Vielä odotellaan sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon päätöstä, mutta häntä tuskin kiinnostaa asettua osoittamaan, että kyllä kokoomus on naistenkin puolue. Hänellä ei olisi voiton mahdollisuuksia.
1918 perustetussa kokoomuksessa ei ole koskaan ollut naista puheenjohtajana.
Virkkusta on julkisuudessa pidetty kokoomuksen vahvimpana naisena, mutta todellisuudessa hänenkin mahdollisuutensa puheenjohtajaksi olisivat olleet pienet.
Kokoomus valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa, koska nykyinen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti huhtikuun alussa, ettei halua jatkaa tehtävässä. Samalla vaihtuu maan pääministeri.
Kun kokoomus on taas nousussa kyselytutkimuksissa, vahvistuu se mahdollisuus, että myös ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen maassa on miespuolinen pääministeri.
Kahden miehen taisto
Nyt kisa käydään kokoomuslaisiin vetoavan vahvan miehen Jan Vapaavuoren ja nykyaikaisen somepoliitikon, liberaalin kansansuosikin Alexander Stubbin välillä. He kumpikin ovat ilmoittautuneet tehtävään.
Ehdokkuudesta ovat kieltäytyneet eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo, Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja puoluesihteeri Taru Tujunen.
Tujunen on kansalle tuntematon, mutta kokoomusväelle tuttu vahva organisaattori, jolle olisi voinut löytyä yllättävänkin vahva kannatus puheenjohtajaksi. Tujunen viihtyy kuitenkin paremmin taustalla.
Potentiaalia kokoomuksen naisissa varmasti olisi, mutta he ja puolue ovat valinneet toisin. Aikanaan kovassa nosteessa ovat olleet esimerkiksi Sirpa Pietikäinen, Sari Sarkomaa ja Kirsi Piha, jotka kaikki vieläkin olisivat hyvässä puheenjohtajaiässä.
Kokoomusnaisissa ollaan hieman huolissaan tilanteesta. Esimerkiksi vuoden 2005 eduskuntavaalien jälkeen kokoomuksella oli suurista puolueista kaikkein eniten naiskansanedustajia 46 prosentin naisosuudella. Nyt naisten osuus on 36 prosenttia, 16 naista.
Järjestö kehottaa internetsivullaan naisia hakeutumaan puheenjohtajaehdokkaiksi.
– Naisten puuttuminen puheenjohtajakisasta olisi omituista, koska kokoomuksella on politiikan tähtikaartissa erinomaisia ja osaavia naisia. Heillä kaikilla on edellytykset luotsata kokoomusta puheenjohtajana ja Suomea pääministerinä, kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakka sanoo.
Järjestön mukaan mahdollisia naisehdokkaita on useita. Se ei halua mainita ketään nimeltä.
Tänään keskiviikkona Toivakka lisäksi tiedotti, ettei itse aio asettua ehdolle puheenjohtajaksi.
– Minun aikani ei ole nyt, hän perusteli.
Varapuheenjohtajia ja ministereitä
Vaikka puheenjohtajana ja samalla pääministerinä ei ole koskaan ollut kokoomusnaista, ministereiksi heitä nyky-Suomessa on ollut pakko nostaa. Lisäksi puoluesihteerinä on ollut yksi nainen ennen Tujusta, Maija Perho 1995-1999. Puolueen eduskuntaryhmällä on kautta aikojen ollut 30 puheenjohtajaa ja heistä yksi on nainen, Ulla Puolanne, joka johti ryhmää 80-luvulla kolme vuotta.
Puolueen varapuheenjohtajina on nähty useita naisia, nytkin Virkkusen lisäksi Anne-Mari Virolainen.
Eduskunnan puhemieheksikin kokoomus on nostanut naisen. Tämä oli kansansuosikki Riitta Uosukainen, joka oli myös puolueen presidenttiehdokas vuoden 2000 presidentinvaalissa. Hurja suosio ehti kuitenkin vaaleihin mennessä kuivua 12,8 prosenttiin. Puhemiehen tehtävää hän sai hoitaa yhdeksän vuotta.
Jos kokoomuksen nuorisojärjestön valinnoista voisi ennustaa emäpuolueen tulevaisuutta, naistenkin aika koittaa vielä kokoomuksessa, sillä kokoomusnuoret valitsivat kautta aikojen ensimmäisen naispuheenjohtajansa vuonna 2013. Hän on Susanna Koski.
Kokoomus ei kuitenkaan ole eduskunnan ainoa puolue, jolla ei ole koskaan ollut naista puheenjohtajanaan. Sama koskee RKP:tta.