Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä jättisuuret eläkkeet ovat epäoikeudenmukaisia. Hänestä eläkekatto ei kuitenkaan välttämättä olisi hyvä ratkaisu. Sen sijaan hän arvioi, että ylisuuret palkat ja niiden myötä määräytyvät suuret eläkkeet on saatava kuriin.
– Kun on suuri palkka, on myös suuri eläke. Eläkekaton sijaan olisi syytä kiinnittää huomiota juuri tähän. Aiemminkin on käyty keskustelua johtajien jättisuurista palkoista ja bonuksista. Tässä on jälleen yksi elävä esimerkki siitä, Pekonen sanoo blokissaan.
5900 euroa kuukaudessa
Pekonen mainitsee Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin esimerkkinä henkilöstä, jonka tulot ja eläkkeen ihmiset kokevat epäoikeudenmukaisiksi.
– Elop saa muhkean summan kuukausittain Suomesta. Eläkkeen suuruus ei istu kansalaisten oikeustajuun, vaikka se onkin määräytynyt lakien mukaan, Pekonen toteaa.
– Elop ansaitsi muutamassa vuodessa neljä kertaa enemmän työeläkettä kuin suomalainen keskimäärin 40 vuodessa.
Elopin arvioitu työeläke onkin 5 900 euroa kuukaudessa Suomesta. Suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke on 1 549 euroa kuukaudessa.
– Kun on suuri palkka, on myös suuri eläke. Eläkekaton sijaan olisi syytä kiinnittää huomiota juuri tähän. Aiemminkin on käyty keskustelua johtajien jättisuurista palkoista ja bonuksista. Tässä on jälleen yksi elävä esimerkki siitä, Pekonen toteaa.
Hyvävelikerhot asialla
Pekonen pitää järkevimpänä keinona tasoittaa tuloeroja poikkeuksellisen suuriin tuloihin ja eläkkeisiin kohdistettavaa, nykyistä kovempaa verotusta.
– Johtajien palkat on lisäksi saatava kuriin. Jos niistä päätettäisiin yhtiökokouksessa, jossa osakkeenomistajat olisivat päätöksenteossa mukana, palkkoja ei varmasti säädettäisi niin korkeiksi, hän toteaa.
– Tällä hetkellä palkat sovitaan yhtiöiden hallituksissa, jossa hyvävelikerho valvoo omiensa etuja.
Katto ei auttaisi
Eläkekatto ei Pekosen mukaan olisi riittävä ratkaisu. Eläkekatto tarkoittaa vain lakisääteisten eläkkeiden kattoa. Lisäeläkkeet, joista sovitaan yrityksen ja johtajan kanssa ovat yksityisiin eläkevakuutuksiin perustuvia sopimuseläkkeitä, jotka hoidetaan vakuutusyhtiöiden kautta.
– Niitä eläkekatto ei koskisi, joten lisäeläkkeet ja muut vastaavanlaiset järjestelyt todennäköisesti lisääntyisivät eläkekaton myötä, hän sanoo
Pekonen muistuttaa, että suuri vastuu eläkekysymyksessä on työmarkkinajärjestöillä. Työeläkejärjestelmä luotiin sopimuspohjalta, vaikkakin lakisääteisenä, valtiollisesta kansaneläkelaitoksesta erillisenä yksityisten vakuutusyhtiöiden hoitamana järjestelmänä, jotta poliitikot eivät pääse jakamaan palkansaajilta kerättyjä rahoja muille.