KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Historia opettaa?

Tuula-Liina Varis
31.5.2014 16.00

Vanhempani syntyivät tsaarin alamaisiksi. Äitini äiti oli nelikymppinen seitsemän lapsen äiti, kun Suomi julistautui itsenäiseksi. Hän eli läpi Suomen historian kaikki kriisivaiheet ja kuoli vasta 60-luvun kynnyksellä.

Pian 100 vuotta täyttävän Suomen tasavallan alkutaivalta voi hyvin verrata niihin 1990-luvun alussa itsenäistyneisiin eurooppalaisiin valtioihin, jotka meidän laillamme olivat osa Venäjää.

Eniten tällä hetkellä herättää huomiota Ukraina, jonka tapahtumat muistuttavat oman tasavaltamme syntytuskia ja vuoden 1918 tapahtumia.

Kansallista uhoa suomalaisissa on aina ollut enemmän kuin yhteiskunnallista tietoisuutta.

Kun hirvittävä sisällissota oli ratkaistu, voittajat aloittivat heti mielivallan: pikatuomioistuinten päätöksin teloitettiin tuhansittain miehiä ja naisia, lapsiakin. Suomeen perustettiin Euroopan ensimmäiset keskitysleirit, joilla nälkään ja teloituksiin tapettiin enemmän ihmisiä kuin taisteluissa. Tarvittiin ulkomaiden reaktio, ennen kuin silmitön teurastus saatiin loppumaan.

Mutta vihan liekki kyti, ja terrori levisi maahan, kun Lapuanliike nousi ja alkoi jahdata silloisia ”toisinajattelijoita”. Äärioikeistolainen fanatismi levisi laajalle valtiokoneistoonkin, minkä todistuksena on mm. kuuluisa ”Tammisaaren yliopisto” rääkättyine vankeineen. Mitä muuta se oli kuin keskitysleiri, vaikka vangit oli lukittu tiiliseinien sisään eikä parakkeihin?

Suur-Suomi-utopiat ja natsismin ihannointi veivät maan sotiin, joiden tuhon jäljet olivat pitkät. Vakaa demokratiakehitys alkoi Suomessa vasta 1950-luvulla, kun oli tarpeeksi saatu turpiin, ja ulkopolitiikan oli pakko muuttua. Mutta vanha ryssäviha jäi yhä kytemään, ja sopivassa tilanteessa se aina puhalletaan liekkiin. Niin kuin nyt, kun kauhistelemme Ukrainaa ja etsimme syntipukkia tilanteeseen.

Äidinäitini, köyhä maatyöläisen vaimo, ei tainnut paljon politiikasta tietää, mutta se ei estänyt häntä olemasta kiivas oikeistolainen. Turun äkkiväärimmin oikeistolaisen yhteiskoulun oppilaana äitini taas innostui liittymään jopa IKL:n jäseneksi. Suvussa ei menneisyyttä setvitty ainakaan lasten kuullen, mutta luulen, että kansalaissodan aikana isovanhempani joutuivat valitsemaan joko lojaalisuuden työnantajaansa tai myötätunnon punaisia kohtaan. Se oli elämän ja kuoleman kysymys. Kapinaan liittyminen olisi ehkä tuhonnut koko perheen, jonka molemmat vanhemmat olivat saman ison talon isännän palveluksessa, ja mökkitonttikin oli lohkaistu talon mailta. Punikkiviha periytyi lapsilaumalle siinä määrin, että vanhapiikatätini vaati minua antamaan tansseissa pakit työväen urheiluseuraan kuuluville pojille. ”Sanot vaan, että kommunistin kanssa mää en tanssi”, täti neuvoi.

En ottanut onkeeni tätä enkä paljon muitakaan neuvoja, ja sitten tulikin ihana 1960-luku, jolloin maailma näyttäytyi uusista näkökulmista ja oli vapaus valita, mistä kulmasta itse sitä katsoisi. Jo pikkutyttönä luin kodin kirjahyllystä Suur-Suomi-intoilijan Aarno Karimon Kumpujen yöstä -sarjaa, mutta vasta 60-luvulla aloin ottaa selvää siitä, mitä maassa oikein oli tapahtunut. Koulun historiankirjoista ei juuri uutta auennut. Yliopistossa en tullut Arvi ”Perkele” Korhosen Suomen historiasta enkä saksalaisen Veit Valentinin maailmanhistoriasta hullua hurskaammaksi. ”Itse elämästä” piti etsiä tieto maailmasta.

Matala äänestysprosentti osoittaa demokratian heikkoa tilaa. Satavuotias Suomi näyttää eurovaaleissa olevan samassa porukassa 20-vuotiaitten Baltian tasavaltojen kanssa. EU:n muut pohjoismaat ovat äänestysvilkkaudessa reippaasti edellämme.

Kansallista uhoa suomalaisissa on aina ollut enemmän kuin yhteiskunnallista tietoisuutta. Pilkkaamme neukkujen historianvääristelyjä, mutta olemme syyllistyneet samaan itsekin. Olemme esimerkiksi keksineet historiaamme sellaisenkin kuin Ruotsi-Suomen kauden, vaikka mitään Ruotsi-Suomea ei ole ikinä ollutkaan, ainoastaan Ruotsin korpiprovinssi, joka erosi muista maakunnista vain käsittämättömän kielensä takia.

Verrattuna muihin entisiin neuvostotasavaltoihin demokratiakehitys Baltian maissa on ollut ihmeteltävän nopeaa. Ne ovatkin kulttuurisesti keskieurooppalaisia maita, joilla on ollut omat aiemmat itsenäisyyden kautensa. Natsit tosin otettiin niissä vastaan yhtä suopeasti kuin Suomessakin, joten pimeyden hetkensä on ollut niilläkin.

Olo helpottuu, jos vilkaisee historiaan kaunokirjallisuuden kautta. Ukrainaa ymmärtääkseni sukelsin vuoteen 1918, johon sijoittuu nerokkaan ukrainalaisen kirjailijan Mihail Bulgakovin romaani Valkokaarti. Se kuvaa Kiovaa yhtä kaoottisessa tilanteessa kuin nyt. On ”virallinen” valta, on Neuvostoliitoksi syntyvä Venäjä, on kasakkapäällikköä jos jonkinlaista. Kukaan ei tiedä, kenen vallantavoittelijan asemiehet karauttavat seuraavasta kadunkulmasta vastaan.

Bulgakov ei jaa ihmiskuntaa kahtia ”hyviin” ja ”pahoihin”. Ennemminkin hän tuntuu jakavan toisen suuren ukrainalaisen Nikolai Gogolin näkemyksen: ”Roisto roiston selässä ja roisto ruoskana.” Eri tunnusten alla taistelevien joukkojen keskellä humaanisuutta edustavat tavalliset ihmiset, jotka koettavat varjella sekä omaa että läheistensä henkeä ja elää ”niin kuin ihmiset”, kuten venäläinen sanonta kuuluu.

Päädyn koulun historianopetukseen. Jos ei ole perspektiiviä menneisyyteen, ei voi olla näköalaa tulevaisuuteen, sillä etenemme tulevaisuuteen selkä edellä, menneisyyden maamerkkien mukaan. Sen ymmärsivät jo antiikin kreikkalaiset. Miten tällaisessa maailmassa jonkun päähän edes pälkähtää ajatus, että historianopetusta pitäisi vähentää tai tehdä se valinnaiseksi? Historiaa pitää opettaa kaikille, paljon ja kaikilla tasoilla, kaunistelemattoman rehellisesti, ilman paatosta ja propagandaa.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään