtion liikuntaneuvoston tuoreen selvityksen mukaan harrastusmaksut ovat viime vuosina nousseet merkittävästi. Ne ovat usein jo nyt liian korkeita keskituloisillekin perheille.
Ennaltaehkäisevää
– Lasten ja nuorten syrjäytyminen on yksi aikamme vakavimmista ongelmista, Kalliorinne muistuttaa.
Suuntauksesta kertoo esimerkiksi nuorten yhteiskuntatakuuta käsittelevän raportti, jonka mukaan yhdestä syrjäytyneestä aiheutuva kansantulon menetys on noin 700 000 euroa, jos syrjäytyminen kestää koko odotettavissa olevan eliniän.
– 40 000 syrjäytynyttä nuorta maksaa noin 30 miljoonaa euroa vuodessa, hän toteaa.
– Toinen puoli asiaa on luonnollisesti syrjäytymisen hinta yksilölle. Siinä oleellisempaa kuin taloudellinen hinta on nähdä syrjäytymisen inhimillinen vaikutus: yhteiskunnallinen osattomuus ja erinäiset elämässä selviytymiseen ja pärjäämisen ongelmat, jotka siihen liittyvät.
Yhä useammalle liian kallista
Kalliorinne toteaa, että osa syrjäytymisilmiötä on lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien eriarvoistuminen.
– Harrastuksista syrjäytyminen vahvistaa usein niitä vaikutuksia, jotka liittyvät esimerkiksi vanhempien syrjäytyneisyyteen, koti- tai kouluongelmiin ja putoamiseen koulutuksen ulkopuolelle, hän kirjoittaa aloitteessaan.
– Samalla yksilö menettää harrastamiseen liittyvän mahdollisuuden vahvistaa itsetuntoaan, identiteettiään ja hyvinvointiaan. Harrastuksista syrjäytyminen merkitsee myös usein jäämistä kehittäviä harrastuksia omaavien kaveripiirin ulkopuolelle. Se merkitsee leimautumista omissa ja muiden silmissä.
Hänestä kaikilla lapsilla täytyy olla yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa.
– Liian usein käy niin, ettei vähävaraisten lapsiperheillä tai yksinhuoltajilla ole kerta kaikkiaan varaa kustantaa lapsiensa harrastuksia.
Hän viittaa Valtion liikuntaneuvoston julkaisun, jonka mukaan harrastuskustannusten nousu on ollut kymmenen viime vuoden aikana nopeaa ja nykyisin harrastuskulut alkavat olla liian korkeita jo keskituloisille työssäkäyville perheillekin.
– Harrastuksista syrjäytyminen uhkaa yhä useampia suomalaisia lapsia ja nuoria, Kalliorinne arvioi.
Kela jakaisi
Kalliorinne kaavailee, että harrastusseteli myönnettäisiin tulosidonnaisin perustein Kelan myöntämänä etuutena.
Hän esittää, että harrastussetelin arvo porrastettaisiin perheen tulotason mukaan: vähävaraisimmat perheet hyötyisivät siitä eniten, mutta myös suurten harrastusmaksujen kanssa tuskailevat keskituloiset hyötyisivät siitä. Harrastusseteli ei vaikuttaisi perheelle myönnettävän toimeentulotuen suuruuteen. Se voitaisiin myöntää niin kulttuuri- kuin urheiluharrastukseen.