Brittiläisen Financial Times -lehden kolumnisti Wolfgang Münchau arvelee sunnuntaisessa kirjoituksessaan Suomen entisen pääministerin Paavo Lipposen olevan Ison-Britannian entistä pääministeriä Tony Blairia sopivampi ehdokas EU:n presidentin virkaan.
Münchau uskoo Lipposen pystyvän ”paukuttamaan päitä yhteen” Blairia tehokkaammin.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei suoraan tyrmää brittilehdessä esitettyä ajatusta Lipposen presidenttiydestä.
– Varmasti huonompiakin vaihtoehtoja on, maakuntamatkalta Kainuusta tavoitettu Arhinmäki muotoilee.
Lipposen tai kenenkään muunkaan ehdokkaan taakse Arhinmäki ei kuitenkaan tahdo asettua.
– Vasemmistoliitto ei ole koskaan ollut innostunut ajatuksesta nimittää EU:lle presidentti. Nyt kun Lissabonin sopimuksen perusteella sellainen kuitenkin nimitettäneen, voimme vain toivoa, ettei presidentille anneta kovin suurta roolia tai valtaoikeuksia.
Arhinmäen mielestä presidentin valinta vahvistaa kehitystä, jossa Euroopan Unionia muutetaan valtioiden liitosta liittovaltioksi.
– On kummallista, kuinka eduskunnassa samat henkilöt, jotka tahtovat kaventaa presidentin valtaoikeuksia Suomessa, ovat kovasti ajamassa EU:lle yhteistä presidenttiä, Arhinmäki huomauttaa.
Uusliberalisteja
kumpikin
Financial Timesissa Blairia pidettiin kykenemättömänä auttamaan Eurooppaa selviämään nykyisestä talouskriisistä. Arhinmäki ei kuitenkaan näe Tony Blairin ja Paavo Lipposen politiikassa valtavia eroja.
– Kumpikin on tehnyt samankaltaista uusliberalistista sosiaalidemokraattista politiikkaa, ja tämän kriisin taustalla on juuri uusliberalistinen ahneus, Arhinmäki arvioi.
Blairin miinukseksi Arhinmäki laskee myös sen, että hänen kaudellaan Iso-Britannia sotkeutui syvälle Irakin sotaan.
– Vaikka ei Lipponenkaan toisaalta sotaa vastustanut, Arhinmäki muistuttaa.
Ei omaa
ehdokasta
Arhinmäki ei tahdo nimetä Blairin tai Lipposen sijaan ketään muuta ehdokasta EU:n presidentiksi.
Joitakin ominaisuuksia hän silti toivoisi tulevalta johtajalta.
– Olisi mielenkiintoista löytää presidentin paikalle joku sellainen henkilö vaikkapa politiikan ulkopuoleltakin, joka olisi tullut tunnetuksi rauhan ihmisenä, Arhinmäki miettii.
Entäpä viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Martti Ahtisaari, vaikka hän onkin entinen aktiivipoliitikko?
– Politiikassa toimiminen ei saa valintaa tehtäessä olla dismeriitti. En kuitenkaan tahdo tässä valita ketään omaksi tai Vasemmistoliiton ehdokkaaksi, Arhinmäki toteaa.