Sveitsissä kansa päättää maan perustuslain mukaisesti suoraan suurin piirtein kaikista vähänkin isomman luokan asioista. Viime sunnuntaina sveitsiläiset nöyryyttivät maan hallitusta ja myös ilmavoimia hylkäämällä valmiiksi neuvotellun ja maan parlamentin jo hyväksymän noin 2,5 miljardin euron hävittäjäkaupan Ruotsin kanssa.
Kaupan peruuntumisella on omat seurannaisvaikutuksensa myös maan rajojen ulkopuolelle ennen muuta Ruotsiin, jossa Jas Gripen E -hävittäjiä valmistaa Saab. Sveitsin 22 hävittäjän kaupan piti olla ruotsalaisyritykselle samalla merkittävä markkinointiponnistus. Saab neuvottelee parasta aikaa isosta hävittäjäkaupasta Brasilian kanssa, mutta Sveitsin kaupan kariutuminen voi tuoda mutkia matkaan. Ison kaupan kaatuminen vaikuttanee myös Ruotsin omiin hävittäjähankintoihin – ainakin koneet kallistuvat. Maa itse aikoo ostaa vähintään 60 uutta hävittäjää.
Hävittäjäkaupan kariutumisella saattaa olla heijastusvaikutuksia myös Ruotsin syyskuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin.
Kansanäänestykseen osallistuneista sveitsiläisistä reilut 53 prosenttia tyrmäsi hävittäjäkaupan. Äänestysprosentti oli noin 55 prosenttia, mikä maan kansanäänestyksissä on jonkin verran yli keskitason. Tulos kertoo siitäkin, että itse asiassa aika pieni osa kansalaisista pystyy ratkaisemaan ison asian puoleen tai toiseen. Tässä äänestyksessä hävittäjäkaupan hylkäämiseen riitti, kun vajaa 30 prosenttia kansasta sitä vastusti.
Sveitsissä kansanäänestyksiin on totuttu. Niitä järjestetään useita vuoden aikana. Tämäkin demokraattisesti syntynyt ratkaisu synnyttänee vilkkaan jälkikeskustelun muun muassa maan turvallisuuspolitiikasta, mutta tulosta vastaan ei suoraan pullikoida, sillä se on kansan tahto.