Toimeentulotuen maksatuksen siirtäminen Kelaan helpottaa osaltaan sosiaalityöntekijöiden taakkaa, mutta lisää samalla ongelmia.
Ammattijärjestö Talentian tammi-helmikuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan sosiaalityöntekijät ovat tyytyväisiä siihen, että he voivat keskittyä entistä enemmän varsinaiseen sosiaalityöhön. Toisaalta pelätään, että kustannussäästöt siirretään pois sosiaalityöstä.
Talentialaisten mukaan säästöt tulisi ohjata nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen. Lisäksi asiakkaiden pitkäaikaisriippuvuutta toimeentulotuesta pitäisi vähentää.
Järjestön puheenjohtaja Tero Ristimäki totesi tiistaina, että kuntien täytyy pitää huolta ehkäisevästä sosiaalityöstä.
– Euroja tarvitaan edelleen. Kuntien päätettävissä on, kuinka tehokkaaksi ennaltaehkäisevä toimeentulotuki halutaan.
Aikuisten sosiaalipalvelut tulisi Ristimäen mielestä yhdistää järkevällä tavalla velkaneuvontaan, terveydenhuoltoon, työvoimapalveluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan.
Vain osa Kelan piiriin
Sosiaalialan korkeakoulutetut painottivat kyselyssä, että toimeentulotuen perusosa voidaan hoitaa Kelasta. Sen sijaan harkinnanvaraisesta osasta pitää edelleen päättää sosiaalitoimistossa. Harkinnanvaraisesti toimeentuloa voidaan korottaa esimerkiksi päivähoitomenojen tai vaikean sairauden takia.
Lisäksi ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa saajan aktivointia tukeviin toimenpiteisiin tai ylivelkaantumisesta aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.
Toimeentulotuen asiakkaina oli toissavuonna 238 000 kotitaloutta. Niistä 94 700 kotitaloutta sai myös täydentävää toimeentulotukea ja 23 500 kotitaloutta ehkäisevää toimeentulotukea. Lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa oli 11 100 toimeentulotuen asiakasta.
Leimautuminen vähenee
Kela-siirron myönteisiin puoliin kuuluu vastaajien mielestä etuuksien ja toimeentulotuen yhteensovittaminen. Lisäksi sosiaalitoimistojen toimeentulotuen käsittelijät katsoivat, että he voivat keskittyä paremmin asiakastyön tarpeessa oleviin.
Yksi vastaajista huomautti, että asiakkaat saavat Kelassa oikeudenmukaisemman kohtelun, koska sosiaalitoimen etuuskäsittelijä voi toimia osittain mielivaltaisesti eikä ohjeistuksen mukaan. Myönteisenä pidettiin sitäkin, ettei toimeentulotuen saaminen enää leimaa ihmisiä.
Uhkana ongelmien kasautuminen
Pelkona on, että asiakkaan ongelmat ehtivät kasautua pahasti ennen kuin asiakas tulee sosiaalitoimistoon. Liki joka toinen vastaajista ennakoi, että sosiaalitoimeen tai -päivystykseen tulee entistä enemmän kriisitapauksia.
Samalla varoitettiin siitä, että Kelan ruuhkat kasvavat entisestään. Kelan tukiin toivottiin samanlaista 7 päivän enimmäisaikaa käsittelylle kuin sosiaalitoimistoissakin on ollut.
– Usein toimeentulotukea joudutaan hakemaan siksi, että ensisijaisten etuuksien, esimerkiksi työttömyysturvan, asumistuen tai opintoetuuksien, käsittelyssä on niin suuri viive.
Ristimäen mukaan Kelan tulisi maksaa ensisijaista etua hakevalle odotusajalta toimeentulotukea.
– Kun päätös sitten esimerkiksi kuntoutusrahasta tai työkyvyttömyyseläkkeestä tulee, toimeentulotuki voitaisiin vähentää siitä.
Talentian kyselyyn vastasi 371 toimeentulotuen parissa työskentelevää. Vastaajien määrää pidetään edustavana.