Suomen lomautuskäytäntö on pitänyt toistaiseksi irtisanomiset aisoissa moneen kilpailijamaahan verraten. Keski-Euroopassa sovitut työaikajoustot pystyvät Teknologiateollisuuden mukaan vastaamaan Suomea paremmin töiden vähentymiseen.
Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Risto Alangon mukaan vastaava jousto pitäisi saada Suomeen.
Se onnistuisi muuttamalla lomautusaikana saatavan työttömyystuen ehtoja.
– Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa on mahdollista tehdä neljän päivän työviikkoa. Meillä se ei onnistu ilman, että työntekijä menettää lomautuskorvauksensa, Alanko vertaa.
Suomessa työttömyyspäivärahaa saa lomautusajalta vain, jos työaika putoaa neljänneksellä. Kolmipäiväinen työviikko onnistuu, mutta nelipäiväinen ei.
Työttömyystuen ehtoihin on Alangon mukaan etsitty yhdessä palkansaajapuolen kanssa ratkaisua. Yksituumaisuus on löytynyt.
Lomautusajan työttömyysturva maksetaan työnantajien ja työntekijöiden kukkaroista kerätystä Työttömyysvakuutusrahastosta.
Vihreää valoa odotetaan nyt valtiovallalta. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ei viitannut keskiviikkona työn ja työttömyyden joustavoittamiseen. Myös työ- ja elinkeinoministeriö on ollut vaitonainen.
Teknologiateollisuuden Alanko painottaa, että kyse olisi määräaikaisesta joustosta. Hänen mielestään palkansaajan pitäisi päästä työttömyysturvan piiriin tässä tilanteessa jo, kun työaikaa lyhennetään 5-10 prosentilla.
– Tilausten volyymi putoaa vielä. Se on selvää. Valtiovalta voi nyt vaikuttaa siihen, että mahdolliset työpaikat säilyvät.
Vuoden mittaan teknologiateollisuudesta on kadonnut 10 000 työpaikkaa. Alalla on lomautettuna kaikkiaan 55 000 ihmistä. Jos teknologiateollisuus ei saa tilauksia eikä valtiovallalta tukea, suurin osa lomautuksista muuttuu syksyllä irtisanomisiksi, Teknologiateollisuudessa ennakoidaan. (UP)