Asiantuntija toisi nykytekniikan ylioppilastutkintoon
Opetushallitus arvioi oppimistuloksia peruskoulun kolmannen ja seitsemännen luokan alussa sekä yhdeksännen luokan lopussa.
– Pojat selviytyvät äidinkielessä tyttöjä huonommin, ja vaikka tämä on trendi kaikissa maissa, ero sukupuolten kesken on erityisen suuri Suomessa, Sinko sanoo.
Hänen mielestään kysymys ei ole niinkään sukupuolieroista kielellisessä lahjakkuudessa, vaikka monet aivotutkijat pitävät tyttöjä poikia verbaalisempina. Englannin kieli kuitenkin murtaa tätä ajattelua. Sitä käytetään paljon musiikissa ja tietotekniikassa, mikä motivoi poikia.
Sinko ajattelee, että myös äidinkielen opetus tulisi ottaa mukaan tarkasteluun erojen selittäjänä.
– Meidän kulttuurissamme pojat kokevat äidinkielen taidot jotenkin feminiinisiksi. Iso haaste on saada opettajat entistä voimakkaammin ottamaan tietotekniikka avuksi opetuksessa.
– Näyttää siltä, että välineenä tietokone motivoi ja harjaannuttaa poikia kirjoittamaan. Toistaiseksi äidinkielen opetus ei ole hyödyntänyt tätä välinettä kunnolla. Se auttaisi poikia eroon käsin kirjoittamiseen liittyvistä pulmista, eivätkä he putoaisi kelkasta niin varhain kuin nykyisin.
Sinkon mukaan käsin kirjoittamisessa sukupuolierot näkyvät varhain, jo kolmannen luokan alussa.
Lähemmäs nuorten tekstejä
Tietotekniikan käytön lisäämisen ohella Sinko haluaisi supistaa opetuksessa eroa nuorison tekstin ja koulun tekstin välillä.
– Ero alkaa olla aika iso. Mediatekstejä korostetaan opetussuunnitelmassa, mutta kouluissa se ei ole mennyt läpi.
Opetusympäristössä tarvittaisiin myös parempaa tietotekniikan hyödyntämistä. Esimerkiksi palaute oppilaille voitaisiin antaa sen avulla nopeasti ja suoraan.
– Minusta tuntuu, että sen sijaan ammattikunta uuvuttaa itsensä nyhräämällä iltakaudet käsin kirjoitettuja palautteita aineiden perään.
Tietokone yo-tutkintoon
Pirjo Sinko uudistaisi myös ylioppilastutkintoa tietotekniikan avulla.
Tanskassa tietokoneen käyttö tutkinnon aikana on ollut jo pitkään mahdollista. Kokemukset ovat Sinkon mukaan olleet hyviä. Aluksi tietokonetta käytettiin kirjoitusvälineenä, mutta nyt pohditaan myös internetin hyödyntämistä yo–kirjoituksissa.
– Meillä on vasta yksi työryhmä selvittämässä, miten tietotekniikkaa voitaisiin kirjoituksissa käyttää. Hitaasti mennään eteenpäin, mutta pää on kuitenkin avattu.
Sinko huomauttaa, että tekstin hionta sujuu tietokoneella helpommin kuin käsin kirjoittamalla. Äidinkielen yo–kokeen kuudesta tunnista pari voi kulua puhtaaksi kirjoittamiseen kuulakynällä.
– Se edustaa mennyttä aikaa. Pitäisi saada nopeasti muutos. Iso joukko poikia kärsii tästä. He eivät pysty näyttämään parastaan yo–tutkinnossa, koska ovat niin tottuneita kirjoittamaan tietokoneella, Sinko sanoo.
Äidinkielen opettajat pohtivat tiistaina ja keskiviikkona Helsingissä alan opetuksen haasteita ja muutostarpeita.